Vad Ska Jag Ta Mig Till?

Hej
Jag har ett oerhört stort problem just nu och jag vet verkligen inte vad jag ska göra.
Min familj slänger ut mig bara för att de fått reda på att jag har pojkvän. Enligt dem har jag vänt familjen ryggen bara för att han inte kommer från samma land som oss. Just nu har jag 10 dagar på mig att hitta någonstans att bo och jag vet inte vad jag ska göra. Jag har inga vänner som jag kan bo hos särskilt länge och min syster bor med sin pojkvän, jag kan inte bo hos dom heller för där är redan trångt nog. Det enda de kanske kan göra är att jag får bo hos dom ett kort tag så jag inte bor på gatan åtminstone. Jag kan inte bo kvar hemma, allt är upp och ner just nu och jag MÅSTE bort härifrån så fort som möjligt, annars kommer jag inte leva längre. De har gett mig två alternativ, att 1: antingen göra slut med min pojkvän, eller 2: flytta härifrån annars slänger de ut mig på gatan och de skiter fullständigt i vad som händer mig efter det. Jag tänker absolut inte välja det första alternativet, alltså blir det deras andra alternativ. Min bror sitter och hotar mig och min pojkvän och han är väldigt våldsam av sig. Säger han att han ska göra något, så håller han vad han lovar. Och för första gången under mina snart 19 år, så fruktar jag verkligen för mitt liv. Han kommer att döda mig om inte jag flyttar! Jag vet det! Och det finns inget mina föräldrar kan göra åt saken, för han bestämmer mer än dem i det här hemmet. Även om de försöker skydda mig från honom eller säger till honom att inte röra mig, så kommer han skita i det bara. Jag vet det för han har alltid varit sån. Jag behöver hjälp med att sticka härifrån så fort som möjligt!
Jag har egentligen inga problem med att flytta härifrån, jag har fått stå ut med både verbal och fysisk misshandel i många år, jag orkar inte mer alltså är det bäst för mig att flytta härifrån. Jag har fått höra och hör fortfarande massa hot dagligen, skolan börjar sakta men säkert gå dåligt för mig, jag äter knappt något, jag sover dåligt, koncentrationen är inte på topp just nu, och jag har aldrig i hela mitt liv, trots att jag fått stå ut med mycket, mått så dåligt som jag gör nu. De enda alternativ jag ser framför mig just nu är att 1: ta livet av mig så jag slipper allt. Eller 2: flytta!
Jag trodde verkligen inte att en familj kunde göra något sånt mot ens eget kött och blod, men nu vet jag. De har stött ut mig helt och hållet, de låtsas som att jag inte ens finns, de varken kollar på mig eller pratar med mig. Om inte de vill att jag ska vara deras slav, alltså göra något åt dem bara för att de är lata. Jag orkar inte mer, jag är också människa och bara för att de är min familj så betyder det inte att får lov att skita på mig och behandla mig hur som helst. Jag blir snart 19, det är pinsamt och oerhört smärtsamt att stå ut med så mycket som jag får göra. Ingen av dem bryr sig om hur jag mår eller ens tänker på att jag också får lov att ha ett liv, pojkvän osv. Men nu har jag fått nog. Vad ska jag ta mig till? Jag behöver lämna det här hemmet och kvickt innan något händer mig! De sitter och räknar dagarna fram tills det blir 2 veckor. Jag trodde inte på det först, men igår fick jag det bekräftat, det gäller fortfarande. Och nu har jag inte särskilt lång tid på mig heller.
Jag behöver hjälp snabbt! Vad kan soc göra för mig??? =(

K

Kommentarer

Hej

Det du berättar låter otroligt jobbigt och vi förstår av ditt inlägg att du fruktar för ditt liv. Det vi också kan utläsa från det du berättar är att du är en stark person som trots år av hot och misshandel har både förmåga att be om hjälp och styrka att ta dig ur situationen.

Om du upplever att ditt liv är i fara så bör du kontakta polisen på telefonnummer 112 och berätta att du blivit hotad till livet av din bror. Det är aldrig är okej att bli utsatt för hot, våld och kränkningar. Det strider mot lagen och man har som medborgare rätt att skyddas av staten från liknande övergrepp. När liknande situationer sker inom familjen och det handlar om hedersrelaterat våld så kan det ändå vara svårt att ensam säga ifrån och göra en anmälan eller liknande. Då finns det hjälp att få i form av stöd och i vissa fall även bistånd från socialtjänsten.

För att få stöd är vår rekommendation att du först och främst vänder dig till Individ och familjeomsorgen i den stadsdel som du tillhör och berättar om din situation. Telefonnummer finner du nedan. Vet du inte vilken stadsdel du tillhör så kan du ringa Malmö stads växel på telefonnummer 040-34 10 00 så kopplar de dig rätt.

Centrum: 040- 34 58 70
Husie: 040- 34 62 14
Fosie: 040- 34 57 00
Hyllie: 040- 34 57 76
Limhamn-Bunkeflo: 040- 34 63 35
Kirseberg: 040- 34 60 30
Oxie: 040- 34 38 48
Rosengård: 040- 34 51 30
Södra innerstaden: 040- 34 56 05
Västra innerstaden: 040- 34 49 00

Det finns också andra ställen du kan vända dig till. Inom Malmö Stad finns det något som heter Kriscentrum för kvinnor och de vänder sig till utsatta kvinnor i Malmö. Känner man sig rädd och hotad, kontrollerad eller isolerad kan man vända sig till dem. De har en jourtelefon 040-29 09 99 dit man kan ringa dygnet runt och få hjälp. Hit ringer man också om man vill beställa tid för att komma till den öppna mottagningen. Det är kostnadsfritt att gå dit för samtal och att delta i grupper. Mer om deras verksamhet hittar man på:

http://www.malmo.se/...or-kvinnor.html

Vi bifogar även en länk där flera organisationer finns listade så att du själv kan välja den som stämmer bäst överens med dina behov:

http://www.malmo.se/...nisationer.html

Man kan även kontakta Kvinnofridslinjen på telefon 020- 50 50 50. Till dem kan man ringa om man vill tala med någon om sina upplevelser eller om det är något man vill fråga om. De som tar emot ditt samtal är socionomer eller sjuksköterskor med stor vana att möta människor i kris eller i svåra livssituationer. De har tystnadsplikt och man kan självklart välja att vara anonym. De kan även informera om öppettider och adresser till olika verksamheter såsom skyddade boenden, juristjouren, olika kvinno- eller tjejjourer. De har också information om de olika verksamheterna erbjuder terapi eller stödsamtal, om vilka språk som talas, om lokalerna är funktionshinderanpassade eller om barnverksamhet/terapi finns. Mer om dem kan du läsa på deras hemsida:

http://kvinnofridslinjen.se/

Inom Malmö Stad finns också något som heter Embla som är ett skyddat boende med 6 platser för flickor och unga kvinnor i åldern 16-22 år som är utsatta eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Man kommer i kontakt med dem genom socialtjänsten i den stadsdel där man bor. Du kan ringa Malmö stads växel på telefon 040-34 10 00 så kopplar de dig till rätt stadsdel där du får berätta om din situation. Du kan läsa mer om Embla på:

http://www.malmo.se/...terat-vald.html

Du kan även vända dig till Stödcentrum där du bland annat kan få rådgivning, samtalsstöd och krisbearbetning. Det går bra att vara anonym och du behöver inte ha gjort polisanmälan för att få brottsofferstöd.

http://www.malmo.se/...r--medling.html

Du skriver att du bara har två alternativ och att det ena är att ta livet av dig. Detta är mycket allvarligt och det är viktigt att du med hjälp av ovanstående rekommendationer vänder dig någonstans för att få stöd i den situation du befinner dig i.

Det är jättebra att du vänt dig till oss med dina frågor och tveka inte att höra av dig till oss igen om du undrar något mer!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter