Ensam

hej

under nästan hella mitt liv så har jag varit mobbad och det har lett till att efter jag gick utt gymnasiet så har jag inga vänner kvar. Jag har försökt att möta nya människor via nättet men det käns lite som att många e för ointresserade av en eller så e det nåt anat som inte stämer. Så min fråga är finns det nån stans jag kan vända mig för att få hjälp med mina problem

Gäst

Kommentarer

Hej

Det är verkligen tråkigt att höra vad du har fått stå ut med. Att bli mobbad är något som absolut inte är okej och som kan påverka ens mående på många sätt.

Det kan i många sammanhang vara svårt att finna nya vänner även om man tidigare har haft lätt för det, som exempelvis i samband med att man slutar skolan, flyttar till ny stad eller liknande. Under vissa omständigheter kan det helt enkelt vara ganska svårt att skapa nya kontakter. Har man då dåliga erfarenheter sedan tidigare kan det vara svårt att finna självförtroende nog för att våga ta kontakter. Kanske vet man inte ens hur man skulle kunna gå tillväga eftersom man är ovan vid situationen.

Vi vet inte på vilket sätt mobbingen har påverkat dig. Kanske har du på något sätt bearbetat dina upplevelser och gått vidare. Vi vet att den som har blivit utsatt för kränkande särbehandling, som mobbing faktiskt är, kan behöva hjälp att hantera det man har upplevt. Ibland kan en samtalskontakt, som exempelvis en kurator, vara till hjälp för att må bättre och gå vidare. Om du känner att du skulle vilja tala med någon om det du har blivit utsatt för så rekommenderar vi dig att vända dig till en kurator på en vårdcentral. Du kan vända dig till vilken vårdcentral som helst inom Malmö men vanligast är att man vänder sig till den vårdcentral där man är listad eller den som man bor närmast. Nedan finner du en länk med de vårdcentraler som finns samt adress och nummer till dessa:

http://www.skane.se/templates/Page.aspx?id=224034

Du skriver att du har använt nätet för att försöka hitta nya vänner, vilket säkert kan vara svårt men också ge stora möjligheter. Om man tänker på hur många människor som, precis som du, använder internet för att knyta nya kontakter så borde det finnas en chans att man kan finna någon att utveckla vänskap med. I alla fall så kan internet vara en bra komplettering till de andra kontaktvägar som finns.

Ett tips för att finna människor som man kan tänka sig att utveckla en vänskaplig relation med kan vara att engagera sig i föreningslivet. Nu vet vi mycket litet om vem du är och vad som intresserar just dig. Vi rekommenderar att du sätter dig ned och tänker efter vad du tycker om att göra, vad du skulle vilja lära dig eller vilka värderingar och tankar du har som du skulle vilja dela med andra människor. Det finns en uppsjö av föreningar med olika inriktningar och möjligheter. För att söka reda på en förening som passar just dig så rekommenderar vi att du använder sökmotorer på internet då föreningar ofta har hemsidor.

Om du känner att den aktiva kontakten med en förening inte är det du söker så finns det mötesplatser dit du kan gå just för att bryta ensamheten. Som exempel kan nämnas svenska kyrkan som kan vara ett stöd och en hjälp för att bryta ensamheten. För att läsa mer om kyrkans sociala arbete och för att hitta din församling gå in på länken nedan:

http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=642500

Utifrån det du skriver vet vi inte vad din sysselsättning är för tillfället. Du skriver att du har gått ut gymnasiet men inte vad du gör nu eller vilka planer du har framöver. Skolan kan verkligen vara tuff och tyvärr är det många som råkar ut för olika typer av mobbing. Samma sak förekommer dessvärre i arbetslivet, även om det inte på något vis är acceptabelt. Samtidigt kan ett arbete eller studier ofta göra det enklare för en att knyta nya kontakter då man faktiskt har något gemensamt.

Vi kan förstå om det kan kännas tufft att återigen ge sig in i skolvärlden men ofta kan det vara lättare att lära känna människor med samma intressen då man har något naturligt att samlas kring och prata om. Ett sätt att komma i kontakt med personer med liknande intressen är att anmäla sig till en kurs eller utbildning som man är intresserad av. Till en sådan söker sig personer självmant och man gör det förmodligen för att man tycker att det är roligt. Kanske gör man det till och med för att hitta nya vänner. Det finns flera vägar att gå för att finna en kurs eller utbildning som skulle kunna passa en. Tre tips är folkuniversitetet, studieförbundet vuxenskolan samt ABF. På länkarna nedan kan du se vad de har för utbud.

http://www.folkuniversitetet.se/Har-finns-vi/Malmo/

http://www.sv.se/sv/Hemsidesmallar/Avdelningar/malmo/

http://www.abf.se/skane/malmo

Hoppas att du har fått någon hjälp av vårt svar. Om du har ytterligare frågor eller kanske funderingar över det vi har skrivit så får du gärna återkomma till oss. Ge inte upp i sökandet efter nya vänner! Vi hoppas att rätt forum ska hjälpa dig på vägen.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter