Avundsjuk

Jag och mina vänner får gå utanför skolan. men problemet är att pappa låter mig inte göra det. dom senaste dagarna har jag gått utanför utan att ha berättat det. vad ska jag göra? pappa skriker när han är arg så jag är väldigt rädd. ska jag berätta? finns det något att göra åt det? snälla hjälp mig annars blir jag ensam på skolan för alla andra går utanför

Lyoko

Kommentarer

Hej!

Vi ber om ursäkt för att vårt svar har dröjt. Om vi har förstått dig rätt så går du och dina kompisar utanför skolområdet på exempelvis raster vilket din pappa har förbjudit. Det märks att du är upprörd och att du vill göra det som din pappa säger åt dig att göra samtidigt som du självklart vill vara med dina kompisar. Vi förstår att du inte vill vara ensam och stå utanför gemenskapen och att det kan vara svårt att veta hur man ska göra när föräldrarna säger en sak fastän man själv vill en annan. Att du ställer din fråga till oss är ett bra steg på vägen och vi hoppas kunna ge dig några tips på hur du kan hantera situationen.

Som förälder så är det din pappas ansvar att det inte händer dig något och detta kan vara anledningen till att han inte låter dig gå utanför skolområdet. Vi vet inte om du har försökt prata med din pappa om hur du upplever situationen och att du är rädd för att bli ensam kvar på skolan. Kanske kan du också prata med dina kompisar om detta. Det är inte omöjligt att dina vänner har olika regler hemifrån och kanske är du inte den enda som egentligen inte får lämna skolområdet.

Ibland kan det också vara skönt att prata med någon annan vuxen. Kanske finns det en kurator på din skola eller någon lärare som du kan vända dig till för råd och stöd.

Du kan också vända dig till BRIS, Barnens rätt i samhället, för att prata med vuxen om din situation. Du kan antingen ringa dit på telefonnummer 116 111, mejla dem eller chatta och det kan handla om precis vad som helst och du är alltid anonym. Om du klickar på länken nedan så kommer du till deras hemsida där du kan skicka mejl och chatta med dem:

http://www.bris.se/?pageID=327

Ungdomar och föräldrar till ungdomar mellan 12-21 år kan vända sig till Plattform Malmö som är en öppen samtalsmottagning. Där kan man få stöd och råd om hur man kan försöka förbättra relationen till sina föräldrar. Saker man kan prata om kan exempelvis vara hur det fungerar i familjen, om skolan eller om relationer med kompisar.
Du kan antingen vända dig dit själv eller så kan du göra det tillsammans med dina föräldrar. Telefonnumret dit är 040 34 05 50 och du kan också chatta med Plattform Malmö genom att gå in via nedanstående länk:

http://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Familj-barn-och-un...

Vi hoppas att du har fått några tips på hur du kan göra för att du ska slippa må dåligt över situationen. Om du undrar över något mer så får du gärna vända dig hit igen!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter