Ungdomar Kan Välja Boförälder?

Den "gamla regeln" att barn/ungdomar har rätt att välja, eller ha synpunkter på, vilken förälder de ska bo med, från 12 års ålder - finns inte längre.

Min 14-åriga son vill flytta till mig. Jag vill också det, och har föreslagit en prövoperiod på två månader, vilket han tycker låter bra. Initiativet kommer från att han har problem i skolan, och där har framfört önskemålet att få flytta - varefter skolan har kontaktat mig och bett mig prata med honom om det.

Jag (tillsammans med min son) framförde detta önskemål till hans mamma, efter att hon föreslagit att vi skulle prata tillsammans alla tre, om den jobbiga situationen. Hon tog det inte bra, och blev mycket arg - och vägrade ens diskutera det.

Vi separerade för 10 år sedan - har delad vårdnad - och nuvarande umgängesavtal ger att min son bor hos mig varannan helg och hälften av skolloven - sedan flera år tillbaka. Jag har några gånger tidigare under åren bett om att få utökat umgänge, men det har aldrig accepterats av hans mamma. (Senaste gången för ca 1,5 år sedan.)

Nu är det alltså min son som önskar ändra boende - och det känns förfärligt att "strunta i det" för att hans mamma vägrar. Så jag undrar om det faktiskt är så att han, som fyller 15 om ett knappt halvår, har rätt att välja boende själv - om vi föräldrar båda är positiva till boende - och då naturligtvis har umgänge med den andra?

Peter

Peter
2014-10-23 23:09

Hej!

Det finns en utbredd uppfattning hos många föräldrar att barn får bestämma i frågor om vårdnad, boende och umgänge när de fyllt 12 år. Men så är inte fallet, det ska alltid barnets vårdnadshavare göra. Den rättsliga vårdnaden innebär en rätt och skyldighet att bestämma över barnets personliga angelägenheter som innefattar beslutet var barnet ska bo.

Barn ska givetvis få tillfälle att säga sin mening och uttrycka sina önskemål. Sedan är det vårdnadshavaren som ska bedöma om det är lämpligt, eller olämpligt, att följa barnets vilja och önskemål beroende på frågans art och barnets ålder, mognad samt utveckling.

När barn uttrycker en önskan att ändra sitt boende bör man först prata med den andre föräldern innan man ger barnet något svar. Det är alltid bäst att föräldrar talar med varandra innan man planerar någon förändring för barnet.

Vi tycker att det är viktigt att ha ett barnperspektiv och ju äldre barnet är desto mer hänsyn ska man ta till barnets önskemål. Boendeförhållandena för er son påverkar både honom och er föräldrar. En idé för att hitta en lösning kan vara att han bor hos sin pappa på prov under en period.

Om ni båda är positiva till att er son ändrar sitt boende så är det inget problem men om du och din sons mamma inte kan komma överens så rekommenderar vi att ni som föräldrarna börjar med att gå till Familjerättsbyrån på ett samarbetssamtal och försöka komma överens. Vid dessa samtal kan man också ha barnsamtal för att höra barnets tankar kring situationen.

Vänligen

Soctanterna

Hej & Tack för bra svar.
Även mitt förslag var ju en prövoperiod - det är ju bra att vi tänker ungefär lika, övergripande. Och jag har nu kontaktat familjerätten både i min kommun och i min sons kommun. Får se om hans mamma överhuvudtaget är intresserad av samtal.

Men - jag inser att jag glömde en kanske viktig fråga. Min son bor & går i skola (8.e klass) i mammans hemkommun. Om han skulle flytta till mig innebär det att han ska pendla till samma skola - över kommungränsen. Kommunikationerna är mycket bra - och vi har diskuterat att han får ca 45 min restid till, resp. från skolan (med tidiga mornar som följd) - och han vill ändå gärna flytta.
Men vad säger skollagen? Har han rätt att gå kvar i "sin skola" i 1,5 år, även om han blir skriven hos mig i grann-kommunen Malmö?
Mvh Peter

Hej!

Nedan finns ett utdrag från skollagen. Vi tolkar det som att din son har rätt att gå kvar och avsluta grundskolan i den skola/kommun där han nu går i skola.

Utdrag ur skollagens kapitel 4 (SFS 1985:1 100):

9 § Den som har tagits emot i en kommuns grundskola ett visst läsår har rätt att gå kvar hela läsåret, även om de förhållanden som låg till grund för beslutet ändras under läsårets gång. Om det för eleven endast återstår en årskurs har eleven också rätt att gå kvar sista årskursen.

I fall som avses i första stycket andra meningen har den kommun där eleven går kvar rätt till ersättning för sina kostnader för elevens utbildning från elevens hemkommun. Lag (1993:800).

Vi är inte specialiserade när det gäller skolfrågor så för att vara säker på att få ett korrekt svar på vilka regler som gäller i de berörda kommunerna, och vad som gäller just för din son, så tror vi det är bäst att du kontaktar din sons skola.

Vänligen

Soctanterna