Hemsjukvårdens Reättigheter?!?

Jag har sen långt tillbaka många svåra kroniska sjukdomar. Detta medför givetvis mediciner.
Smärtlindring har jag undvikit till max men slutligen var jag tvungen att börja.
Eftersom jag har hjälp av sjuksköterska med att dela dosett, beställa mya recept och hämtar ut mediciner.

Nu är jag i utprovningsstadiet av smärtlingringen och vart rätt nivå för mig är. Det har gått väldigt trögt så för att han är så överbelastad. Därför valde jag att gå tillbaka till min förra, provata (och där med dyrare) neurolog. Han är dessutom en av de absolut ledande inom området och kan mina två huvudsjukdomar väldigt bra.

När vi träffades så diskuterade vi bla smärtlindring och jag sa att jag behövde mer och han sa att ja du ligger på rätt låga doser i förhållande till dina problem. Vi gjorde upp en plan och bestämde att okej vi börjar här och sen utvärderar vi efterhand.

Jag skrev då dessa ordinarioner till sjuksköterskan skulle kunna dela dosetterna rätt för papper från läkaren hade inte hunnit komma.
Hon sa att hon ville ringa och få bekräftat och det var helt okej. MEN när papper till både henne och mig och jag fick även en telefontid till meurologen.

Sköterskan skrev till mig att hon nu fått papperna och därför nu delar enligt den.
Jag fattde ingenting för det va en rätt rejäl befrämsnlng.

När jag väl sen fick prata med läkaren så ifrågasatte jag detta och förstod inte varför han ändrat.

Då fick jag veta att kommunens sjuksköterska som inte alls kan mina sjukdomar eller min situation eller mitt mående eller någontin. Då har hon gått på honom på något sätt. Vet inte riktigt vad hon sagt/hotat men men han sänkte doserna och menade att nu får vi ha lite mer frekventa samtal och där med höja succesict.

Den ordinarie höjningen påverkade mig inte negativt alls utan snarare att det behövs ytterigare höjning innan vi är på rätt nivå.

Min fråga nu är vad hon har för rätt, om rätt alls att ifrågasätta en specialist medicinordination när det gäller så pass komplexa sjukdomarnas att de flesta allmänläkare aldrig ens hört talas om.

Så ja, vilka rättigheter har hon att "förstöra" min och läkarens överenskommelse med medicinhöjning som ska lindra min vidriga vardad.

Känns som man måste veta mina och hennes rättigheter innan jag vågar ifrågasätta hennes agerande.

// Tack på förhand

Ifrågasättande patient
2013-09-19 20:10

Hej!

Vårt forum riktar sig i första hand till frågor som rör socialtjänsten. Vi har inga specialkunskaper när det gäller sjukvård men vi vill ändå försöka ge dig några förslag på hur du kan gå vidare med ditt problem.

Om man inte är nöjd med vården ska man i första hand vända sig direkt till den läkare eller annan vårdpersonal som har utfört undersökningen eller behandlingen.

I första hand bör du försöka reda ut problemet direkt med personalen på den vårdcentral, mottagning, vårdavdelning eller det särskilda boende där du eller dina anhöriga behandlas.

Om du inte kommer till rätta med problemet eller om du inte är nöjd med den förklaring du får kan du vända dig till verksamhetschefen.

Det är kommunens biståndshandläggare du ska vända dig till om du inte är nöjd med din hemtjänst eller annan kommunal omsorg. Du når dem genom Malmö kommuns Tel växel nr 34 10 00.

Har du inte lyckats klara ut problemen genom att tala direkt med den berörda personalen, kan du vända dig till patientnämden. Det kostar inget. Du når dem på telefon 0770 11 00 10.

Patientnämnden är en opartisk instans som är fristående från sjukvården. Nämnden kan hjälpa till att lösa problem i all vård som bekostas av våra skattemedel oavsett om den utförs av landsting, kommun eller privata vårdgivare. habiliteringsverksamhet.

Vänligen.

Soctanterna.

Jag trodde att hemsjukvården gick under typ samma som hemtjänsten eftersom det är andra saker än vanliga sjukvården gör.

Hej!

Tråkigt att du känner dig illa behandlad av hemsjukvården. Som vi tidigare skrev bör du kontakta din biståndshandläggare och framföra dina synpunkter.

Ansvarsfördelningen mellan Region Skåne och de skånska kommunerna definieras utifrån "tröskelprincipen" och gäller dygnet runt. Detta innebär att om patienten själv, eller med hjälp av assistans/ledsagare kan ta sig till vårdcentralen har Region Skåne vårdansvaret. Kommunen ansvarar således för hälso- och sjukvård för de som bor i särskilt boende och för de personer som bor på LSS-boende eller i ordinärt boende och som inte på egen hand eller med hjälp av assistans/ledsagare kan ta sig till vårdcentralen.

Vänligen

Soctanterna