Känner Mig Utfryst

hej

en för mig rätt så jobbig situation uppstog för några dagar sedan efter att lektionen var slut så frågade en kompis till mig en av mina andra kompisar om hon ville gå ut och göra nåt under resten av dagen. Dom struntade då hellt i att fråga mig om jag ville följa med dom låtsades knappt om mig fast att jag hadde sutigt och samtalat med dom för bara några minuter sedan. Anledningen till att jag blev så ledsen är att jag inte har så många kompisar och det vet dom om men ändå så struntade dom hellt i mig. Är det bara jag som övereagerar eller vad är det jag har nästan gett upp hoppet om att hitta några kompisar är det nåting jag hadde kunnat säga som t.ex "vänta jag vill också hänga med " funderade lite på att säga nått sånt fast då hadde jag bara känt mig som ett dragplåster :(

linc 1970

Kommentarer

Hej

Vi förstår absolut att du blev ledsen när du inte blev tillfrågad att följa med. Oavsett hur många andra kompisar man har så kan en sådan situation såra en. Du skriver att du kände dig särskilt ledsen för att du faktiskt inte har så många andra kompisar vilket dessa personer också visste om. Att känna sig än mer utanför i den situationen kan säkert vara lätt till hands.

Av det du skriver så förstår vi att du vet hur du vill att en bra kompis ska vara och att det inte är okej att behandla dig hur som helst. Vi blir glada över att du inte bara finner dig i situationen utan faktiskt ifrågasätter den. Vi vet inte exakt hur tillfället såg ut eller vilka planer dessa personer hade för dagen men att utesluta någon ur gemenskapen utan att säga några ord om varför sårar ofta onödigt mycket.

Du skriver att du funderade på om du kanske skulle sagt att du också ville hänga med men att du då skulle känt dig som ett dragplåster. Vi tror att det kan vara en idé att helt enkelt fråga om du kan hänga med eller vid ett annat tillfälle föreslå att ni ska hitta på något tillsammans. Ett annat alternativ är att faktiskt berätta att du kände dig ledsen när de inte frågade om du ville hänga med. Är man kompisar ska inte missförstånd stå i vägen för vänskapen. Förhoppningsvis vill de bete sig på ett schysst sätt mot dig och inte på ett sätt som sårar dig.

Det viktiga är att du vet vad som är okej för dig och vad du inte tolererar. Säg ifrån när någon behandlar dig på ett sätt som får dig att känna dig ledsen. Vi vet att det kan vara svårt att säga ifrån. Ofta kan man vara rädd att det ska bli värre men det är viktigt att försöka. Det är svårare att vara taskig mot någon som ser en i ögonen och säger ifrån. Det är också viktigt för den egna självkänslan. Du vet att du har rätt att bli behandlad på ett sätt som inte gör dig ledsen. Om de personer det gäller inte lyssnar eller fortsätter att bete sig på samma sätt så har du i alla fall kommit på vilka du inte ska vara kompis med.

Om du känner att du vill läsa mer om kompisar och vänskap så är nedanstående länk en bra sida:

http://www.umo.se/Karlek--vanskap/

Känner du att du skulle vilja prata med någon ytterligare utomstående så finns BRIS telefon mejl eller chatt. Du finner mer om detta på följande sida:

http://www.bris.se/?pageID=14

Ett annat tips är också att ta kontakt med kuratorn på din skola. Hon eller han kan stödja dig i din situation och hjälpa dig att hitta lösningar. Skolan och alla vuxna som arbetar inom den har en skyldighet att motverka alla former av kränkande behandling och varje skola har en skyldighet att ha en handlingsplan mot mobbning

Stå på dig!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter