Orolig Mamma

Min son, 46 år, har hamnat i en hopplös situation. Han är svensk medborgare, bor i Köpenhamn i en lagerlokal och är arbetslös sedan han råkade ut för en olycka på en byggarbetsplats och inte kunde fortsätta där pga skadan han ådrog sig. Dessutom har han skulder både i Sverige och Danmark som han försökt få skuldsanering för, men eftersom han inte har något kontrakt för bostad eller fast arbete går inte detta. För närvarande jobbar han "svart" dag-för-dag men kan inte livnära sig utan hjälp från oss föräldrar som är pensionärer och vi kan inte hjälpa honom ekonomiskt längre. Han är ensamstående utan egen familj och vill klara upp sin situation snarast möjligt. Dessutom behöver han någon som han kan prata med och anförtro sig till på ett professionellt plan där vi föräldrar inte räcker till. Om han flyttar tillbaka till Malmö, vilket han blir tvungen till innan han "går under", undrar jag om det finns någonstans han kan vända sig för att försöka reda upp sin situation?

Gäst

Kommentarer

Hej

Trots att ni föräldrar befinner er i ett annat land än er son och att ni inte har möjlighet att hjälpa honom i den utsträckning som ni skulle vilja så verkar det som om ni verkligen ställer upp för honom och stöttar.

Er son verkar ha haft en jobbig tid och hans situation i nuläget låter inte heller som en långsiktig lösning för honom. Han verkar för tillfället leva under osäkra förhållanden där han inte vet hur han ska kunna försörja sig och var har ska bo framledes.

Vi kan absolut förstå att det skulle kännas enklare om han befann sig i Malmö. På så sätt skulle ni i än större utsträckning kunna finnas till hands och lättare tipsa honom om vart han kunde vända sig. Däremot rekommenderar vi honom att söka hjälpen där han för närvarande befinner sig. Det är många delar han behöver reda upp. Av det vi kan läsa i ert inlägg så är det såväl ekonomin och boendet som hans mående överlag som han behöver ta tag i.

Ni berättar att er son råkat ut för en olycka på sin arbetsplats och på grund av detta inte kunde fortsätta jobba där. Det hela låter mycket olyckligt. Vi vet inte riktigt hur situationen ser ut och vad er son redan gjort för att undersöka sina rättigheter i det här fallet. Har han förhört sig om ersättning för arbetsolyckan hos arbetsgivaren eller hos fackförbund exempelvis? Har han någon möjlighet till A-kassa? Detta är frågor som han kan undersöka om han inte redan har gjort det.

Om han inte har någon möjlighet att försörja sig själv samt heller inte har någonstans att bo så rekommenderar vi att han vänder sig till den danska socialtjänsten i den kommun som han befinner sig i för att berätta om hur hans situation ser ut.

Vidare skriver ni att ni tror att han är i behov av en professionell samtalskontakt. I Sverige är första steget till en sådan att boka tid hos sin vårdcentral som sedan kan utreda vilka behov man har. Vi kan inte exakt svara på hur detta ser ut i Danmark utan rekommenderar er att gå in på följande sida för att få mer information och eventuellt ställa ytterligare frågor:

http://www.oresunddi...Os/Kontakt.aspx

Att bege sig till Malmö utan att ha någonstans att bo är bekymmersamt med tanke på hur ansträngd bostadsmarknaden faktiskt är. Att få lägenhet via socialtjänsten är väldigt ovanligt och sker nästan uteslutande då man praktiskt taget står på gatan och då främst till barnfamiljer. Om man befinner sig i en akut situation kan man höra av sig till socialtjänsten för att förhöra sig om möjligheterna men det som då kan erbjudas är tak över huvudet, vilket mycket väl kan innebära en plats på ett härbärge för natten. Detta skriver vi inte för att man ska känna att det är omöjligt att hitta ett boende i Malmö men det beskriver på något sätt hur pass svår bostadssituationen ser ut.

Om er son inte redan står i kö hos boplatssyd så rekommenderar vi honom att göra detta så snart som möjligt då det ger möjligheter att i framtiden kunna bli erbjuden lägenhet. Skriver in sig gör man på:

http://www.boplatssy...ages/Start.aspx

Att vända sig till socialtjänsten för att ansöka om försörjningsstöd kräver att man gjort allt som står i ens makt för att kunna försörja sig själv. Det kommer bland annat att ställas frågor om hur er son planerat för sin försörjning i samband med flytt till Malmö.

Sammanfattningsvis rekommenderar vi alltså er son att undersöka möjligheterna till hjälp där han befinner sig just nu. Om han kan skapa sig en liten plan för hur han skulle kunna bo och försörja sig i Malmö innan han beger sig hit så ger det bättre förutsättningar då han söker hjälpen här.

Ni undrar om det finns någonstans för honom att vända sig om han skulle komma till Malmö. Eftersom att problematiken i er sons situation består av en rad olika delar så är det till flera olika instanser som han kan komma att behöva vända sig, såsom till olika enheter inom socialtjänsten samt till vårdcentralen. På en vårdcentral kan man få tid hos en kurator som bland annat kan hjälpa till att ta kontakt med myndigheter vid behov. Till vilken stadsdel han ska vända sig, vad gäller socialtjänsten, kan vi inte besvara i nuläget då detta beror på var i Malmö han kommer att vistas.

Vi hoppas att er son söker den hjälp han kan på den plats han nu befinner sig för att så snabbt som möjligt få hjälp att reda ut sin situation. Tänk på att även om ni känner att ni kanske inte alltid kan hjälpa till rent praktiskt så betyder det jättemycket att ha stöttande föräldrar bakom sig!

Hör gärna av er igen om ni har fler eller vidare frågor.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter