Skill Mässa/Ekonomi/Bodelning

Hej
Jag och min man har precis köpt ett hus i januari. Han är egen firma snickare men inte riktig verksamma i ett par år, pga alkohol missbruk (återfall). Det låter lite dumt att köpa hus men han har varit nykter mer än 10 år (medberoende!).
Sista åren tog han återfall en gång om år men det blir tätare sidan vi köpt hus.

Och jag orkar helt enkel inte med längre.

Problemet är att han har börjat riva huset och som det ser ut idag kan vi inte sälja dvs måste återställa huset till säjlebart skick.
Renoveringkostnader lånar vi från banken i stor sätt. Jag jobbar fulltid.

Vi har en gemensam dotter, 8,5 år. Funderar på att skilja mig.

Kostnader för huset är för stor för mig som ensamstående.
Tror inte heller han kan själv behålla huset med tanka på inkomst.
Banken kommer säkert inte låna ut pengar mer till renovering, kan jag ekonomistöd så att jag kan sälja huset med mindre förlust.

Vad innebär Bodelning? Jag har lite pengar i bankonto Danmark där jag jobbar , ska man dela med också? Har aktie som står på mitt namn innan vi gift oss, ska också delas?

Hur fungerar med inneboende?

Vill helst ha gemensam vårdnad för det är bäst för barn, så länge är han nykter. Om jag inte kan hitta hyreslägenhet tvinga jag att köpa ett lite bostadsrätt. Kommer jag få ekonomi hjälp, bostadsbidrag för det?

Vad ska man tänka på. Vem ska man vända sig till med hänsyn till ekonomi/juridisk hjälp?

108maja
2011-07-29 22:13

Hej,

Vi förstår att det känns tungt för dig i denna situation och det är många saker som känns kaotiska. Ditt hem är delvis en byggnadsarbetsplats och inte säljbart i nuvarande skick, du och din man har skuldsatt er hos banken för att renovera huset men din man som du beskriver har varit nykter alkoholist, har nu börjat ta återfall allt oftare och du känner att din kraft och ork helt enkelt börjar ta slut och du funderar på att ta ut skilsmässa.
Det är bra att du nu ser över dina alternativ, både ekonomiskt och juridiskt, innan du bestämmer dig för vad du ska göra. Information kring det rent juridiska runt en skilsmässa och punkter att gå igenom finns att läsa på

https://www.domstol.s...ilj/Skilsmassa/

Här ovan finns också blanketter att fylla i vid en ansökan om bodelning. Som gifta och makar har ni gemensamt ansvar för hus och hushåll. Vid en skilsmässa är det både samlevnaden och den ekonomiska gemenskapen som upphör. Generellt delas bådas tillgångar lika efter att man avdragit gemensamma skulder. Det är denna uppdelning som sker vid en bodelning. Bodelningen är något som man gör skriftligt och båda ska skriva under den. Makar kan göra bodelningen själva eller anlita jurist. Först efter en bodelning har du möjlighet att få en överblick över din ekonomi och se om du behöver ekonomiskt stöd eller inte.

Om du har rätt till bostadsbidrag kan du räkna fram på försäkringskassans hemsida:

https://www.forsakrin...der/hjalp_hyran

Vid bodelningen ska det också bestämmas vem som ska behålla den gemensamma bostaden och bohaget. För det mesta blir det den som barnen ska bo hos som anses bäst behöva bostaden och bohaget.

Skulle det inte fungera för er att komma fram till en bodelning som känns acceptabel för er båda kan vem som helst av er begära hos er tingsrätt om en bodelningsförättare. Er tingsrätt hittar du på

https://www.domstol.se/Sok/?tab=contact

En bodelningsförrättare bestämmer då hur boet ska delas mellan er. Kläder och saker för personligt bruk behöver inte ingå i delningen, inte heller egendom som någon av er fått som enskild egendom genom arv, testamente, gåva eller äktenskapsförord.

Generellt sett tas det inte hänsyn till privata skulder vid utredningen, men det görs alltid en individuell bedömning i varje enskilt ärende. Du kan göra en kontrollberäkning för att se om du hamnar under riksnormen:

https://www.socialsty...d/provberakning

Funderar du på att ha en inneboende eller att själv vara inneboende handlar det om att helt enkelt hyra eller hyra ut ett rum i ett hus eller i en lägenhet. I lägenhet kan du vara/ha inneboende utan att ansöka om tillstånd från hyresvärden/bostadsrättsföreningens styrelse. Som inneboende har du inte tillgång till hela lägenheten/huset själv. Detta skiljer en inneboende från ett andrahands kontrakt där ett andrahandskontrakt ger dig självständigt utnyttjande av hela bostadsytan om det är i lägenhet eller i hus.

Vi hoppas att när du haft möjlighet att ta till dig informationen ovan det ska bli lättare för dig att fatta ett beslut.

Vänligen

Soctanterna

Hej
Tack før svaret!
Ska bara førtydliga mig! Om jag kan behålla huset tænker jag hyra ett eller två rum till studenter. Ræknar hyran som min inkomst dvs ska betala skatt før det?
En fråga omkring "försörjningsstöd" :
Som jag tidigare næmde att min man inte jobbar ordenligt sista året, kan han søka førsørjningsstød under tider skillmæssa inte færdig.
Tanken ær, om vi kommer øverrens, under tider vi færdigstæller huset till førsæljning kan han hyra en bostad någonstans om han får stød.
MVH
108maja

Hej,

och tack för att du förtydligar frågan, det gör det lättare för oss att ge ett meningsfullt svar.

Vid uthyrning av ett hus eller en bostad ska en del av hyran redovisas som inkomst. Mer information och blanketter kring uthyrning av bostad finns på Skatteverkets hemsida:

https://www.skattever...8800033479.html

Som gifta och makar har man gemensamt ansvar för hus och hushåll som vi skrev ovan. Det betyder att man som gifta är försörjningsskyldiga gentemot varandra under hela äktenskapet. Detta innebär att om man som gifta hamnar i en situation att man måste ansöka om försörjningsstöd från socialtjänsten så måste man lämna in en gemensam ansökan. I denna ska båda makarnas inkomster och utgifter redovisas.

Makar är försörjningsskyldiga gentemot varandra även under betänketiden efter att man har lämnat in ansökan om skilsmässa. Om man har barn under 16 år så är betänketiden alltid på minst sex månader.

Som vi skrev ovan är det först efter bodelningen som man juridiskt har separat ekonomi. Om din man inte bidrar till er försörjning under betänketiden så har du möjlighet att lämna in stämningsansökan hos tingsrätten. För mer information gå in på nedanstående länk:

https://www.domstol.s...amningsansokan/

Har du fler funderingar är du välkommen att återkomma.

Vänligen

Soctanterna

Skickat 2012-01-05
Hej Jag och min man har precis köpt ett lägenhet 1998 Han är egen företag som lilla pakistan återfall). . om det ser ut idag kan vi inte sälja dvs måste återställa resturang Renoveringkostnader lånar vi från banken i stor sätt. man jobbar på eget företag Vi har en gemensam söner Funderar på att skilja mig. Kostnader för lägenhet är för stor för mig som ensamstående. jag Tror han kan själv behålla sin företag med tanka på inkomst. , Vad innebär Bodelning? Jag har lite pengar i bankonto , ska man dela med också??Hur fungerar med inneboende?Vill helst ha gemensam vårdnad för det är bäst för barn, så länge är han nykter. Om jag inte kan hitta hyreslägenhet tvinga jag att köpa ett lite bostadsrätt. Kommer jag få ekonomi hjälp, bostadsbidrag för det?Vad ska man tänka på. Vem ska man vända sig till med hänsyn till ekonomi/juridisk hjälp?

Hej!

Vi ber om ursäkt att du har fått vänta så länge på vårt svar. Eftersom vi tidigare har haft liknande frågor, så kommer vi att lämna liknande information som i tidigare svar.

Vi förstår att det är mycket för dig att fundera över, och det är ju viktigt att överväga konsekvenserna för besluten som ska tas eftersom de kommer att påverka både er vuxna och era barn.

Det är bra att du nu ser över dina alternativ, både ekonomiskt och juridiskt, innan du bestämmer dig för vad du ska göra. Information kring det rent juridiska runt en skilsmässa och punkter att gå igenom finns att läsa på:

http://www.domstol.se/Familj/Skilsmassa/

Här ovan finns också blanketter att fylla i vid en ansökan om bodelning. Som gifta och makar har ni gemensamt ansvar för bostadsrätt och hushåll. Vid en skilsmässa är det både samlevnaden och den ekonomiska gemenskapen som upphör. Generellt delas bådas tillgångar lika efter att man avdragit gemensamma skulder. Detta innebär att de medel du har sparade på bankkonto också kommer att räknas med, såvida ni inte sedan tidigare gjort upp med äktenskapsförord. Det är denna uppdelning som sker vid en bodelning.

Bodelningen är något som man gör skriftligt och båda ska skriva under den. Makar kan göra bodelningen själva eller anlita jurist. Först efter en bodelning har du möjlighet att få en överblick över din ekonomi och se om du behöver ekonomiskt stöd eller inte.

Om du har rätt till bostadsbidrag kan du räkna fram på försäkringskassans hemsida:

http://www.forsakringskassan.se/privatpers/foralder/hjalp_hyran

Vid bodelningen ska det också bestämmas vem som ska behålla den gemensamma bostaden och bohaget. För det mesta blir det den som barnen ska bo hos som anses bäst behöva bostaden och bohaget.

Skulle det inte fungera för er att komma fram till en bodelning som känns acceptabel för er båda kan vem som helst av er begära hos er tingsrätt om en bodelningsförättare. Er tingsrätt hittar du på:

http://www.domstol.se/Sok/?tab=contact

En bodelningsförrättare bestämmer då hur boet ska delas mellan er. Kläder och saker för personligt bruk behöver inte ingå i delningen, inte heller egendom som någon av er fått som enskild egendom genom arv, testamente, gåva eller äktenskapsförord.

Nedan kan du göra en kontrollberäkning för att se om du hamnar under riksnormen:

http://www.socialstyrelsen.se/ekonomisktbistand/forsorjningsstod/provbe…

Funderar du på att ha en inneboende eller att själv vara inneboende handlar det om att helt enkelt hyra eller hyra ut ett rum i ett hus eller i en lägenhet. I lägenhet kan du ha en inneboende utan att ansöka om tillstånd från hyresvärden eller bostadsrättsföreningens styrelse. Som inneboende har du inte tillgång till hela lägenheten själv. Detta skiljer en inneboende från ett andrahands kontrakt där ett andrahandskontrakt ger dig självständigt utnyttjande av hela bostadsytan om det är i lägenhet eller i hus.

När det gäller vårdnaden om era barn, så säger du själv att du i nuläget tycker att gemensam vårdnad blir bäst för barnen. Om det i framtiden skulle visa sig att ni inte kan samarbeta om barnen finns i Malmö en Familjerättsbyrå. Där kan man få hjälp med samarbetssamtal. Om detta inte ändå inte fungerar så kan ni senare gemensamt eller var för sig ansöka om ensam vårdnad.

Vi hoppas att du fått svar på dina frågor och du är välkommen att återkomma om du undrar över något mer.

Vänligen

Soctanterna