Väninna Utsatt För Psykiskt Och Fysiskt Våld

Hej!
Min väninna blir psykiskt och idag också för första gången fysiskt misshandlad av sin man. Idag kom polisen till deras bostad, men hon vill inte anmäla. Hur kan jag stötta henne? Vilken hjälp finns att få? Hon vill lämna honom, men jag vet inte om hon kommer våga denna gången heller... Just nu bor hon hos mig.

Liselotte

Kommentarer

Hej!

Vad skönt att höra att hon har dig som ställer upp och finns där för henne i denna otroligt svåra situation. Samtidigt så kan det vara oerhört påfrestande att vara den som står bredvid och ser hur personen under en längre tid blir misshandlad och kränkt. Man vill ju hjälpa och se till att situationen förändras till det bättre men ibland så är det bästa man kan göra att bara finnas där oavsett vad som händer.

Om din väninna skulle vara mottaglig för det så kan du berätta för henne att det finns frivilligorganisationer i Malmö och som vänder sig till kvinnor som på något sätt utsatts för fysiskt eller psykiskt våld eller övergrepp. Det är ingen som kommer att tvinga henne att varken anmäla eller lämna sin man om hon inte själv vill det utan här kan hon få stöd i sin nuvarande situation för att kanske på sikt orka ta sig ur den.

http://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Vald--overgrepp/Fr...

Det är för många ett stort steg att göra en polisanmälan när man utsatts för misshandel. Många kvinnor skäms för att de blivit fysiskt och psykiskt misshandlade och tar på sig delar av skulden själv och är rädda att de inte ska bli trodda om de anmäler. Även om man kanske vill lämna så finns där ofta ett såväl känslomässigt som ekonomiskt band som gör uppbrottet så mycket svårare. Att omgivningen då förstår varför man agerar som man gör och är villig att lyssna och tro på vad kvinnan säger är av stor vikt för att hon på sikt ska orka ta sig ur ett destruktivt förhållande.

Om din väninna ändå skulle ta steget och välja att flytta ifrån sin man så kan hon exempelvis vända sig till Kriscentrum för våldsutsatta kvinnor och deras barn och berätta om sin situation. Hon kan där få hjälp med såväl skyddat boende som professionell rådgivning och praktisk hjälp. De har en jourtelefon dit man kan ringa dygnet runt och telefonnumret dit är 040 – 29 09 99. Nedan kan du läsa mer om Kriscentrum för kvinnor och på sidan finns även bland annat information om hjälp och skyddsmöjligheter samt råd till utsatta.

http://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Vald--overgrepp/Kr...

Hon kan även höra av sig till kvinnofridslinjen på telefonnummer 020- 50 50 50 eller gå in på deras hemsida:

http://kvinnofridslinjen.se

Det måste vara skönt för din väninna att hon får bo hos dig och får tid att i lugn och ro tänka över sin situation. Att du tar tag i den praktiska biten att söka information om vilken typ av hjälp som finns är ett bra sätt att hjälpa din vän.

Hoppas att du vet hur du vidare ska kunna hjälpa din väninna och att du även tar hand om dig själv. Om du undrar över något mer så får du gärna höra av dig!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter