Vad Borde Man Göra För Att Min Bror Ska Må Bättre?

hej!

Jag är en tonårstjej. vi är flera ungdomar i vårt hem och det uppstår ofta konflikter.

Jag har en bror som jag alltid har oroats över trots att jag är lite yngre. Jag misstänker att han blivit utstött i grundskolan, att han inte mår bra i sig själv (dåligt självförtroende). Han har inte mycket kompisar och sitter hemma väldigt ofta. Det känns som att han tappat lusten för livet på något sätt.
det är svårt hur jag ska göra.

Det känns som att saker inte blir bättre för min mamma daltar med honom, han får andra regler. Pappa hanterar sitationen annorlunda, genom att få utbrott som drabbar hela familjen.

Det största problemet hemma är att broren inte är social. Han mumlar och ger ofta mystiska svar med "vilje". han inleder aldrig konversationer och när man inleder en med honom får man ett luddigt svar och sen är den avslutad. Det är oftast med mamma och pappa detta sker. Om någon skulle fråga honom något och sen inte förstå svaret brukar mamma tolka, alltså svara i hans ställe. Och då tycker jag det är jobbigt. Det måste finnas någon orsak till varför han gör så? det kan väl inte vara omogenhet som min pappa säger?

Jag tycker också det är väldigt svårt att få honom att må bättre. Vad ska jag göra? Jag har väldigt stor umgängeskrets men jag kan liksom inte ta med honom på fetser osv. jag är rädd för att folk ska vara elaka mot honom. Sedan skämms jag också lite fasten jag verkligen inte vill det och det mår jag dåligt över.självklart får han vara med

Lina

Kommentarer

Hej!

Först och främst vill vi bara säga att det märks tydligt att du håller av din bror och att du är oroad över att han inte mår bra. Att han har en syster som dig betyder mycket.

Du berättar att dina föräldrar särbehandlar din bror och att detta får dig att känna dig obehag samtidigt som detta även drabbar övriga familjen. Kanske skulle du kunna prata med dina föräldrar om hur du upplever deras behandling av din bror och vilka problem det skapar.

Det är inte ditt ansvar att få din bror att må bra om det nu är så att han mår dåligt samtidigt som vi förstår att du vill ställa upp för honom för att du älskar honom. Vad han egentligen känner och tänker är svårt för dig att veta och enda sättet att få reda på det är egentligen att du försöker prata honom även om vi förstår att det är svårt.

Det är också viktigt att du tänker på dig själv och inte glömmer bort dina behov. I tonåren är det viktigt att man får leva sitt eget liv och får utrymme att skapa sig en egen identitet. Det är lättare sagt än gjort om man hela tiden funderar över andras eventuella behov och önskningar. Om du inte känner dig bekväm med att bjuda in din bror till exempelvis fester så ska du inte göra detta av pliktkänsla, det gagnar varken honom eller dig. Och tänk på att din bror inte mår bättre av att du går omkring med skuldkänslor för hans skull.

Kanske finns det gemensamma beröringspunkter på hemmaplan, saker som ni kan göra tillsammans. Då kanske det också faller sig naturligt att ni pratar med varandra. Det är uppenbart att du funderar mycket på hur du ska kunna hjälpa din bror och vi skulle rekommendera dig att kontakta exempelvis kuratorn på din skola för att prata vidare kring detta.

Det finns även sidor på internet för just ungdomar där man bland annat kan ställa frågor och läsa andras svar:

http://ungdomar.se

www.umo.se

Du inledde ditt inlägg med att det ofta uppstår konflikter hemma. Under samlingsnamnet Plattform Malmö bedrivs en rad olika verksamheter. Bland annat finns här en samtalsmottagning dit ungdomar eller deras föräldrar kan vända sig med sina problem. Dit kan även unga mellan 12-21 år vända sig för att chatta med socionomer om sin situation. Kanske kan du även tipsa dina föräldrar om denna sida. Se länken nedan för mer information kring telefon- och öppettider samt ingång till chatten:

www.malmo.se/plattformmalmo

Hoppas att du har fått svar på dina frågor och att du vet hur du ska gå vidare. Om du har fler frågor eller funderingar så får du gärna vända dig hi igen!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter