Tidigare Vilkorligt Dömd I Trubbel

Hej!
Min sambo är för 1 år sedan dömd till vilkorligt pga "olaga hot på fyllan" (mot mej inte barnen). Inget våld!

Nu mår vår dotter dåligt, lägre tonåren, varje gång han dricker, bara det är så lite som en öl mår hon dåligt och är rädd att han ska bli full. De gånger han nu blivit berusad är han svårhanterlig och kan vara verbalt elak och stökig mot mig och barnen - vilket dottern tycker är skrämmande.
Både pappan och dottern har ett fruktansvärt humör och kan skrika på varann vid några tillfällen om året, nyktra tillfällen.
Han dricker minimalt (=inget alkoholmissbruk) men humöret är det mest skrämmande men han har sökt hjälp för detta privat hos typ psykolog, för att hantera det.

Nu har dottern kontaktat skolsköterskan som kallar till möte och vill blanda in socialen.
Vi var där för två år sedan när vi hade det jobbigt förra gången och tyckte att det inte gav något mer än ångest för mig och barnen. Att tala med någon är dock alltid bra men det blev så uppförstorat.

Min fråga:
Vad gör socialen vid ett sådant här möte?
Kommer de att anmäla pappan vidare till Åklagare/eller annan myndighet (1 år sedan dom) att pappan varit onykter och gapig vid några tillfällen sista 4 månaderna?
Anmäler socialen till Transportstyrelsen, att han varit hos er på utredning, då han har en massa yrkes- och trafiktillstånd?
Det skulle då innebära att tillstånden blir indragna och han blir arbetslös samt att de anställda blir arbetslösa

Dottern ville bara ha någon annan vuxen att tala med, hon vill inte till samtal på socialen igen och är nu ännu mera orolig för vad som ska hända.
Oj, det blev mycket, hoppas ni fattar vad jag menar.

Anna
2015-02-03 13:28

Hej!

Vi ska försöka svara på dina frågor om vad socialtjänsten gör när en anmälan inkommit som berör de problem du tar upp.

Först och främst så har skolsköterskan en oro för er dotter utifrån vad er dotter berättat, vilket lett till att skolsköterskan gjort en anmälan till socialtjänsten. Detta gjorde skolsköterskan utifrån sin anmälningsplikt.

Om det är det första mötet utifrån denna anmälan, som socialtjänsten har med er vårdnadshavare och den som anmält, så är syftet med mötet troligtvis att göra en förhandsbedömning. Förhandsbedömning görs för att ta ställning till om socialtjänsten ska besluta att inleda utredning eller ej.

Mötet går ut på att bilda sig en uppfattning om det finns en oro för er dotter som socialtjänsten behöver utreda. Det finns många situationer där socialtjänsten får in en anmälan, men där bedömningen görs att familjen eller barnen bör hänvisas någon annanstans, t.ex. till BUP eller Familjerätten.

Det finns också många situationer där familjen själv klarar av att handskas med och reda ut de problem de för tillfället hamnat i. Sedan finns det alla andra situationer där socialtjänsten gör en utredning för att man inte är säker på att familjen själva kan förbättra barnets situation, eller där problematiken inte ska hänvisas till en annan instans.

Socialtjänsten ringer inte till en åklagare/polis om en förälder begår ett brott (undantag om föräldrar begår ett brott mot barn, d.v.s. övergrepp). Det du beskriver är för övrigt inte kriminellt.

Socialtjänsten lämnar heller aldrig uppgifter till Transportstyrelsen om en person, då vi har sekretess gentemot dem. Enda undantaget är om Transportstyrelsen begär ett yttrande från oss pga. att någon begått ett trafikbrott kopplat till missbruk och således riskerar förlora eller har förlorat sitt körkort.

Vänligen

Soctanterna