Skilsmässa

Jag är gift och vi har ett barn.Min man ger ett intryck av att liksom vilja smita undan alla ansvar för vårt barn. Mitt liv känns som en fängelse där jag sitter bakom ett galler och tittar på medan min man tar för sig av allt det goda här i livet. Min man kommer från en annan kultur.

Min man blir arg, irriterad, vresig de gånger jag jobbar kväll. Han skickar sms på jobbet och undrar när jag kommer hem. När jag väl slutar jobbet så ringer direkt och frågar varför jag inte hemma redan. När jag väl är hemma så tittar han på klockan och frågar varför jag kommer hem sent. Samma visa varje gång. Jag har sagt till min man att jag egentligen inte vill skiljas men han ger mig inget val längre. Jag tänker ansöka om ett ob dagis och jag tror vårt barn mår bäst att vistas där. Och den stress som jag upplever nu skulle försvinna.

Jag har mycket funderingar kring hur man löser det praktiska. När man lägger in om en skilsmässa kommer då barnets tider på vårt nuvarande dagis följa mina arbetstider eller följer den båda förälders arbetstider tills min man hittat en ny bostad? Kan man under en pågående skilsmässa ställa sig i kö för ett ob dagis? Ska man isåfall skriva det på ansökan? Min man säger att han ska ställa sig i bostadskö men påstår att det kan taflera år att hitta en nytt boende. Han önskar inte ta över våran bostad utan tycker jag kan stanna kvar med vårt barn. Jag har föreslagit att han kan i början flytta hem till en vän för jag tror alla mår bäst av det och därifrån fortsätta sitt sökande av egen bostad. Pga jag behöver ett ob dagis så vill jag han ska ändra sin folkbokföringsadress hem till hans vän, men min man säger att det är omöjligt och han önskar ha kvar den i vårt gemensamma hem tills han hittat egen lägenhet - som kan ta flera år enligt honom.Såhär ska det väl inte vara? Jag känner att den fängelse som jag sitter i fortsätter även fast vi lägger in om en skilsmässa.

Emma

Kommentarer

Hej!

Det låter som det är en tuff situation du befinner dig i och att du gjort vad du kunnat för att få er relation att fungera. Att dra hela lasset själv och känna att man har hela ansvaret för gemensamma barn kan vara oerhört påfrestande. Om man samtidigt känner att ens självbestämmande och frihet begränsas så kan det bli alltför mycket att bära. Det låter som att ni har kommit så långt att nu bestämt er för att skiljas och det är bra att du förhör dig om vad som gäller rent praktiskt.

Först och främst skulle vi vilja tipsa om familjerådgivningen i Malmö. De vänder sig till familjer som bor i Malmö, i första hand vuxna som har problem i par- eller familjerelationen. De arbetar med att hjälpa par att finna nya lösningar på sina problem och konflikter. De kan även vara behjälpliga vid en eventuell skilsmässa och hur man på bästa sätt går vidare. Man kan läsa mer om dem och deras arbete på:

http://www.malmo.se/...dgivningen.html

För att begära skilsmässa så vänder man sig till tingsrätten. Om du har fler frågor kring skilsmässa kan du ta kontakt med tingsrätten på telefon 040 -35 30 00 eller gå in på länken nedan för att läsa mer:

http://www.malmoting...milj/Skilsmassa

Det är sällan något lätt beslut att bestämma sig för att man vill skiljas. Alla typer av uppbrott kan medföra såväl emotionella som praktiska påfrestningar, och framförallt om det finns barn med i bilden. Om man har hemmavarande barn under 16 år så får man alltid en betänketid på sex månader upp till ett år. Om man fortfarande vill skiljas efter denna tid måste man meddela detta till tingsrätten som sedan kan besluta om skilsmässa. Nedan hittar du information från socialstyrelsen om vad som kan vara bra att tänka på när man ska skiljas och har barn:

http://www.socialsty.../skiljasmedbarn

Som gift a är man försörjningsskyldiga gentemot varandra. Denna skyldighet upphör vid en skilsmässa och de saker man införskaffat (bostad, bil, värdesaker och så vidare) för gemensamt bruk ska delas mellan makarna. Detta kallas för bodelning. I princip ska alla makarnas tillgångar, efter avbetalning av eventuella skulder, delas lika. Egendom som någon av makarna fått som enskild egendom genom arv, testamente, gåva eller äktenskapsförord räknas inte in då boet ska fördelas. Mer om bodelning kan du läsa under nedanstående länk:

http://www.malmoting...milj/Bodelning/

Ni som föräldrarna kan själva bestämma vem ert barn ska bo. Föräldrar som har gemensam vårdnad och som är överens kan få hjälp hos familjerätten att skriva avtal om hos vem barnen ska bo. Socialnämnden ska godkänna avtalet om det är skriftligt och om det är till barnets bästa. Ett sådant avtal får samma verkan som en dom. Om föräldrarna hellre vill, eller om de är oense, så kan de begära att domstolen fattar beslut om hos vem barnet ska bo. Ett sådant beslut föranleds av en utredning från familjerättsbyrån. Hos familjerättsbyrån har man också möjlighet till samarbetssamtal mellan föräldrarna för att dessa ska kunna komma överens om något som är bäst för barnen. För att läsa mer om vårdnad, boende och umgänge samt få kontaktuppgifter till Familjerätten så kan du gå in på länken nedan:

http://www.malmo.se/...e--umgange.html

Du berättar att du vill ställa ditt barn i kö för OB-förskola, alltså till förskola som finns till för föräldrar som arbetar på obekväma tider såsom kvällar, helger och helgdagar. Detta kan du göra medan du väntar på att skilsmässan ska gå igenom och du ska då skriva på ansökan att det är just OB-förskola du är intresserad av. I hela Malmö finns det fem OB- förskolor och du kan gå in på nedanstående länk för att söka mer information om dessa. Vi skulle också rekommendera dig att kontakta Ulla Sundin som är förskolechef på Rönnens förskola om du har fler frågor kring just OB-förskola. Hennes telefonnummer är 040 – 34 70 25.

http://www.malmo.se/...oppettider.html

Du skriver att din man ska ställa sig i bostadskö och ju förr desto bättre. Om han planerar att bo i Malmö så ställer man sig i kö via boplatssyds hemsida, se länken nedan. Tyvärr så är Malmös bostadsmarknad väldigt ansträngd och din man har rätt i att det inte är lätt att hitta en egen bostad. Om han kan tänka sig att hyra i andrahand så kan det vara värt att gå in på exempelvis Blocket där man kan hitta andrahandslägenheter.

http://www.boplatssy...ages/Start.aspx

www.blocket.se

Vi förstår att det kan kännas tungt och orättvist men du verkar vara en person som kämpar och försöker göra det bästa av situationen. Om du har fler frågor eller funderingar så får du gärna höra av dig igen!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter