Vad Ska Jag Göra För Att Fä Reda På Våra Rättigheter?

Mitt syskon blev omhändertagen från vår förälder för ett par år sedan. Vi andra syskon har inte bott med vår förälder tidigare på heltid. Mamman i hens familj är strikt och hård mot oss och det har inte gjort det enklare. Det känns som att soc lyssnar mer på den familjen och inte hjälper tillräckligt. Jag har träffat mitt syskon 5 gånger totalt sedan de tog hen. Vi har haft två möten angående detta, för några år sen, för att förbättra kontakten men det ser inte mycket bättre ut.
Vår förälder har alkohol problem och har inget jobb. Hen försöker och vill verkligen få tillbaka sitt barn. Vi behöver veta vad som krävs och hur vi ska göra för att få tillbaka hen. Jag vill ha en plan. För visst är det möjligt? Det känns hopplöst efter dessa år men jag vägrar acceptera att det ser ut så här. Tills vår förälder får tillbaka hen så vill jag få tillbaka relationen med mitt syskon. Jag vill att hen ska få komma över en helg till mig då och då. Jag vill att vi ska bli dit bjudna på kalas osv. Jag vill umgås mer än två timmar hemma hos dom två gånger per är. Jag vill kunna nå dom via telefon oftare än en speciell tid i veckan. Och vad krävs för att vår förälder också ska få träffa hen oftare och umgås själv med barnet? Jag vet inte vem jag ska prata med. Jag vill veta hur, jag vill klaga, jag vill förändra och jag vill ha en plan. Hur hittar jag rätt person att prata med på soc? Vad kan vi/vår förälder göra för att bevisa att hen kan vara en förälder?
Hoppas inte alla "hens" var förvirrande. Vill verkligen ha hjälp, börjar bli tokig.

Anon19
2015-02-25 03:03

Hej!

Vi utgår från att du menar omhändertagen enligt LVU, och att ditt syskon är under 18 år.

När det gäller umgänge mellan föräldrar/familj och ett omhändertaget barn så brukar en plan av umgänget göras för att säkerställa att umgänge blir bra för barnet. Man försöker alltid komma överens kring umgänget i den planen som görs. Om man trots försök inte lyckas komma överens om umgängesplanen, så kan socialtjänsten i vissa situationer fatta beslut om restriktioner i umgänget, enligt LVU. Det görs när umgänget är skadligt för barnet, t.ex. om en förälder är påverkad eller på annat sätt beter sig på ett dåligt sätt mot sitt barn.

När barnet är placerat enligt LVU ska det finnas en vårdplan. I den eller i genomförandeplanen ska det stå vad som krävs för att barnet ska flytta hem. Om problemen har gällt missbruk, krävs ofta en stabil hemmiljö som är faktiskt fri från missbruk för att man ska kunna planera för att barnet flyttar hem.

Om du som syskon vill ha ett umgänge med ditt omhändertagna syskon måste du och socialsekreteraren prata om det. Det behöver godkännas både av vårdnadshavarna, socialsekreteraren och barnet självt om barnet är stort nog för säga sin åsikt.

Om vårdnadshavarna eller barnet själv vill överklaga beslut som har med LVU-vården att göra, kan de antingen prata med sitt tidigare rättsliga ombud eller själva skriva ett överklagande och lämna in det till den myndighet som fattat beslutet.

Dina föräldrar kan i dialog med socialsekreteraren diskutera vad socialtjänsten kräver av dem för att barnet ska kunna flytta hem till dem igen. Det bör vara tydligt och nedskrivet vad socialtjänsten kräver av föräldrar för att ett omhändertaget barn ska kunna flytta hem.

Hoppas att du fått svar på dina frågor.

Vänligen

Soctanterna