Barn Till Psykiskt Sjuk

Postat: 2008-04-15 08:52
Hej

Jag har en psykiskt sjuk pappa och behöver råd hur vi ska gå vidare. Min pappa insjuknade då jag var 12 år och har fått diagnosen paranoid schizofreni (osäker på stavning). Nu är jag dock 30 år och har bildat egen familj. Några år efter pappas insjuknande separerade mina föräldrar så nu är det jag och mina syskon som får försöka hantera pappas psykoser.

Dilemmat med pappa är att han inte vill ha hjälp, vilket kanske tillhör diagnosen, och han tycker att vi lägger oss i hans liv. Men det är ju oss han hotar och ringer och gråter till då han mår som sämst.
För ca 10 år sedan försökte han gasa ihjäl sig in sin bil men misslyckades. Efter det försöket gjorde han ett försök att hänga sig i skogen men vi upptäckte honom i tid. Han blev då tvångsinlagd och tvångsmedicinerad. Sedan dess har han haft ytterligare psykoser och varit inlagd frivilligt på psyk.
Vårt stora problem och den stora processen som stjäl otroligt mycket energi från oss är hur vi ska få honom inlagd och medicinerad då han insjuknar.

Fram tills 2007 gick pappa på öppen mottagningen. Där har han haft olika läkare och en kontaktperson som vi ibland ringt till då vi märkt att han tagit för lite medicin. Han mixtrar nämligen hela tiden med doseringen vilket gör att han ligger på gränsen till psykos hela tiden. Hans liv, enligt oss, hade kunnat vara ett helt annat om han hade tvångsmedicinerats så att han hade kunnat sköta sig och haft ett boende. För boende har han inte längre vad vi misstänker.

För ett par veckor sedan läste vi en kungörelse i sydsvenskan där det stod att malmö tingsrätt sökte honom i ett stämningsärrende. Jag kontaktade tingsrätten och de underrättade mig om att pappa inte betalat hyrorna de senaste halvåret och fastighetsägaren tänkte stämma pappa på hyrorna. Enligt fastighetsägaren hade pappa flyttat från lägenheten i jan 2008.

När vi konfronterar pappa med de uppgifterna blir han aggressiv och säger att han numera bor i x. Han har dock försagt sig vid något tillfälle vilket gör att vi tror att han är bostadslös allternativt bor tillfälligt hos en kompis i x.

Vårt akuta problem nu är att han i skrivande stund är väldigt psykotisk. Så sjuk som han är nu har vi nog aldrig upplevt honom. Han ringer och gråter ena stunden. Andra stunden ringer han och hotar oss genom att säga att i fall vi lägger oss i hans liv så smäller det. Han är just nu väldigt obehaglig, aggressiv och hotfull. Vad ska vi ta oss till. Både jag och mina syskon är rädda för honom nu i psykotiskt tillstånd och vi har små barn. Samtidigt tycker vi väldigt synd om honom. Han tror att hela världen är konspirerad mot honom. Pappa har väldigt mycket vanföreställningar och ringer runt till sina gamla chefer - egen utsago - och hotar dem förmodligen. Andra stunden ringer han och gråter och tycker att livet är en plåga... Vad ska vi göra? Ska vi bara stå och se på och vänta på att det ska hända något så att han blir inlagd på tvång eller vad ska vi göra?
Det var den tragiska storryn om min pappa som genom en sjukdom blev ensam och hemlös. Samhället står bara och ser på ....

anonym
2010-07-01 16:43

Hej

Vi förstår verkligen din frustration, det är aldrig lätt att se sina nära och kära fara illa. Man vill så gärna att de ska förstå att de behöver hjälp. Det finns dessvärre inte mycket mer man kan göra som anhörig på frivillig väg och när motivationsarbetet ej hjälper kan det bli en fråga om vård mot personens egen vilja, dvs om personen blivit så pass psykotisk att den ej har kontakt med verkligheten. Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT, finns för att skydda både den som blivit psykiskt sjuk och omgivningen. Tvångsvård är ett stort ingrepp i integriteten men kan rädda liv. Man ska bara tvångsvårdas om läkarna bedömer att det inte kommer att fungera med frivillig vård.

Om ni bedömer att er far är så pass psykotisk att han kan utgöra en fara för sig själv och andra, uppmanar vi er att ringa polisen. Polisen gör sedan en bedömning om personen ska köras till psykakut eller ej för en läkarbedömning enligt LPT.

Om och när er far har fått vård för sin psykiska ohälsa, kan en vårdplanering göras med kommunen avseende er fars fortsatta boende. Om inte sjukvården sätter igång en vårdplanering kan man som anhörig begära en sådan. Vid en vårdplanering träffas berörda parter för en gemensam planering eller diskussion.

I er situation kan stöd från andra med liknande förhållande vara ett bra sätt att bearbeta frustrationen. Vi vill tipsa om olika former av självhjälpsgrupper och anhörigföreningar. Behöver ni råd eller tala med en professionell kan ni vända er till sjukvårdsrådgivningen på telefon 11 77 alternativt hemsidan sjukvardsradgivningen.se, där ni kan få mer utförlig information om schizofreni och psykoser. Information kan också fås av RSMH, riksförbundet för social och mental hälsa, vilka går att nå genom hemsidan rsmh.se, där ni också finner bra länkar.

Vi önskar er lycka till och hoppas att situationen förbättras för er och er pappa.

Vänligen

Soctanterna

Hej. Du är inte ensam det du berättade kunde vara jag men det är min mamma istället.

I flera städer finns det särskilda psykosteam inom psykiatrin. Här i Hässleholm skulle det teamet försöka ta kontakt med din anhörig och försöka få en dialog med honom/henne och om det inte gick diskutera vidare med er om hur man ska gå vidare. Prova att ringa dem i Din pappas stad! Ni behöver att någon annan också tar ett ansvar och att ni inte står med allt själva. Hälsningar kurator K