Psykolog

Postat: 2010-03-04 17:26

Jag skulle behöva någon att prata med, så som psykolog eftersom jag mår väldigt dåligt.
Vart finns det att få tag i, har inte så mycket pengar heller så vad kostar det att gå till psykolog?

Gäst

Kommentarer

Postat: 2010-03-05 14:20

Hej

Vi förstår att det kan kännas jobbigt och att prata med någon när man mår dåligt kan ibland vara precis det som man behöver. Ett första steg du skulle kunna ta är att kontakta din vårdcentral och genom din husläkare få en remiss till en psykolog eller kurator inom sjukhuset. På så sätt innefattas kostnaden även under högkostnadsskyddet.

Utöver detta finns det en uppsjö av privata psykologer i Malmö som du kan kontakta. Du kan själv göra en sökning på internet efter psykologer i Malmöområdet för att på bästa sätt få dig en överblick. En lista med telefonnummer till flera av dessa finner du även på:

http://gulasidorna.eniro.se/kategori/psykologer-legitimerade:r1001228/ma...

En sak som kan påverka priset är bland annat om de är psykoterapeuter eller inte. Detta innebär i korthet att personen är specialiserad på behandling av psykiska och relationella problem med psykologiska metoder. Titeln legitimerad psykoterapeut är skyddad och utfärdas endast av Socialstyrelsen. Priserna varierar som sagt väldigt beroende på flera olika faktorer och det är svårt för oss att ge dig en exakt siffra men någonstans mellan 800-1500 kr per timme. Observera att detta är ungefärlig uppskattning och att det ibland kan vara både billigare och dyrare.

Det finns även andra ställen att vända sig till om man känner att man behöver en samtalskontakt. Kyrkans präster och/eller diakoner är vana att hålla i liknande samtal och deras tjänster är helt gratis.

Känner man att man inte vill vända sig till kyrkan så kan man istället vända sig till socialkontoret i sin stadsdel och fråga hur de kan hjälpa dig. I flera stadsdelar finns det till exempel något som heter socialrådgivare och dessa kan även de erbjuda stöd i form av samtal. Vet du inte vilken stadsdel du tillhör eller telefonnumret dit kan du kontakta Malmö stads växel på 040- 34 10 00 så kommer de att kunna koppla dig rätt.

Hoppas att detta svar gett dig en vägledning så att du vet vart du nu ska vända dig. Har du fler funderingar eller frågor är du givetvis välkommen åter.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter

En vanlig sökning på Psykolog eller terapeut på Google ger bra resultat. Har själv träffat några terapeuter psykologer genom åren. Senast med KBT intriktning. Ett gäng jag rekommenderar är Psykolog Malmö KBT . Väldigt personlig kontakt och proffsigt bemötande. Så mycket i"icke psykolog" man kan tänka liksom.

Har lärt mig att det alltid går att förändras och må bättre

Kram

Emma

Hej Jag har en väninna som mår väldigt dåligt.. Hon har tydliga symptom på svår ångest förföljelsemani och tror att hon är avlyssnad genom tv radio. Hon har rivit ner allting i lgh tejpar över alla metallföremål, tror att någon styr henne utifrån med hjälp av sattelit. Jag hittade henne igårkväll gömd i buskarna på gården,har försökt få henne att inse problemet och att hon behöver hjälp. Men enligt henne är hon frisk och det är DOM som behöver hjälp. Jag är rädd att hon ska ta sitt liv, vilket hon hotar med varje gång jag ska gå hem. Jag är helt slut och orkar snart inte mer. Snälla hjäp mig med råd om hur\vad jag ska göra i denna situation. En trött vän

Hej!

Vi förstår att din väninna har det besvärligt och att du tror att det finns risk för att hon kan skada sig själv.

Det kommer ibland frågor som handlar om att den som ställer frågan tycker sig märka att en älskad vän eller anhörig inte mår bra. Ibland vill man ha ett förslag på hur han eller hon ska få sin vän eller anhörig att ta kontakt med vården eller liknande. Ibland är det uppenbart att ens vän lider av psykisk ohälsa och har behov av stöd och hjälp. Det är ofta plågsamt att se en älskad vän förändras.

Svårigheten är som du beskriver att vännen på grund av sin sjukdom inte kan se sin egen ohälsa. När du beslutar dig för att agera så kommer er vänskap kanske att sättas på prov. Det verkar som om att din vän så snart som möjligt behöver ha kontakt med någon form av professionellt stöd.

Du kan välja att kontakta socialtjänsten där du bor och informera dem om din väns bekymmer att din vän har behov av stöd. Mer information kan du om olika anhörighetsföreningar kan du få via Malmö stads hemsida:

http://malmo.se/Medborgare/Omsorg-vard--stod/Stod-till-personer-med-funk...

Du har även möjlighet att ställa frågor av allmän karaktär via e-post till:
psykiatriskane@skane.se

För att du ska orka med att fortsätta vara stöd till din väninna så kan det vara bra om du söker råd och stöd av socialtjänst eller psykiatri. Du kan också vända dig till Gapet som är ett nationellt nätverk som finns till för dig som vårdar, hjälper och stödjer en närstående oavsett personens ålder och diagnos, se länken nedan:

www.gapet.se

Vänligen

Soctanterna

Soctanter