Okej Eller Inte?

Postat: 2010-02-04 13:43

Hej!

Jag har en fråga, vet inte om personerna i detta fall handlat helt rätt/lagligt eller inte, för att själv kunna gå vidare behöver jag veta. Vet inte riktigt heller om ni är rätt personer att fråga, men då jag inte vill gå till polisen tänkte jag att detta var värt ett försök

Det är en lång historia, så jag kan inte ta upp allt, men ska försöka så gott jag kan.

Det började för snart två år sen, eller då fick det utlopp för sig. Jag har haft en pappa som varit alkholist i större delen av mitt liv och som kuvat sig rejält under min kontrollerande mamma. Mamma har ett behov att ha kontroll över allt, senare tid har jag insett att hon förmodligen varit djupt deprimerad under längre tid. UNder tiden hemma var hon ibland i princip okontaktbar, vilket jag då inte föestod varför. Men till saken, efter studenten bodde jag kvar hemma några månader, men det hela eskalerade och till slut blev jag rädd för att vara hemma, vilket jag inte själv minns utan det är min pojkvänn som återberättat det för mig. Hon flög i taket av ingenting, sa att hon skämdes över mig, att jag var egiostisk slamig o att hon inte klarade av mig längre. Att tillägga där är att jag varit en lugn tonåring med högsta betyg, ej mkt festande utan engagerat mig i FN.

Då de inte gick med på att jag skulle flytta gjorde jag det själv, jag behövde andrum. Men efter att jag flyttade ville ingen av mina 5 familjemedlemmar ha kontakt med mig. Istället kallade de mig bara egoistisk, trampande över andra, jag skulle misslyckas i livet, jag såg inte vad jag hade där hemma osv.

Jag mådde givetvis dåligt, men åkte inte tillbaks, utan åkte in och ut på psyk en del. Tillslut efter ett halvår bad min bror att se mig för att disskutera allt, jag åkte till hemstaden där jag dock möttes av hela familjen. Det hela eskalerade och min syster gick mot angrepp mot mig, varpå jag sprang därifrån.

EFter det har de bara blivit ännu hårdare i sinna ord, ´minna syskon är hatiska och mamma säger saker som att hon skämdes över att ha fött mig. De tog kontakt med advokat för att göra mig arvslös. Efter det skaffade jag skyddat nummer och så. Detta är nu ett halvårsen.

Men jag vill veta om deras beteende är okej.

Mvh

Gäst

Kommentarer

Postat: 2010-02-05 11:43

Hej

Vi förstår att det inte är en lätt situation du befinner dig i. Du verkar dock vara en stark person som trots dessa motgångar försöker reda ut din livssituation.

Deras beteende är inte på något vis okej. Den behandling av dig som du beskriver är att liknas med psykisk misshandel och är i lagens ögon lika allvarlig som fysisk sådan och man kan mycket väl göra en polisanmälan efter en sådan behandling. Du skriver i och för sig att du inte vill gå till polisen men kanske att du skulle behöva gå till någon och prata om det som du varit utsatt för. Ett exempel på en förening som arbetar med liknande frågor är ACoA och dem hittar du på:

https://www.acoa-sverige.org/

Andra föreningar och organisationer som eventuellt kan vara till stöd kan du finna bland våra länkar.

Inom Malmö stad så finns det även socialrådgivare som vi skulle vilja rekommendera dig att kontakta. En socialrådgivare kan vara ett stöd i svåra situationer samt hjälpa dig med dina funderingar. Du når socialrådgivarna i din stadsdel via Malmö stads växel på telefon 040- 34 10 00 eller via socialtjänsten i din stadsdel.

Vi vill återigen påpeka att det som du blivit utsatt för inte är okej eller acceptabelt. Hoppas att detta svar varit till någon hjälp för dig och har du fler frågor eller funderingar så är du välkommen åter.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter

Postat: 2010-04-07 22:27

Hej! Vill försöka skriva några uppmuntrande ord till dig,för jag tycker du verkar ha tagit beslut i ditt liv som är både modigt och jobbigt tufft för dig.Och jag tycker du gjort rätt som skrivit här.Hoppas du kan få svar att gå vidare med.Jag är själv anhörig och vän till missbrukare.Både nyktra och de som är aktiva.För några år sedan kom jag i kontakt med en syskongrupp till AA, ett tolvstegsprogram för alkoholister.De mötena jag går på kallas Al-anon.Det är anhöriga dvs. vuxna barn till alkoholister,syskon,partners och/eller vänner som frivilligt söker sig till möten för att försöka och ofta hitta tröst,stöd o hjälp att komma vidare och må bra i sina egna liv,trots det kaos som ofta finns i familjer där en eller flera i familjen använder t.ex alkohol.
Jag hoppas innerligt att du kommer vidare med dina frågor om din familj och mår bra i det du företar dig,tillsammans med andra oxå.Med vänliga hälsningar GG