Vad Händer Nu ?

hej.
jag har lite frågor och funderingar . min fru har blivit lpt på phsyk imalmö. hon är där pga att hon har borderline samt bipolär typ2. har fått reda på att en anmälan har gått till socialen. just nu sitter jag i ett mörker med min 2 döttrar. vet inte vart jag ska vända mig. har märkt att min älsta dotter blir mer skygg och lite innåt vänd gämfört med tidigare samt att min yngsta dotter blivit extremt pappig. just nu sitter ajg och vet inget alls om vad som händer och får inte något svar nånstans ifrån. sitter i en lite jobbig situation efter som jag nu är lämnad med allt och att jag dess utom måste hålla på med att få fram en bra behandling till min fru. efter som hon nu har sagt att detta är sista gången . får hon ingen hjälp nu så sa hon att nästa gång hon kommer till sjukhuset så är det på en bår död. vart kan jag vända mig ???
micke

micke
2010-11-09 13:21

Hej

Det låter som en mycket svår och tuff situation för dig och dina döttrar. I och med att din fru vårdas enligt LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård) inom psykiatrin så är det främst där hon kommer att få sin hjälp till dess att hon är tillräckligt stabil och frisk för att skrivas ut till exempelvis annan mer kontinuerlig behandling i öppenvård. Detta kan du prata med din frus behandlande läkare om. Du kan också förhöra dig med psykiatrin om det finns någon hjälp för dig som anhörig och för dina barn till exempel samtal med en kurator.

Om du vill läsa mer om LPT så kan du titta på den här länken:

https://www.socialstyrelsen.se/regelverk/lagarochforordningar/lagenompsy…(l

Om det har skickats en anmälan till socialtjänsten kan du kontakta individ- och familjeomsorgen i din stadsdel för att förhöra dig om anmälan och om de kan erbjuda dig något stöd som anhörig och vilket stöd dina barn kan få. Insatserna för barn och anhöriga kan se olika ut och därför rekommenderar vi dig att ta direkt kontakt med din stadsdel. Du kan nå individ- och familjeomsorgen i din stadsdel genom att ringa Malmö stads växel på 040-34 10 00 och be om att få kopplad till de som arbetar med barn- och familjefrågor.

I Malmö finns det barngruppsverksamheter. Verksamheten finns i sex olika stadsdelar i Malmö, de stadsdelar som själva inte driver verksamheten kan remittera till de andra stadsdelarna. Barngruppen är ett stöd och utbildningsprogram för barn i åldrarna 7-9 och 10-12 år vars familj har, eller har haft, en känslomässig sjukdom (missbruk, psykisk ohälsa, våld). Om dina barn tillhör dessa åldersgrupper kan du kontakta din stadsdel för att komma i kontakt med verksamheten. Du kan läsa mer i följande länk:

https://www.malmo.se/maskrosen

Du kan också kontakta en anhörigsamordnare i din stadsdel för att förhöra dig om det finns stöd för anhöriga till personer med psykisk ohälsa. Du kan läsa mer om anhörigstöd i länken nedan. Här kan du också ladda ner en lista över anhörigkonsulenter i de olika stadsdelarna.

https://www.malmo.se/Medborgare/Omsorg-vard--stod/Anhorigstod---stod-til…

Du kan även kontakta nationella hjälplinjen. Hjälplinjen är en jourtelefon för människor i psykisk kris eller i andra svåra livssituationer. Hjälplinjen drivs av ideella brukar- och anhörigorganisationer på det psykiska hälsoområdet. Hjälplinjen får statliga bidrag under kontroll av Socialstyrelsen. De erbjuder professionellt, anonymt och kostnadsfritt stöd och hänvisning. Du kan ringa på 020-22 00 60 eller söka mer information på deras hemsida:

https://www.hjalplinjen.se/

Föreningen balans är en patient/anhörigförening som finns till för de som upplevt depression, mani eller växlande perioder – och för närstående. Här kan du söka information och hitta fler länkar. Gå in på:

www.foreningenbalans.nu

Vi hoppas att några av våra hänvisningar kan vara till hjälp för dig, om du har fler frågor är du självklart välkommen tillbaka.

Vänligen

Soctanterna