Depression - Behov Av Samtalshjälp O Dyl

Hej!

Idag berättade en bekant att hon inte mår så bra. Hon beskrev hur hon kände det och då jag själv varit deprimerad så sa jag till henne att det verkade vara som att hon led av depression. Hon berättade att hon har känt så här i två år. Jag sa till henne att hon behöver hjälp, någon att prata med och kanske t o m medicin. Jag erbjöd mig att hjälpa henne med telefonnummer mm då hon inte känner sig helt säker på det svenska språket och vart hon kan vända sig. Hon bor i Södra Innerstaden, - vet ni vart hon kan vända sig för att få hjälp?

Tack på förhand!

Olivia

Kommentarer

Hej

Vi har redigerat ditt inlägg något för att säkra anonymiteten.

Det måste kännas skönt för din bekant att ha någon som dig i närheten. En depression kan lätt leda till att man får svårt för att ta tag i just de bitar man behöver för att komma på bättringsvägen. Exempelvis kan det vara tungt med praktiska saker som att finna telefonnummer samt att ta reda på vart man kan vända sig för att få hjälp. Har man dessutom svårigheter med språket kan det bli ännu svårare att orientera sig. Att du har varit med om samma sak och finns som ett stöd för henne betyder säkert mycket.

Det verkar som om din bekant har mått dåligt under en längre tid. Om man känner sig djupt nedstämd under en längre period kan man ha fått en depression. Då du själv har varit deprimerad känner du kanske igen symptom som brist på glädje och minskat intresse för det man vanligtvis brukar tycka om att göra, känslor av misslyckande, nedstämdhet, trötthet och oförmåga att ta itu med saker exempelvis. Symptom som dessa kan försvåra hjälpsökandet för den som är utsatt.

Den första kontakt vi skulle rekommendera din bekant att ta är med den vårdcentral som hon är listad på. Det hon bör göra är att berätta om sina symptom och hur hon mår och be att få boka en tid med en psykolog eller kurator. Är hon inte listad på någon vårdcentral, alternativt att hon av någon anledning inte vill gå just dit, så kan hon ringa/gå till annan vårdcentral i Malmö.

En vårdcentral i Södra Innerstaden är till exempel vårdcentralen Södervärn. På nedanstående länk finns kontaktinformation till dem:

http://www.skane.se/....aspx?id=238866

På en vårdcentral kan hon få en professionell samtalskontakt som kan göra en bedömning av hennes psykiska mående och vilket stöd just hon behöver.

Skulle det dock vara så att din kompis skulle må akut dåligt så är det snarare psykiatrin som hon bör kontakta. Detta kan hon göra dygnet runt på telefon 040-33 80 00.

Hoppas att du nu vet hur du ska hjälpa din bekant att ta de kontakter som hon behöver. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter