Hur Hittar Man Självhjälpsgrupper

Hej!

Min sambo har låg självkänsla på jobbet vilket leder till mycket stress och risk för utbrändhet. Hon skulle vilja hitta någon form av självhjälpsgrupp/stödgrupp för detta. Finns det? Var hittar man dem i så fall?

Tack på förhand!
Bekymrad

Bekymrad
2011-02-28 18:11

Hej

Det låter som att din sambo har det tufft men det måste kännas tryggt att hon har dig som stöd. Det är inte heller lätt att stå bredvid och inte veta hur man ska hjälpa och du gör helt rätt i att höra dig för vad det finns för hjälp och stöd att tillgå.

Ett första steg kan vara att vända sig till primärvården för att undersöka vad de har att erbjuda. Din sambo kan kontakta vårdcentralen och berätta vad hon skulle behöva hjälp med och de kan i sin tur tipsa om vart hon kan vända sig. På vårdcentraler finns det även kuratorer och psykologer att tillgå. Genom att ta kontroll över sin situation så minskar även risken för utbrändhet.

Ett annat alternativ är att din sambo kontaktar sin chef och därigenom får kontakt med företagshälsovården. Alla anställda har rätt till en bra arbetsmiljö och att sjukdomar och förebyggs. Företagshälsovården kan bland annat hjälpa till med stresshantering som är ett vanligt problem i dagens samhälle. Inom företagshälsovården arbetar bland annat sjukgymnaster, sjuksköterskor, läkare och beteendevetare.

Vi hoppas att du har fått några tips på vägen och att hon hittar rätt hjälp som passar henne.

Vänligen

Soctanterna

Personen frågar ju efter självhjälpsgrupper. Vilka typer av samtalsgrupper finns det i kommunen, där man kan träffa andra som har liknade erfarenheter, och finns det kanske självhjälpsgrupper i kyrkan, eller genom andra organisationer?

Hej

I en självhjälpsgrupp möts människor kring gemensamma funderingar och problem för att prata och lyssna. Då personen i frågan ovan, som vi uppfattar det, har ett arbetsrelaterat problem så valde vi att hänvisa till bland annat företagshälsovården.

Man kan även ringa individ och familjeomsorgen i sin stadsdel för att förhöra sig om de har några stödgrupper inom det område som man behöver hjälp inom. Telefonnummer till respektive stadsdel finns nedan:

Centrum: 040- 34 58 70
Husie: 040- 34 62 14
Fosie: 040- 34 57 00
Hyllie: 040- 34 57 76
Limhamn-Bunkeflo: 040- 34 63 35
Kirseberg: 040- 34 60 30
Oxie: 040- 34 38 48
Rosengård: 040- 34 51 30
Södra innerstaden: 040- 34 56 05
Västra innerstaden: 040- 34 49 00

Man kan självklart även vända sig till en församling beroende på vilken trosinriktning man har.

Vänligen

Soctanterna

Hej!

RSMH- riksförbundet för social och mental hälsa är på gång att starta upp olika självhjälpsgrupper i Malmö just nu. Föreslår att ni går in och läser om deras verksamhet på nätet. Har tyvärr inga kontaktuppgifter tillgängliga.

Lycka till

Tack för tipset.

Vänligen

Soctanterna

Har gått påArbetkollektivet i Malmö...men där får man inte vara borta 4g i streck. Då åker man ut....
Vad är det för positivt och psykiskt stärkande med det, man är ju där för att man är sjuk, och vissa
dagar får det inte. Stället finns ju för dom sjuka, och inte bara för personalen...

Hej

Du har helt rätt i att Arbetskollektivet i Malmö vänder sig till personer som är sjuka. Målgruppen är psykiskt funktionshindrade. Hit kan man komma utan remiss och utan läkarintyg.

Då man börjar på arbetskollektivet gör man upp ett schema tillsammans med sin handledare. Detta schema utgår från de egna förutsättningar man har och baserar sig på vad man själv anser sig ha möjlighet och kapacitet att göra. Att medverka är frivilligt dock har man ett eget ansvar att följa det schema man har gjort upp och hålla de tider och uppgifter man har tagit sin an. Förändras ens förutsättningar under tidens gång får man diskutera med sin handledare kring eventuella förändringar i det schemat som finns.

Tanken med arbetskollektivet är att det ska vara så likt vilken arbetsplats som helst och är för många ett steg innan arbetsträning på högre nivå, praktikplats, studier eller arbete på den öppna arbetsmarknaden.

Att man blir sjuk och därför förhindras att dyka upp på sina arbetstider är inte konstigt. Om detta sker får man ringa och anmäla sig sjuk som på vilken arbetsplats som helst. Om man uteblir från sina arbetstider under en veckas tid utan att ringa och meddela varför riskerar man att bli av med sin plats i Arbetskollektivet. Blir man det får man ställa sig på kö för att återfå en plats. Det är många som vill ha en plats och kötiden kan därför vara lång.

Det är alltså viktigt att prata med sin handledare om man känner att det schemat man har gjort upp inte stämmer överens med de förutsättningar man för tillfället har. Schemat är tänkt att kunna anpassas individuellt för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för den enskilde individen.

Återkom gärna om du har fler frågor eller helt andra funderingar.

Vänligen

Soctanterna