Kurator Eller Psykolog?

Jag är en tjej på 16år snart 17 och går första året på gymnasiet. Länge har jag haft jätte mycket problem runt omkring mig. Jag känner att jag behöver någon att prata med. Att jag mår så här dåligt syns genom mina prestationer i skolan och min personlighet. Jag vet inte om det är en kurator eller psykolog jag ska ta kontakt med. Räcker dte inte bara med en kurator? Problemet är att jag har ätstörningar som jag misstänker, har sökt upp läkarvård då jag mått dåligt, tröstättit och sedan kräkt. Jag har fått reda på att det bara är psykologer som kan diagnosera en ärtstörning inte läkaren. Är det bästa att söka till en psykolog då direkt?

Tina

Kommentarer

Hej

Att under längre perioder utsättas för situationer som får en att må dåligt påverkar hela tillvaron. Det är lätt att vissa saker läggs åt sidan för att man ska orka med det allra nödvändigaste. Det är inte konstigt att dina prestationer i skolan har försämrats eller att du inte riktigt är som du brukar vara. Det är en påfrestning att försöka leva som vanligt när känslan är en helt annan.

Det gläder oss att du kraften att söka stöd. Det innebär att du är medveten om att det här är en situation som kan förändras till det bättre. Du har lite funderingar kring vart du ska vända dig och du skriver att du redan varit i kontakt med läkare angående din misstänkta ätstörning. Det framgår inte riktigt vilket stöd du fick av läkaren som du träffade. Att må som du beskriver är något man ska ta på största allvar vilket du själv också verkar göra. På länken nedan finns möjlighet att, om du vill, läsa mer om ätstörningar och hur det på olika sätt kan påverka kroppen:

http://www.umo.se/Att-ma-daligt/Atstorningar/

Om man vänder sig till en kurator eller psykolog i din situation spelar egentligen mindre roll i ett inledningsskede. Kanske finns det en kurator på din skola som är mer tillgänglig för dig än att söka hjälp på annat håll. I så fall rekommenderar vi dig att börja hos henne eller honom. Där finns möjlighet att få samtalsstöd gällande sociala problem eller livssituationer som bland annat påverkar skolarbetet. En kurator fungerar, i de fall det behövs, som en kanal till samverkanspartners utanför skolan. Det innebär att en kurator kan remittera till annan samtalsbehandling utanför skolan som exempelvis till psykolog om det skulle behövas.

En annan rekommendation är att du vänder dig till en ungdomsmottagning där det också finns möjlighet att skapa en samtalskontakt som kan lotsa dig till den hjälp som just du behöver. På länken nedan finner du en lista över alla ungdomsmottagningar i landet. Under bokstaven M finner du Malmös mottagningar som du kan klicka dig vidare på för att få mer information:

http://www.umo.se/Ungdomsmottagningar/

Du kan också vända dig direkt till din vårdcentral. På vårdcentralen brukar finnas möjlighet att boka tid hos såväl kurator som psykolog. För att få svar på din fråga om vem som ställer diagnos vid en ätstörning så hänvisar vi dig till sjukvården för att få ett så korrekt svar som möjligt. Om du inte är listad på någon vårdcentral så finner du en lista över vilka vårdcentraler som finns på länken nedan:

http://www.skane.se/templates/Page.aspx?id=224034

Vi hoppas att du nu vet vart du kan vända dig och att det känns tryggt för dig att göra det. Du är mer än välkommen tillbaka med fler frågor om det dyker upp några.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter