Personligt Ombud

Min dotter är i stort behov av ett personligt ombud som kan stödja och hjälpa henne i hennes kontakter med soc. Hon bor tyvärr i en kommun som inte har personliga ombud ännu. Hon mår jättedåligt just nu, har varit depprimerad under en lång tid och känner sig så liten i sina kontakter med soc. Hon behöver någon som kan tillvarata hennes rättigheter och lotsa henne till den hjälp hon kan få. Känner mig desperat när jag inte vet hur jag ska göra, är det meningen att man ska köra slut på människor på detta viset innan man får det stöd man behöver. Hon vill inte ha möte med soc om inte hon har någon med sig då hon har känt sig oerhört kränkt av dem vid några tillfällen. Kan de neka henne ett ombud eller vad gör vi. Snälla orkar snart inte mer.

orolig mamma
2011-08-23 00:00

Hej

Att ha en mamma som du är otroligt värdefullt. När man själv, på grund av depression, inte orkar strida för sin sak så behöver man någon i sin närhet som stöttar och hjälper en att vandra vidare. Att vara den som stöttar är inte alltid lätt utan kan snarare vara väldigt tungt. Särskilt tungt blir det då man inser att den hjälp som man själv ger inte är tillräckligt och att det krävs något mer som man inte förmår hitta.

Vi vet inte om din dotter redan nu har någon samtalskontakt där hon får behandling för sin depression. Om inte så rekommenderar vi att hon så snart som möjligt tar kontakt med sin vårdcentral för att beställa tid hos antingen kurator eller psykolog. I samtal med någon här kan hon också lyfta upp de problem hon har i kontakten med socialtjänsten.

Du beskriver att din dotter har känt sig kränkt vid möte med socialtjänsten vilket vi blir väldigt ledsna av att höra. Vi vet inte vad som har hänt eller vad som har gått fel i mötet mellan din dotter och socialtjänsten men är det så att man känner att man inte är nöjd med socialtjänsten så finns möjlighet att klaga. Se nedanstående länk för att läsa mer om vart man vänder sig med olika sorters klagomål:

https://www.socialstyrelsen.se/klagapasocialtjansten

Det är beklagligt att er kommun ännu inte har personliga ombud. Det är frivilligt för kommunerna att starta upp ombudsverksamhet, dock rekommenderas kommuner att ha detta. Kommuner kan vidare få pengar från socialstyrelsen för omkostnader för sådan verksamhet. Vissa kommuner väljer att ha personliga ombud i egen regi medan andra lägger ut det på entreprenad. I Malmö stad har man exempelvis valt att lägga ut det på entreprenad.
För att få ett personligt ombud krävs att man har ett långvariga, allvarliga psykiska funktionshinder utan krav på diagnos. Exempelvis kan man ha svårigheter i kontakt med myndigheter, att man inte förstår vad som sägs, att man inte klarar att fylla i alla papper och så vidare. Sammanfattningsvis kan sägas att det handlar om självupplevda problem som finns för att man ska kunna ta del av samhället och ha ett fungerande liv och som dessutom beror på långvarig och omfattande psykisk ohälsa som resulterat i varaktiga funktionshinder.

Om personliga ombud saknas i kommunen så är ett förslag att kontakta någon av de ideella organisationer som finns för människor med psykisk ohälsa. Se länkarna nedan för tips:

https://www.rsmh.se/

https://www.attention-riks.se/

Något annat vi vill tipsa dig som anhörig om är Gapet. Gapet är ett nationellt nätverk som finns till för de som vårdar, hjälper och stödjer en närstående oavsett personens ålder och diagnos. På Gapet har man möjlighet att komma i kontakt med andra anhöriga och dela erfarenheter med varandra. Läs mer om Gapet nedan:

https://www.gapet.se/v1/build/a_start.asp

Hoppas att du känner att du har någon nytta av vårt svar. Hör mer än gärna av dig igen om du undrar något mer!

Vänligen

Soctanterna