Mår Ej Bra

är riktigt djupt nere i en deppression... dom återkommer då och då, I några veckor sen är det bra, några veckor sen är det bra, och ibland blir jag otroligt manisk och så håller det på... Är riktigt less på det och jag är inne i en deppressiv fas just nu. Jag har en underbar pojkvän, underbar familj och vänner (jag har en del problem som min pappa som helt skiter i mig och det är jag ledsen för m.m men förövrigt men förövrigt känns det inte som jag borde ha något att klaga på..)

det känns som om varje dag bara lunkar på och jag inte gör något meningsfullt varken för mig själv och andra. Det känns som om jag egentligen inte har någon anledning att vara deprimerad men ändå är jag så deprimerad att jag nästan skulle kunna hoppa från en bro.

Varje morgon är en kamp att gå upp ur sängen för jag är så deprimerad och inte känner någon mening med att gå upp och jag känner att jag inte vill till skolan och att jag inte orkar med allt.. Är oftast otroligt utmattad (oavsett hur mycket jag sover) och har varit utmattad och orkeslös flera månader..

Vad ska jag göra? Vore det inte för min pojkvän skulle jag hoppa från en bro.. Hur söker man vård och hjälp och vad för slags hjälp kan jag söka? (är 16 år) Jag dör nästan om det fortsätter såhär..Har ständigt återkommande självmordstankar i mina deppressiva perioder och ångest... jag mår verkligen inte bra... skulle göra vad som helst för att må bra!! Så vad ska jag göra? Och ibland förstår jag inte riktigt varför jag känner såhär.. Och alltså jag känner inte skuld och så att jag är en dålig människa men jag känner mig ändå så otroligt orkeslös, deprimerad och meningslös...

Å jag kan inte prata med min mamma för hon ser inte och förstår inte att jag är så otroligt deprimerad även om jag försöker förklara (förklarar endast då ja e någorlunda neutral i stämningsläget) och jag vill inte att hon ska få mer tyngd på sina axlar än hon redan har... (med min bror som är spelberoende, kräver otroligt mycket uppmärksamhet, har problem i skolan, är otroligt destruktiv m.m.). Det är ett under att jag ständigt stiger upp i sängen och gör mina "plikter" (skola, vara någorlunda social osv) men snart orkar jag inte det heller... Det känns som det bara blir tyngre att ta sig upp från sängen varje dag och göra allt "man ska"..och "förväntas" göra.. hjälp!

jag

Kommentarer

Hej!

Du skriver upprepade gånger att du funderat på att ta ditt liv. Detta är oerhört allvarligt och vi skulle vilja uppmana dig att ta kontakt med Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Malmö för att få ditt psykiska mående utrett. Det finns olika öppenvårdsmottagningar i Malmö beroende på vilken stadsdel man tillhör. Nedan hittar du kontaktuppgifter till dessa mottagningar:

http://www.skane.se/sv/Webbplatser/Psykiatri-Skane/Barn--Ungdomspsykiatr...

Du kan också kontakta deras centrala reception på telefonnummer 040 - 33 16 70 och be dem koppla dig rätt. På kvällar, nätter och helger tar akutvård BUP emot akuta förfrågningar och ger råd per telefon samt bedömer vilka patienter som behöver en akut läkarbedömning. Du kan nå dem på telefonnummer 040 - 33 17 11.

Det är starkt att du hör av dig till oss för att få råd om vart du kan vända dig, för du ska inte behöva må så här. Du verkar ha tagit på dig en vuxenroll och ett vuxenansvar som du inte ska bära på vid din ålder. Vi förstår att du är orolig för din bror och att du försöker dölja för din mamma hur dåligt du mår för att du inte vill det ska bli ännu jobbigare för henne. Men för att du ska orka med ditt eget liv och det som är viktigt för dig är det viktigt att du själv mår bra och får det stöd och den hjälp du behöver.

Vi är väldigt glada att höra att du har en fantastisk pojkvän som står vid din sida. Det kan också hjälpa att få prata med någon vuxen som har vana av att hjälpa unga som mår dåligt och som har tystnadsplikt. Du kan ringa eller chatta direkt till Plattformen Malmö som är en öppen samtalsmottagning för ungdomar under 21 år. De som svarar är socionomer och du kan välja att vara anonym om du vill. Ringa kan du göra på telefonnummer 040 - 34 05 50 och chatten når du på nedanstående länk:

http://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Familj-barn-och-un...

Eftersom du går i skolan så finns det möjlighet att kontakta kurator eller sjuksköterska på skolan för att få hjälp och stöd för att få vidare hjälp. Du kan också vända dig till en ungdomsmottagning i ditt bostadsområde. Där finns det också möjlighet att skapa en samtalskontakt som kan leda dig till den hjälp som just du behöver. På länken nedan finner du en lista över alla ungdomsmottagningar i landet. Under bokstaven M finner du Malmös mottagningar som du kan klicka dig vidare på för att få mer information:

http://www.umo.se/Ungdomsmottagningar/

För att komma i kontakt med erfarna sjuksköterskor som kan hänvisa dig rätt dygnet runt så kan du ringa till sjukvårdsupplysningen på telefonnummer 1177. Du kan också läsa mer information om manodepressiv sjukdom nedan:

http://www.1177.se/Skane/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Manodepressiv-sjukdom--...

Det finns även något som kallas för nationella hjälplinjen. Hjälplinjen är en jourtelefon för människor i psykisk kris eller i andra svåra livssituationer. Du kan ringa, skriva eller söka information på deras hemsida. Mer information om nationella hjälplinjen finner du här:

http://www.hjalplinjen.se/

Vi hoppas att du ser några vägar framåt och att du får den hjälp du behöver. Och tveka inte att återkomma om du undrar över något mer!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter