Är Jag Förlorad?

Jag mår dåligt, jag är konstant självmordsbenägen och jag förtjänar inte hjälp. Jag har därför aldrig bett om hjälp... Men det tar över mitt liv och jag funderade på att be om hjälp. Men jag kan inte få hjälp eftersom jag inte kan bevisa att jag gjort något för att bättra mitt liv eller bevisa att jag mår så pass psykiskt dåligt att jag blivit totalt värdelös. Borde jag ge upp? Är det lönt att försöka?
Jag är hemlös, har ingen utbildning, har inget jobb, inga pengar och inget socialt liv. Jag är 20 år gammal och jag önskar att jag var som alla andra tjugoåriga tjejer. Jag vill komma ifrån mig själv.

Det är okej om ni inte kan svara mig, jag är van vid nedslag.

Mycket kärlek, Ray.

Ray
2011-11-19 09:12

Hej!

Det gör oss väldigt ont att höra hur dåligt du mår och att du inte tycker att du är värd någon hjälp. Att du ändå skriver till oss ser vi som ett tecken på att du både har kraft och styrka att fortsätta kämpa och få till stånd en förändring i ditt liv. Vi ska göra vårt bästa för att ge dig vägledning i vart du kan vända dig och vad du kan göra för att må bättre.

Vi förstår det som att det är många delar i ditt liv som du vill förändra och det är inte alltid så lätt att veta vart man ska börja. Du skriver att du ofta har självmordstankar och detta är mycket allvarligt. Ofta kan tankar om självmord handla om att allt känns alltför jobbigt och tungt för att orka med. Samtidigt så är det viktigt att komma ihåg att livet faktiskt förändras hela tiden och att det finns andra utvägar. Ett första steg kan vara att berätta för någon om hur du mår.

Det finns lite olika vägar du kan gå för att få hjälp. Om du mår akut psykiskt dåligt så kan du alltid ta kontakt med akutpsykiatrin i Malmö. Telefonnumret dit är 040 -33 80 00. Du kan också besöka dem och mottagningen är öppen dygnet runt. Adressen är Skånes universitetssjukhus, Ingång 56 (Psykiatrihuset) i Malmö.

Du kan även kontakta öppenvårdmottagningen Fosievägen på telefon 040-33 26 15 (reception och rådgivning) för att komma i kontakt med läkare, psykolog eller kurator. Adressen dit är Fosievägen 15, Ingång C, plan 2 i Malmö. En annan möjlighet är att kontakta din vårdcentral. Du kan ringa dit och berätta om hur du mår och be att få boka en tid med en kurator eller psykolog. På en vårdcentral kan du få en professionell samtalskontakt som kan göra en bedömning av ditt psykiska mående och vilket stöd just du behöver.

Ett annat alternativ kan vara Ungdomsmottagningen. Hit kan man komma till och med att man fyller 23 år, det är helt kostnadsfritt och alla som arbetar där har tystnadsplikt. I Malmö finns det tre ungdomsmottagningar som du kan vända dig till. Ungdomsmottagningen Lönnen ligger på Rolfsgatan 25 b och de kan nås på telefonnummer 040 - 623 95 30, ungdomsmottagningen Rooseum ligger på Gasverksgatan 20 och har telefonnummer 040 – 623 95 40 och ungdomsmottagningen Triangeln ligger på Holmgatan 4 och har telefonnummer 040 -623 95 50. Öppettider hittar du via länken nedan:

https://www.umo.se/Ungdomsmottagningar/

När det gäller din ekonomiska situation så finns möjligheten att ansöka om försörjningsstöd. En förstagångsansökan om försörjningsstöd gör man genom att ta kontakt med socialtjänsten i sin stadsdel. För att komma i kontakt med de som arbetar med försörjningsstöd så ringer man till försörjningsenheten på något av telefonnumren nedan:

Centrum Tel: 040 34 58 70
Husie Tel: 040 34 62 00
Fosie Tel: 040 34 57 16
Hyllie Tel: 040 34 57 76
Limhamn - Bunkeflo Tel: 040 34 63 35
Kirseberg Tel: 040 34 60 66
Oxie Tel: 040 34 38 48
Rosengård Tel: 040 34 56 71
Södra innerstaden Tel: 040 34 54 94
Västra innerstaden Tel: 040 34 49 00

När en ansökan kommer in till socialtjänsten öppnas det upp en utredning som alltid leder fram till ett beslut. Beslutet grundar sig bland annat på den uträkning man har gjort av den sökandes inkomster, tillgångar och utgifter samt vad personen har gjort för att bidra till sin egen försörjning.

Som sökande ska man ha gjort allt man kan för att kunna försörja sig själv, bland annat ska man kunna redovisa sökta jobb alternativt redovisa varför man inte står till arbetsmarknadens förfogande, exempelvis genom sjukintyg från läkare. Skulle man få avslag på sin ansökan så har man alltid rätt att överklaga beslutet.

Du berättar att du är hemlös och saknar någonstans att bo. Du kan vända dig till socialtjänsten i den stadsdelen du tillhör för att ansöka om bistånd till boende. Det kan vara bra att veta att socialtjänsten enbart kan tillgodose det akuta behovet av tak över huvudet vilket exempelvis kan innebära boende på ett härbärge. Om du inte vet vilken stadsdel du tillhör så kan du ringa till Malmö stads växel på telefonnummer 040-34 10 00 och genom dem bli kopplad rätt.
Om du inte redan står i bostadskön i Malmö så är det en bra idé att ställa sig i den. Även om du inte får en bostad direkt så kan det vara ett sätt att få ett förstahandskontrakt på sikt. Du kan ställa dig i kö på Boplatssyds hemsida:

https://www.boplatssyd.se/Pages/Start.aspx

Om du skulle vara intresserad av att undersöka olika utbildningsvägar så kan du besöka Vägledningscentrum som är ett väglednings- och informationscenter om utbildning som riktar sig till vuxna malmöbor. Det är en öppen verksamhet och du kan exempelvis träffa en studie- och yrkesvägledare samt få information om studiefinansiering.

https://www.malmo.se/Medborgare/Forskola--utbildning/Utbildning-for-vuxn…

Du är viktig och vi hoppas att du känner att du vet vart du kan vända dig för att få stöd och hjälp. Att ha någon, exempelvis en kurator, som kan stötta dig i de kontakter du kan behöva ta kan vara ett sätt. I vissa stadsdelar finns det även socialrådgivare som kan hjälpa till. Om du har fler frågor så tveka inte att höra av dig.

Vänligen

Soctanterna