Ad/Hd/Lillebror/Stöd

Hej. Jag är en orolig dotter/Syster.

Jag vet inte riktigt vart jag ska börja eftersom denna historia är mycket lång och invecklad. Min familj och jag har levt under otroligt hård, psyskisk press i flera år. Min bror har ADHD. Han har haft ganska svåra aggressionsproblem i flera år.

Under den tiden som dessa problem började var det början på en nedåtgående spiral för min familj. Jag vill påpeka att vi var en tight, kärleksfull familj innan detta började. vi hade det fint och tyckte om varandra.
Min brors utbrott började i samband med att han fick problem i sin högstadie skola. Han gick med i ett gäng som slogs och bråkade mycket. Detta var något som vi fick veta långt senare. Han har bytt skola några gånger och har inte lyckats gå ut gymnasiet.

Min bror får såna utbrott och min pappa klarar inte av honom mer. Han har sökt olika jobb och har eventuellt en tjänst i februari men han och pappa går inte ihop. Pappa funderar över att anmäla till socialen för att han behöver hjälp. Han har ju blivit hotad av min bror om att han ska slå honom och pappa är helt enkelt rädd. Min bror är en otroligt fin människa på många sätt. Han har ett handikapp och har haft många jobbiga år bakom sig och kan inte längre hantera situationen. Han och pappa kan helt enkelt inte bo ihop. Han vill inte heller ta ADHD medicin eftersom han upplever att han blir "loj" av den.

Denna situation är fruktansvärt psykiskt påfrestande och jag vet inte hur länge till jag orkar. Jag försöker sköta min skola och ha ett normalt liv. Men det är svårt när man vet att ens familj lider så mycket. Vad händer när man anmäler nåt sånt här till socialen? Är orolig för min bror och min pappa. Jag hoppas att jag kan få något råd. Annars är det bara skönt att få ur sig detta till någon. Mvh/Helena

Orolig dotter/syster

Kommentarer

Hej!

Vi har valt att redigera text i ditt inlägg då det är många andra som läser vår sida och vi inte vill att någon skall känna igen din familj. Vi hoppas att detta är okej för dig.

Det låter som att er familj har haft det jobbig under en längre period. Vi förstår den oro som du känner över din brors sjukdom och att den påverkar er alla negativt.

Din bror har fått medicin utskriven för sin ADHD så vi utgår från att han har en behandlande läkare. Du skriver att din bror inte vill ta sin medicin och att han då blir aggressiv och slår sin pappa. Det låter som en allvarligt och ohållbar
situation.

För att kunna förändra din brors situation så tror vi att man måste börja med att se till att han återupptar sin medicinering. Han kanske kan få en annan medicin som inte har de biverkningar som han tycker är så negativa att han slutar ta sin medicin.

Din brors sjukdom är sjukvårdens ansvar. Vi tänker att sjukvården har erfarenhet av hur man hanterar patienter som inte tar sin medicin. En möjlighet skulle kunna vara att ni kontaktar din brors läkare, antingen muntligen eller skriftligen, och beskriva hur situationen ser ut för er och din bror och att de med sin erfarenhet kan få din bror att återuppta sin medicinering.

Då relationen mellan din bror och er pappa fungerar så dåligt (pga. din bros sjukdom) så skulle det kanske vara bättra att försöka ordna med ett annat boende för din bror. De skulle förmodligen förbättra deras relation.

När det gäller att få stöd från socialtjänsten så är det i första hand avdelningen för vård och omsorg som man vänder sig till. När man gör en ansökan eller anmälan till vård och omsorg eller socialtjänsten så kallar de personen i fråga till ett möte för samtal. När man är vuxen som din bror är så måste han själv vilja ha hjälp för att vård och omsorg eller socialtjänsten skall kunna hjälpa honom. Vill han inte det så blir det svårt att göra något.

Om din bror behöver stöd med boendehjälp eller någon person att prata med så kan han ansöka om detta inom vård och omsorg eller socialtjänst.

Din pappa kan också vända sig till socialtjänsten för att få råd och stöd hur han ska hantera situationen.

Du verkar ha en nära kontakt med din bror, kanske du kan prata med honom och förklara att han behöver hjälp. Om din bror själv utrycker att han vill ha hjälp så blir det mycket lättare för myndigheter att hjälpa din bror.

Av det du skriver så förstår vi att du mår dåligt av hela situationen. Vi tänker att du också kanske behöver ha någon att samtala med om hur du känner och hur du mår. Du kanske har någon god vän som du kan prata med. Du skriver att du studerar, om du studerar på universitetet så kan du vända dig till studenthälsan eller så kan du vända dig till din vårdcentral och få en samtalskontakt med en kurator.

Vi hoppas att du fått svar på dina frågor. Om det är något som är oklart i vårt svar eller om du har något mer som du undrar över så är välkommen att skriva till oss igen.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter