Skolångest....

Hej!
Min lillebror är snart 23 år, bor hemma hos min pensionerade pappa och kommer ingenstans i livet. Han har verkligen läshuvud och är supersmart. Han blev grovt mobbad under hela högstadiet och gymnasietiden funkade socialt dåligt den med. Han verkar ha utvecklat en extrem ångest för skolsituationer och isolerar sig med sin dator... Hur ska jag hjälpa honon?? Han blir arg når jag frågar för mycket och tycker att jag tjatar :(

Sally

Kommentarer

Hej!

Vi förstår att du är orolig för din bror och att du har svårt att få tillstånd ett samtal med honom om hans situation. Även om din bror är avisande och visar irritation mot dig så tror vi att han förstår att du är bekymrad för honom och att han känner att du bryr dig om honom.

Vi förstår av det du skriver att du inte riktigt vet hur du ska få tillstånd ett samtal med din bror utan att han blir arg och inte lyssnar. Vi tänker att en möjlighet kan vara att du tar kontakt med en verksamhet som heter Nationella hjälplinjen där du kan berätta om er situation och få råd om hur du kan gå vidare.

Hjälplinjen är en kostnadsfri telefonjour som erbjuder hjälp till människor i kris. Det kan handla om en själv eller som i ditt fall hur du ska kunna hjälpa din bror att komma ur sin isolering och ångest. Hur du ska göra för att få till ett samtal med honom och vart han kan vända sig för att få hjälp att förändra sin situation.

Du når hjälplinjen alla dagar mellan klockan 13.00–22.00 på telefon nr 020 22 00 60. Dom som svarar är socionomer, psykologer och psykiatrisjuksköterskor med erfarenhet av att stödja människor i kris.

När du får till stånd ett samtal med din bror så finns det flera möjligheter för honom att få hjälp. T.ex. kan han få samtalshjälp av en kurator på sin vårdcentral.

Han kan även vända sig till psykiatrins öppenvårdsmottagning som finns på Drottninggatan 1 D telefon 040 - 33 53 00 eller Fosievägen 15 telefon 040 - 33 64 99.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter