Vart Ska Min Familj Vända Sig?

Hej
Jag har en bror som vi i familjen känner behöver mer hjälp än vad vi kan erbjuda. Men vi vet inte vart vi ska vända oss för att få hjälp. Vi befarar att han problem som aldrig kommit upp till ytan. Han är döv, har en språkstörning i teckenspråket och dyslexi . Allt detta gör att han har svårt med kommunikationen, både att förstå andra och bli förstådd. Här kommer vårt bekymmer: Vi misstänker att han har fler funktionsnedsättningar/funktionsnedsättning (som inte framkommer pga av kommunikation svårigheter) som gör att han inte förstår visa generella grejer så som pengars värde, läsa av människor i vissa känslomässiga tillstånd, hur visa samhälleliga system funkar som att betala hyra och räkningar i tid och konsekvenser av att inte göra de eller hur ansökningar funkar. En tror han förstår och han tror själv han förstår, men icke. Eftersom han är 22 år och för att han ska kunna bli självständig behöves professionell hjälp för att hitta kärnan till hans problem. Vart vänder vi oss för att hitta rätt hjälp?

Mattis
2014-10-30 17:37

Hej!

Först vill vi säga att vi blir glada nära vi ser syskon som bryr sig om och agerar sig för varandra.

När du skriver att din bror har ett eller flera funktionshinder och att han är 22 år gammal så tänker vi att han borde ha blivit utredd när han gick i skolan. Men det kanske är flera år sedan han slutade skolan och hans situation och behov kan ha förändrats.

Du skriver att han skulle behöva ha professionell hjälp för att hitta kärnan till hans problem. Om han i dag inte har någon kontakt inom vården så tycker vi att man kan börja med att kontakta den vårdcentral som han tillhör. Om det är möjligt så kan det vara bra om du följer med honom för att kunna hjälpa till med att beskriva hans situation och hur hans problem yttrar sig. Läkaren bedömer om din bror ska remitteras till en specialist för vidare utredning.

När det gäller de praktiska problem du beskriver; t.ex. att han har svårt med att förstå hur samhället fungerar och vikten av att räkningar betalas i tid så kan en möjlighet vara att ansöka om en godeman. En godeman är en person som bland annat kan hjälpa din bror i kontakter med myndigheter och även med hans ekonomi, d.v.s. att din brors räkningar betalas i tid. En godeman tillsätts på frivillig basis.

Om du vill ha mer information eller ansöka om godeman så vänder du dig till avdelningen för överförmyndarärenden i Malmö på Tel 040 34 36 08.

Vad gäller din brors räkningar kan man antingen be att banken varje månad för över ett visst belopp till t.ex. hyra, alternativt kan man ge en fullmakt till betalningsmottagare att ta in betalningar via autogiro. Det skulle kanske förenkla för din bror att sköta sin ekonomi.

Vi hoppas att vårt svar hjälper er att kunna påbörja en process som leder till en positiv förändring för din bror.

Vänligen

Soctanterna

Tack för svaret. Vi får försöka få med honom till vårdcentralen och hoppas det är intresserade av att hjälpa oss. Det största problemet är att han inte är villig till att sök hjälp själv och vi i familjen vill inte sitta och vänta på att något ska hända så han inser att han måste ha hjälp.

Hej!

Du tar upp något som är väldigt svårt, nämligen att hjälpa någon, som inte själv vill, till vård.

I princip är all vård frivillig, det vill säga den ska ges i samråd med den sjuke. Men det finns några undantag. I vissa situationer kan vård behöva ges även mot den sjukes vilja. Det kan gälla under speciella omständigheter vid farliga smittsamma sjukdomar, vid missbruk och vid psykisk sjukdom, om man är en fara för sig själv eller andra.

Det du eller någon annan närstående kan göra är, som vi tidigare har skrivit, att vända er till den vårdcentral där din bror brukar gå. Be att få prata med någon som kanske känner till honom sedan tidigare, exempelvis en distriktssköterska eller en läkare på vårdcentralen.

Om det inte finns någon på vårdcentralen som känner till honom kan ett alternativ vara att vända sig till en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. I Malmö finns Psykiatrihuset på SUS-området i Malmö, Carl-Bertil Laurells gata 7.Telefonen är öppen dygnet runt för råd och information: 040-33 80 00.

Det finns även 2 st öppenvårds vuxenpsykiatrimottagningar i Malmö, Drottninggatan 1 D. Tel 33 53 00. Vuxenpsykiatrimottagning Fosievägen 15 D. Tel 33 26 15

Vi tänker att de har erfarenhet av liknade situationer där någon som är sjuk inte själv söker vård.Kanske kan ni få råd hör ni kan göra.

Vänligen

Soctanterna