Anhöriga I Behov Av Stöd, Person Med Djup Depression

Hej! Hittade den här sidan av en slump och har kollat igenom frågor och svar som skrivits här. Jag har en bekant som mår oerhört dåligt. Det finns oro över att personen förlorat sitt hem. Personen är vuxen, 30+, och vill inte ha vård. Kontaktade anhöriga som verkade fullständigt uppgivna. De vet inte vad de ska ta sig till. De verkar uppleva att den enda möjlighet de har för tillfället är att stå frustrerat vid sidan om och se på. Risken är enormt stor att personen det handlar om är på väg att gå ner sig så mycket att det leder till döden. Jag undrar vad för stöd som finns att få. Jag såg comesta.se, nationella hjälplinjen, livlinan och tips med nummer till olika vårdinstanser. Såg även att något kallat kriscentrum för män har nämnts, men länkarna fungerar inte. Finns det inte längre kvar? Upptäckte även detta med personligt ombud. Finns det någon annanstans en kan vända sig? Det är främst anhöriga som behöver stöd och vägledning. Ringer en till ett socialkontor för att göra orosanmälan?

Jag vet att det i Sverige krävs mycket för att en människa ska tvångsomhändertas av olika anledningar. Hur görs detta?

...
2014-11-08 03:31

Hej!

Du beskriver en situation som låter väldigt allvarlig när du skriver att anhöriga är uppgivna och att din bekant är på väg att förlora sitt hem och att gå ner sig så mycket att ni befarar att han kan komma att dö till följd av sitt mående.

Vi tycker det är bra att du försöker stötta honom nu när hans anhöriga är uppgivna.

Om han har en djup depression så är det psykiatrin han bör ha kontakt med. Det finns lite olika vägar som man kan ta för att få kontakt med psykiatrin.

Vi tänker att det kanske inte är lika skrämmande för honom att gå till en vårdcentral och där berätta om sin situation och kanske få en remiss till en specialist. Kanske kan du erbjuda dig att följa med och stötta honom.

Om det inte finns någon på vårdcentralen som känner till honom kan ett alternativ vara att vända sig till en psykiatrisk öppenvårdsmottagning.

I Malmö finns Psykiatrihuset på SUS-området i Malmö, Carl-Bertil Laurells gata 7. Telefonen är öppen dygnet runt för råd och information: 040-33 80 00.

Det finns även 2 st öppenvårds vuxenpsykiatrimottagningar i Malmö, Drottninggatan 1 D. Tel 33 53 00.och Vuxenpsykiatrimottagning Fosievägen 15 D. Tel 33 26 15o

De har erfarenhet av liknade situationer där någon som är sjuk inte själv söker vård. Kanske kan du där få råd hur du kan göra för att få din bekant till en läkare.

Du har ställt några fler frågor som vi här ska försöka besvara.

Kriscentrum för män finns inte kvar, deras verksamhet har slagits samman till kriscentrum som riktar sig till både män och kvinnor.

När man har en allvarlig psykisk störning och inte går med på frivillig vård måste man bli undersökt av en läkare som kan utfärda ett vårdintyg. Läkaren får bara utfärda vårdintyg om villkoren i lagen om psykiatrisk tvångsvård uppfylls. Det är chefsöverläkaren som fattar beslut om tvångsvård.

Ibland kan undersökningen inte göras på grund av att personen vägrar att medverka eller är våldsam. Då har läkaren möjlighet att tillkalla hjälp från polisen, som till exempel kan ta sig in i lägenheten och hämta till läkarundersökningen. I ett vårdintyg beskriver läkaren vilka skäl det finns för tvångsvård. Ett avgörande skäl är att man inte går med på frivillig vård.

Man kan t.ex. vid missbruk eller när man är orolig för att barn far illa, göra en orosanmälan till socialtjänsten, man vänder sig då till socialtjänsten på det stadsområde som den det gäller tillhör.

När socialtjänsten får in en anmälan så gör man först en bedömning om man ska öppna en utredning. Om man kommer fram till att en person bör tvångsomhänder- tas så är det domstolen, förvaltningsrätten, som fattar det avgörande beslutet.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor och funderingar.

Vänligen

Soctanterna