Behandling

Postat: 2007-09-04 17:14

Jag undrar om det är möjligt att få någon sorts behandling genom socialen där man kan få hjälp med sitt drog missbruk?

Om det inte är så att man göra det varje dag utan mest på helger och när det är fest? t.e.x kokain?

Fia

Kommentarer

Postat: 2007-09-05 13:57

Hej!

Hos Socialtjänsten kan man söka hjälp för sitt drogmissbruk. Man gör en ansökan hos dem och förvaltningen gör då en utredning kring vilket behov man har och vilken hjälp eller behandling man kan vara berättigad till. Det finns olika former av behandlingar utifrån vilka problem man har och utifrån hur motiverad man själv är till att arbeta med sina problem.

Socialtjänsten i Malmö är stadsdelsindelad och man får därför söka hjälp i den stadsdel där man är boende. Ett tips är att gå in på www.malmo.se och klicka sig in på "stadsdelar". Där kan man oftast hitta lite information om Individ- och Familjeomsorgen (som Socialtjänsten oftast ingår i) och olika kontaktuppgifter till chefer, socialsekreterare med mera.

Det finns även andra vårdgivare man kan kontakta om man vill ha hjälp med sitt missbruk, till exempel Beroendecentrum på UMAS www.skane.se/templates/Page.aspx?id=31259 eller Maria Malmö för unga under 25 www.malmo.se/miljohalsa/....87179.html

Vilken hjälp man behöver varierar ju från person till person och utifrån hur ens bruk av narkotika - som t.ex kokain - ser ut och även utifrån hur motiverad man själv är. Har man någon idé om behandling eller liknande som man har hört talas och som man tror passar en bättre så rekommenderar jag defenitivt att man tar upp det med den handläggare man träffar om man gör en ansökan om hjälp!

Mvh,

Kenneth

Soctanter

Postat: 2007-09-06 15:05

Tack för tipsen. Ska ta itu med det så fort jag kan.
Men en fråga till då. Kommer jag sättas på olika prov och tvång? Som kissprov,blodprov? Körkortslemp osv?

Postat: 2007-09-07 09:17

Hej Fia!

Din kontakt med socialtjänsten bygger framför allt på frivillighet. Tillsammans med din handläggare görs en planering upp för att du på bästa sätt ska få hjälp med ditt problem. Drogtester kan bli aktuellt dels för att handläggaren vill se vilka droger du tar och i vilken omfattning, men även som ett stöd för dig i din strävan att bli drogfri. Även de behandlingsalternativ som vanligtvis används är frivilliga. Tvång kan endast bli aktuellt om du missbrukar så mycket att du utsätter ditt eller någon annans liv för livsfara och inte är mottaglig för hjälp på frivillig väg.

Länsstyrelsen som beviljar körkortslämp, kräver alltid ett utdrag från belastningregistret. Om du förekommer där, skickas en remiss till socialtjänsten som då utreder din lämplighet som körkortsinnehavare. Dock är det alltid Länsstyrelsen som utifrån socialtjänstens utredning fattar beslut om du ska få ditt lämp eller ej.

Vår erfarenhet och tro säger att den bästa hjälpen så gott som alltid sker på frivillig väg.

Lycka till och hör gärna av dig igen!

Hälsningar Anette och Åsa.

Soctanter