Hjälp!

Postat: 2007-09-07 09:52

Hej,

Min yngre bror har missbrukat hasch i nästan fyra år nu. Han blev inskriven på Hassela Gotland, men inte förrän vi varit tvungna att koppla in juridiskt ombud för att han över huvud taget skulle få hjälp och komma till ett behandlingshem. Han har varit på Hassela Gotland sedan januari 2006 och det har gått bra och han har klarat skolan och sådant. Nu har soc Hyllie bestämt att han inte får vara inskriven längre och helt enkelt dumpat honom på Gotland. Min bror fyller 18 i oktober. Han har kommit in på en utbildning på Gotland som han går på, men han har inga pengar till mat och ingenstans att bo. Mamma, som är sjukskriven gör sitt bästa för att försörja honom men hennes inkomster är för små för att hon ska klara det sjläv. Hans pappa tar inget ansvar och anser inte att han ska behöva försörja pojken eftersom han har en ny familj. Hyllie soc säger att det är mamma som ska betala men hennes inkomster är räcker inte för att hon ska kunna göra det själv. Vem ska hjälpa henne och min bror? Han kan inte komma hem till Malmö och studera eftersom min andra bror bor hemma och fortfarande missbrukar. Vi har i det oändliga försökt få tag på min brors social-sekreterare på Hyllie men vi blir nonchade. Vad ska vi göra, vem ska vi vända oss till?

Susanne

Kommentarer

Postat: 2007-09-14 14:51

Hej Åsa!

Tack så hjärtligt för ditt inlägg. Vi tror att dina erfarenheter kan ge en hel del andra hemlösa ett hopp om ett drägligt boende.

Ha det bra!

Hälsningar,

Åsa och Anette

Soctanter

Postat: 2007-09-14 14:48

Hej Susanne,

Det är beklämmande att läsa ditt brev och höra om hur du och din familj har blivit bemötta av socialtjänsten. Som du vet arbetar vi i Södra Innerstaden och kan därför inte förklara varför Hyllie har behandlat din brors ärende på detta sätt.

Vi vill ändå uppmuntra er att fortsätta era försök att få kontakt med ansvarig socialsekreterare. Om detta inte fungerar, vänd er då till sektionschefen/enhetschefen på Hyllie och förklara situationen.

Eftersom din bror är under 18 år har din mamma försörjningsskyldighet för honom. Om hon på grund av sin låga inkomst inte klarar av att försörja honom, måste hon ansöka om ekonomiskt bistånd. Vad gäller pappan har även han en skyldighet att ta sitt ekonomiska ansvar för sin son. Vänd er till Försäkringskassan för att ta reda på vad som gäller kring underhållsbidrag.

Hoppas våra råd kan hjälpa er lite på vägen.

Hör av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

Varma Hälsningar,

Åsa och Anette

Soctanter

Postat: 2007-09-17 13:50

Hej!

Det är oerhört tråkigt att läsa om hur ni upplever att ni har blivit bemöta av handläggare på socialtjänsten! Så skall det verkligen inte vara, att man inte alltid tycker samma sak eller kan få som man vill är en sak, men att bli nonchalerade och dåligt bemöta är inte alls bra!

Angående din brors situation på Gotland så beror det lite på vad det är han studerar där. Är det regulära gymnasiestudier så är hans föräldrar försörjningsskyldiga, även hans far. Om din mamma inte har möjlighet att betala själv så kan hon kontakta Hyllies socialförvaltning för att ansöka om ekonomiskt bistånd. Ekonomiskt bistånd skall utgöra ett sista skyddsnät och omfattar två grundläggande frågeställningar a) om den som söker har inkomster som räcker för kostnader som mat, hyra, kläder, el, fackförening, resor till jobb el studier mm b) om den som söker gör vad hon eller han kan för att försörja sig själv. När det gäller b) handlar det många gånger om ifall man söker jobb mm. Är man däremot sjukskriven finns det inga sådana krav utan då handlar det främst om varför man är sjukskriven och vad man kan få för rehabiliteringshjälp via sjukvården eller kommunen.

När socialtjänsten beräknar bistånd utifrån ens inkomster och utgifter använder man sig av riksnormen som regeringen beslutar om inför varje år. För information om riksnormen 2007 kan du titta på https://www.socialstyrelsen.se/Publicerat/2006/9363/2006-1-17.htm.

Vill man söka bistånd och inte har varit aktuell alls tidigare, eller om det var ett längre tag sedan man fick bistånd kommer det göras en utredning. Det sker vanligtvis via ett besök och genom att man lämnar en massa olika handlingar som vi behöver (ex hyreskontrakt, läkarintyg, inkomstspecifikationer, kontoutdrag, handlingar från skatteverket mm).

Jag arbetar själv med ekonomiskt bistånd (inte inom hyllie) och det enda jag kan tänka mig att dom kommer reagera på är att din bror bor på Gotland för närvarande och att de extra kostnader som då finns (boende mm) kan anses vara oskäliga. Här är det därför viktigt att man är tydlig med varför han är där och på vilket sätt det är bättre för honom än om han skulle bo i malmö mm.

Hoppas detta hjälper lite och lycka till!