Frånvarande Pappa Med Missbrukarproblem

Postat: 2007-09-21 14:52

Hej,

Är en kvinna som lever med 4 barn i ett ordnat förhållande. Jag har två flickor på 11 och 12 år sedan tidigare, min sambo har en dotter på 11 år, gemensamt har vi en son på 5. Levde själv med mina flickor från de var ett och två år gamla fram tills för sex år sedan.

Flickorna har aldrig varit hos sin pappa varnnan helg, eller överhuvudtaget haft något riktigt umgänge med han. Visst, han brukar komma vid deras födelsedagar och vid jul. Kan vara bra att tilläga att pappan och jag har ingen konflikt mellan oss. Det är bara det att han aldrig har tagit sin roll som pappa tills sig.

Tycker inte att det varit något problem att ha varit ensam med dom, problemet börjar komma nu.

Det sista året frågarsätter flickorna varför de aldrig är hos sin pappa. Dom undrar vad han gör om dagarn, hur han bor och etc. Detta känns jobbigt för mig då jag inte kan vara helt ärlig och berätta att han har missbrukar problem.

Pappan till mina flickor missbrukar både hasch och alkohol, har gjort det i över tjugo år. Lever med en kvinna sedan två år tillbaka som har sina "problem".

Skulle vilja ha lite råd om hur man kommunicerara med sina barn om detta och hur jag skulle kunna motivera deras pappa till en bättre relation med sina barn/

Fundersam mamma.....

Gäst

Kommentarer

Postat: 2007-09-27 07:39

Hej fundersam mamma!

Vi förstår att det inte är en lätt situation du befinner dig i och att det är svårt att gå in och försvara och förklara varför pappa gör som han gör.

Vad gäller pappans motivation till att få en bättre relation till sina barn så tror vi att det ibland kan vara svårt för någon annan att påverka den. Pappan måste själv vilja träffa sina barn och ha en fungerande relation till dem för att det ska fungera på ett bra sätt. Men om du som mamma vill försöka hjälpa till i detta så råder vi dig till att ta kontakt med socialtjänsten där du bor för att undersöka om de kan var till hjälp i relationen mellan pappan och barnen. Om du bor här i Malmö kan ett annat alternativ vara att vända sig till Alinea öppenvårdsgrupp för att få hjälp. De är specialiserade på missbruksfrågor och är även utbildade familjerterapeuter, så de vet vad de pratar om. Hit kan du och barnens pappa gå för att prata om hur relationen mellan pappa och barn kan förbättras. Alinea är kostnadsfritt och du kan ta den kontakten på egen hand. De finns på Regementsgatan 14 och kan nås på telefon 040-34 39 11/34 56 84/34 56 83

Då vi soctanter inte har så jättemycket erfarenhet av just mamma-pappa-barn-relationer, har vi pratat med andra, erfarna kollegor som jobbar med just familjer och barn. Deras råd till dig låter så här:

Försök vara ärlig mot barnen och berätta hur det ligger till. Det är bättre att barn för höra sanningen än att de går omkring med fantasier. Berätta att pappan är sjuk av sprit och knark, och att detta gör att han kanske inte alltid har kunnat vara så bra pappa som han önskat. Berätta också att barnen inte kan bota sin pappa utan att han kan få hjälp från andra vuxna.
Barn som har föräldrar med dessa bekymmer kan också gå i grupp som t.ex Maskrosen (finns info om cap-grupper i olika stadsdelar på malmo.se).
Hoppas det var till någon hjälp!

Vi önskar dig lycka till och hoppas på att det löser sig för dig och dina barn. Hör gäena av dig igen och berätta hur det går.

Ha det bra!

Hälsningar soctanterna

Soctanter