Missbruk Vs. Beroende

Postat: 2009-01-20 12:44

Hej, jag har lite funderingar angående missbruk och beroende. Hur skiljer ni på dessa två begrepp?
Är det viktigt att skilja på dessa två begrepp i ert arbete? Hur påverkar det ert val av insats? Om jag t.ex. söker hjälp för ett alkoholmissbruk och ni misstänker att jag är alkoholberoende spelar det någon roll? Ni talar om missbruk av beroendeframkallande medel, använder ni begreppet missbruk för att det inkluderar mer sociala konsekvenser än begreppet beroende?

Mycket tacksam för svar!
MVH/Lina

Gäst
2010-07-02 10:01

Postat: 2009-01-28 10:39

Inom missbruksvården skiljer man på olika stadier av droganvändning. I vilken fas du befinner dig är avgörande för hur svårt det är för dig att sluta använda droger. Det allvarligaste stadiet är när du uppnått ett beroende och inte kan sluta utan någon form av vård.

Missbruk innebär att du vid upprepad användning inte kan fullgöra dina skyldigheter gentemot arbetsplatsen, skolan eller familjen. Du utsätter dig för riskfyllda situationer som exempelvis bilkörning, du sätter alkoholen före din relation till din partner eller går till arbetet bakfull. Tillföljd av missbruket kan du också ha upprepad kontakt med rättsväsendet samt att du trots negativa konsekvenser inte slutar använda drogen. Missförstå inte, missbruk är mycket allvarligt och kan vara svårt för den enskilde att hantera.

När ett beroende har utvecklats måste du ta en större dos för att uppnå effekt av drogen och när ruset upphör känner du obehag i kroppen, med andra ord abstinensbesvär. Du har kommit underfund med att du vill sluta men lyckas inte. En stor del av ditt vakna liv går ut på att skaffa, inta och hämta dig från droganvändandet. Du ägnar allt större tid i ensamhet, dvs ditt sociala liv sätts åt sidan, det viktigaste är drogen. Beroende är ett allvarligare tillstånd än missbruk, det får konsekvenser på alla områden, både fysiskt, psykiskt och socialt.

Valet av vård styrs av vilket stadie du befinner dig i. Om du söker vård inom sjukvården är det avgörande att du utvecklat ett beroende. Sjukvården kan hjälpa dig med psykiska och/eller fysiska besvär under abstinensen och/eller en avgiftning. Sjukvården ansvarar också för så kallad underhållsmedicinering som ibland krävs för opiatmissbrukare.

Socialtjänsten i sin tur ska göra en bedömning huruvida du har ett missbruksproblem eller ej, eller om du löper risk att ta skada av dina alkohol- eller narkotika vanor. Man bedömer också hur stort behov av vård personen har för att sluta droga. Eftersom varje människa är unik måste man ta hänsyn till de individuella förutsättningarna för att planera och avgöra val av behandlingsinsats. Sammanfattningsvis ska det finnas skäl till vård, dvs att personen inte kan sluta använda droger eller alkohol utan hjälp.

Hoppas att vi har besvarat dina frågor, du är alltid välkommen att återkomma.

Vänligen

Soctanterna