Medberoende

Postat: 2009-04-28 10:00

Hej,

Skriver till er rörande ett familjeproblem som jag inte riktigt vet vart jag ska vända mig till.

Min bror missbrukar och har gjort det länge, för ca 1,5 år sedan separerade han från sin fd sambo som inte orkade med hans liv längre. Detta var fantastisk gjort av henne då de har 2 gemensamma barn som inte behöver utsättas för detta.
Problemet är nu att han sedan dess bott hos min mamma, och dessvärre inte ändrat sitt beteende. Han gör precis det han gjorde med sitt ex med min mamma och hon har blivit vad man kan kalla för medberoende.
Vi är många i familjen som försökt att hjälpa min bror, på riktigt men det verkar som han inte är där...det är hela tiden ursäkter och bortförklarin gar och han är inte mottaglig för något.
Jag har försökt vid ett flertal ggr att prata med min mamma om att sätta upp krav och vara mer tuff men det har bara slutat i disskutioner och till och med en lång period där vi inte ens pratade med varandra.
Det värsta just nu är att hon håller på att gå under med honom...hon ser alldeles utmattad ut, deprimerad och har avskärmat sig från sin omgivning...vilket är trist då hon är en mycket social person.
Det tär på mig att se henne så och jag vet att hon behöver hjälp, iallafall någon utifrån att tala med. Vi är många som är oroliga för henne och skulle önska att hon blev sig lik igen.
Frågan är vart man vänder sig? Det bästa i hennes fall vore att hon får prata med någon på spanska...skulle ni kunna hänvisa mig någonstans?

Tacksam för svar

Mvh
M

M

Kommentarer

Postat: 2009-04-28 10:04

Hej

Först av allt vill vi säga att det är starkt av dig att vända dig till oss och skriva om din familjs familjeproblem. Att kunna prata om problemet och be om hjälp är ett steg i rätt riktning. Missbruk är inte bara något som drabbar den enskilde missbrukaren utan något som involverar övriga runt personen.

Det finns bra hjälp att få för anhöriga till missbrukare. Om din mamma bor i Malmöområdet rekommenderar vi din mamma att kontakta Avenbokens öppenvård på tel: 040-34 59 21 eller hemsida http://www.malmo.se/individfamilj/missbrukochberoende/avenboken/oppenvard. Tisdag mellan 10-12 och 17-19 har de drop-in. Det betyder att man kan komma utan att ha bokat tid.

Avenbokens Öppenvård drivs av Malmö stad och består av fem familjeterapeuter med lång erfarenhet från t ex behandlingshem, barn- och vuxenpsykiatri och socialtjänst. De erbjuder terapeutiska samtal.

Anhöriga till missbrukare kan också vända sig till FMN, Föräldrarföreningen mot narkotika. De nås på telefonnummer; 040-14 05 95 eller på hemsidan: http://www.malmo.fmn.nu

FMN är en anhörigförening och ser som sin främsta uppgift att med råd och stöd hjälpa familjer med missbrukprobleamtik. Vid sådana tillfällen blir tillvaron ett enda stort kaos för alla inblandade. Att då få möta föräldrar som själva upplevt detsamma, känns i de flesta fall mycket bra.

Både Avenbokens Öppenvård och FMN är kostnadsfritt. Det finns också privata terapeuter och behandlingshem som har anhörigprogram. Går att hitta på nätet och i Gula sidorna. Din mamma kan vända sig till sin stadsdelsförvaltning för att få råd och stöd i dessa frågor.

Den som är medberoende åsidosätter sina egna behov och lägger all sin kraft och energi på missbrukaren. Den medberoende glömmer sig själv och lever med skuldkänslor och ångest. Ju mer medberoende en person blir desto mer manipulerad blir den och desto mer kan missbrukaren fortsätta sitt missbruk.

Att se och ta sig ur ett medberoende kräver oftast stöd och hjälp. Att inte vara medberoende innebär inte att man inte bryr sig utan bara att man bryr sig om på ett sunt sätt både för en själv och för missbrukaren.

Vi vet inte något ställe där din mamma kan få hjälp från någon spansktalande men Avenbokens Öppenvård arbetar med tolk.
Du får inte glömma bort dig själv i allt detta. Du kan också vända dig till Avenbokens öppenvård eller FMN och få stöd.

Vi önskar dig och din familj all lycka till!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter