Orolig Förälder

Postat: 2010-06-02 11:45

Hej!

Jag misstänker att min 18-åriga dotter röker cannabis!! Jag vet inte vad jag ska göra. Snälla kan ni hjälpa mig.

Tackar på förhand

Lena

Kommentarer

Postat: 2010-06-02 14:18

Hej

Vi förstår din oro och du gör fullständigt rätt i att som förälder reagera omedelbart. Att visa sina barn att man bryr sig om dem och deras livssituation kan många gånger vara ett första viktigt steg i en situation som er.
Vi skulle uppmana dig att ta kontakt med Maria Malmö, de erbjuder kostnadsfri rådgivning och information. På Maria Malmö arbetar professionella socionomer, sjuksköterskor och läkare. Maria Malmö erbjuder även kostnadsfri behandling. Du och din dotter kan tillsammans besöka Maria Malmö och vara anonyma vid en första kontakt om ni vill det. Maria Malmö kan också erbjuda urinprov som i så fall sker i samråd med dig och din dotter. Du når Maria Malmö på telefonnummer 040- 33 71 70. Du kan också gå in på deras hemsida för mer information:

www.malmo.se/mariamalmo

Om du som förälder känner att du behöver råd och stöd i din situation kan du också höra av dig till Föräldraföreningen mot Narkotika (FMN). FMN i Malmö är en anhörigförening, vars huvudsakliga verksamhet inriktar sig på anhöriga till missbrukare. De ser som sin främsta uppgift att med råd och stöd hjälpa familjer som misstänker missbruk eller där detta konstaterats bland barn och/eller andra anhöriga. Du kommer i kontakt med dem på telefonnummer 040-14 05 95 eller genom deras hemsida:

http://www.malmo.fmn.nu

Vi skulle även vilja uppmana dig att ta en titt på våra länkar. Där finns det flera organisationer och föreningar som arbetar med frågor som på ett eller annat sätt har med missbruk att göra och som eventuellt kanske kan vara till nytta för dig och din dotter.

Hoppas att detta svar gett dig lite vägledning i hur du ska gå vidare. Du är givetvis välkommen att återkomma om det uppstår fler frågor eller funderingar.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter

Hej!
Jag är själv förälder till två tonåringar, 15 och 19 respektive, och jag förstår fullständigt din oro.

Det är viktigt att ta en diskussion med din dotter och att skapa förtroende. Jag gillar inte att begränsa mina tonåringars möjligheter från t.ex. att gå ut och umgås med kompisar, men det är precis där de startar med att testa droger mm. Det är den dåliga umgänge som kan förstöra deras liv, att därför är det viktigt att ha någon mekanism för att behålla förtroende men inte begränsa de för mycket så de fortsätter med de dåliga vanorna.

Jag använder mig själv av tjänster som kan spåra mina tonåringars mobiler med deras samtycke såklart. På de sättet kan jag hålla koll på var de är och om de är med de ”kompisar”. Det är bra om man vill undvika att vara den tjatig mamma, och göra sina barn ännu mer irriterad på sig. Jag rekommenderar att prova en sådan här tjänst (i detta fall använder jag en svensk tjänst som heter Lociloci) så man slipper oroa sig i onödan. Det är alltså ingen absolut lösning till problemet, men det kan hjälpa i alla fall.

Det är bra att ni delar med er av era erfarenheter, det kan hjälpa en att tänka i nya banor. Dessutom kan det vara skönt att veta att det finns fler i samma situation som man kan ta stöd av.

Soctanter