Lvu

Kan soc eller polisen hämta barn som befinner sig i utlandet när dom blivit LVU placerade i Sverige?

Smör
2015-04-19 17:57

Hej!

Polisen eller socialtjänsten kan inte hämta ett barn som är LVU omhändertagen och på något sätt har försvunnit utomlands. Att bli omhändertagen enligt Lagen om vård av unga innebär att barnet på något sätt har utsatt sig för fara eller riskerar att skada sin utveckling eller att barnet inte får den trygghet av vårdnadshavarna som barnet behöver för att få en sund utveckling.

I lagen står det ”Har den unge tillfälligt lämnat landet eller förts ut ur landet kan han ändå anses stå under sin vårdnadshavares ansvar. Ibland kan den unge medvetet ha förts ut ur landet för att förhindra att den unge omhändertas eller bereds vård. Ett beslut om vård med stöd av LVU kan fattas även om den unge inte vistas i landet, men det måste finnas någon kommun som är behörig att ansöka om vård. Sverige har dock inte någon möjlighet att verkställa ett beslut så länge som den beslutet rör befinner sig i utlandet”.

Det händer att vårdnadshavare håller sina barn borta då de inte tror att barnet/ungdomen kommer att få hjälp av myndigheter. Om barnet hålls utomlands kan det innebära att barnet inte får gå i skola och att språkutvecklingen hämmas. Detta kan innebära att barnets chanser att klara sig i framtiden minskar.

Hoppas vi har varit tydliga i svaret.

Vänligen

Soctanterna

Tack för svaret.
Vad händer om man fört ut barnet ur landet och sen bestämmer sig för att flytta tillbaka till Sverige fast i en annan kommun medans där ligger ett LVU beslut ligger i en annan kommun.

Hej!

Det beror på hur länge barnet har hållit sig undan och av vilken anledning barnet har varit omhändertaget. Det kan antingen gälla ungdomens hemförhållande eller ungdomens eget beteende eller kanske båda delarna. Om det fortfarande ligger kvar ett beslut om verkställighet och en begäran om handräckning finns hos polisen så kan barnet fortfarande bli omhändertaget. Då är det fortfarande den gamla kommunen som handlägger och beslutar. Om socialtjänsten eller polisen får veta att ungdomen åter finns i landet så kommer de med största sannolikhet att kontakta ungdomen och vårdnadshavarna.

LVU lagen är en vårdlag så det är inte straffbart att hålla sig undan. Däremot får inte barnet den vård som socialtjänst beskrivit och förvaltningsrätten beslutat om. Det bästa vårdnadshavaren kan göra är att ta kontakt med den gamla handläggaren och beskriva dagsläget. Om ungdomen fortfarande har behov av stöd och önskar det så finns alltid möjligheten att få stödet genom SoL (socialtjänstlagen) vården är då frivillig.

Vänligen

Soctanterna

Följd fråga, om man inte längre är folkbokförd i Sverige vad händer då?

Hej!

Nu blir det lite mer komplicerat och svårare att ge ett generellt svar.

Det går naturligtvis att komma till Sverige och finnas här men de som bor i Sverige ska också vara skrivna där de bor. Att leva utanför samhället är inget att rekommendera. Det hjälper troligtvis inte ungdomen att bli en medborgare som tar ansvar för sitt liv och önskar vara en del av samhället. Målet för vårdnadashavarna bör vara att uppfostra sitt barn till att följa de normer, regler och lagar som gäller i samhället.

Som vårdnadshavare ska du naturligtvis göra det som du anser vara det bästa för ditt barn. För att få de bästa råden hur du ska förhålla dig till lagen om du väljer att ta hem ditt barn så kan du vända dig till det juridiska ombud som du hade tillgång till vid omhändertagandet.

Det kan som vi nämnde i början vara svårt att ge ett generellt svar men vi hoppas att de hänvisningar som vi gett dig kan hjälpa dig att fatta ett klokt beslut för ditt barns fortsatta liv.

Vänligen

Soctanterna

Formulerade nog frågan fel. Jag menar att när man bott utomlands ett tag och därmed varit folkbokförd utomlands vad gäller då när man kommer till Sverige igen fast då till en annan kommun än den som utfärdade LVU beslutet.

Hej!

Det är komplicerat med barn som lämnat landet. I socialstyrelsens rekommendationer gällande LVU så finns följande text om barn som inte vistas i landet

”Har den unge tillfälligt lämnat landet eller förts ut ur landet kan han ändå anses stå under sin vårdnadshavares ansvar. Ibland kan den unge medvetet ha förts ut ur landet för att förhindra att den unge omhändertas eller bereds vård. Ett beslut om vård med stöd av LVU kan fattas även om den unge inte vistas i landet, men det måste finnas någon kommun som är behörig att ansöka om vård. Sverige har dock inte någon möjlighet att verkställa ett beslut så länge som den beslutet rör befinner sig i utlandet.”

Om barnet eller den ungdomen var omhändertagen med stöd av LVU när han eller hon flyttade utomlands och sedan återvänder till Sverige så kommer beslutet om vården med stöd av LVU ska fortsätta fortfarande handläggas hos kommunen som först fattade beslut. Beslutet om fortsatt vård ska omprövas var sjätte månad även om vården inte kan verkställas.

Vänligen

Soctanterna