Ang En Tidigare Kontakt

Jag har varit i kontakt med sk Gränslösa Teamet på eget initiativ och det lovades dyrt och heligt att man är och förblir helt anonym och att ingenting antecknas eller kommer att antecknas någonstans.

Detta stämde ju inte inte alls.

Det framkom senare till oss, av en som försade sig kanske, från annan person inom kommunen att de meddelats eller fått svar på frågan om vi hade fortgått med kontakt med Gränslösa teamet, att vi valt att avvakta tills vidare med fler samtal med Gränslösa teamet.

Jag tappade totalt förtroendet för dem!

Kan jag få snabb förklaring till vad kommunen menar med anonymitet???

Malmöbo
2015-04-20 10:41

Hej.

När vi läser det du skriver så låter som att det brustit någon stans. Antingen har du inte blivit korrekt informerad om hur sekretessen gäller när man deltar i Gränslösa Teamet. Vi tänker att de kanske har någon form av rapportering eller information till den som har remiterat personen till teamet.

Tyvärr känner vi inte till vilken sekretess som gäller i denna verksamhet. Men vi tycker att dina föräldrar ska kontakta den som är ansvarig chef och få information om hur sekretessreglerna är och om det har skett någon sekretessbrott så kan ni anmäla till polisen som sedan utreder.

Vänligen

Soctanterna

Hej!

Soctanterna har kontaktat Gränsöverskridande teamet för att få svar från dem på din fråga. Så här beskriver de sin verksamhet.

"Gränsöverskridande teamet består av socionomer och specialpedagog som är anställda i tre av Malmös förvaltningar: Förskole Förvaltningen (område G och H), Grundskoleförvaltningen (skolområde Väster) och Individ- och familjeomsorg i Stadsområde Väster. Teamets huvuduppdrag är att utifrån en helhetssyn förebygga psykisk ohälsa hos barn och ungdomar genom att arbeta med konsultation, intervention och samverkan.

Teamet arbetar med enskilda barn och deras familjer, samverkar med förskole/skolpersonal, samt bedriver gruppverksamhet.

Arbetet med barnet handlar om att ge stöd att utveckla identitet och självförtroende. Vi erbjuder vuxenkontakt med möjlighet att reflektera kring förskola/skola, skolarbete, kompisar, familjerelationer och fritidsintresse.

Arbetet med familjerelationen kan ske både i gemensamma träffar med hela familjen och i enskilda samtal med föräldrarna. Råd och stöd ges utifrån aktuell situation.

Arbetet med förskole/skolsituationen innebär att vid behov samarbeta med förskola/skolan för att förbättra situationen för barnet.

Om problemen framträder i förskole/skolmiljön kan förskola/skola efter samtycke från vårdnadshavare kontakta Gränsöverskridande teamet.

Ansökan om insats sker från förskola/skola och skall vara förankrat hos respektive förskolechef/rektor. Gränsöverskridande teamet kontaktar sedan föräldrarna och eventuellt barnet för ett första möte. Därefter finns möjlighet till vidare samverkan med förskolan/skolan.

För att kunna ge barnet/eleven ett bra stöd behöver personalen i det Gränsöverskridande teamet kunna ha informationsutbyte med varandra inom teamet och med andra externa aktörer som till exempel barn och ungdomspsykiatrin och socialtjänsten där barnet bor. Eftersom det råder sekretess mellan verksamheterna får inte personal från olika förvaltningar utan vårdnadshavarnas samtycke utbyta information om barnet/eleven. Vårdnadshavare samtycker till detta genom att skriva under blanketten Samtycke till informationsutbyte. Samtycket gäller 6 månader, men kan när som helst återkallas och då kommer inga nya uppgifter att utbytas.

Enskilda kan vända sig till Gränsöverskridande teamet för frågor om verksamheten och om vilka stödinsatser som finns att få. Endast då kan man vara anonym.

Vi hoppas att du fått svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna