Överkänslig Eller Medberoende?

Hej.

Jag har en sambo som dricker för mycket - tycker jag. Hans drickande är inte periodiskt utan väldigt regelbundet, 2-3 ggr i veckan, ibland mer, sällan mindre. hans sällskapsliv består uteslutande av folk han dricker med och det är inte så ofta han nöjer sej med att bli salongsberusad. De gånger vi är sociala med andra ( oftast hans föräldrar eftersom vi inte har något gemensamt umgänge ) dricker han inte överdrivet, det händer till och med att han kör, fast då brukar han dra i sej ett par glas när vi kommit hem.
När jag träffade honom för tio år sedan drack han betydligt mer, då "festade" vi tillsammans. VI kunde sätta i oss en bag-in-box utan problem och sov sedan till två tre på eftermiddagen.

Allteftersom åren gick ville jag komma någonstans i förhållandet - GÖRA saker tillsammans.
Det var alltid svårt, han hade inte lust med något annat än att äta, dricka och ha sex.
Jag köpte alltid hem vin och sprit när han skulle komma till mej, för att han skulle trivas och för att jag inte riktigt visste hur umgänget annars skulle se ut, liksom. Själv drack jag mycket mer än vad jag egentligen ville och mådde dåligt över det.

Sedan blev jag med barn, det var hett efterlängtat av oss båda och inte helt enkelt.
Nu såg det ut som om han skulle ändra sej, jag var tydlig med att vårt liv tillsammans måste se annorlunda ut framöver.
Man kunde möjligen tycka att han hade kunnat visa lojalitet och helt sluta med alkohol då jag förstås inte drack något. Det är det som är det mest provocerande; han har alltid sagt att han inte är beroende, att han dricker för att det är gott och för att det är kul att vara full.

Sent kommer jag att glömma hur jag den första dagen efter förlossning satt på BB med babyn i famnen och såg de andra papporna komma och gå. Han kom och stank sprit, han hade firat sin dotters anländande...
Sedan dess har livet gått på. De kvällar han är ute sitter jag här med ont i magen och undrar hur full han ska vara när han kommer hem. Det är obehagligt - och obegripligt! - hur man kan tycka att det är ok att vara drucken inför sin älskade så ofta; prata en massa skit och säja saker man sen inte minns att man sagt. Jag brukar gå och lägga mej innan han kommer hem, så att jag ska slippa se. När han är tillräckligt full lägger han sej på soffan och sover. Han stör annars oss med snarkningar och tandgnissel.

Det har hänt en gång att han kommit hem full när den lilla varit vaken. Han är alltid kärleksfull när han är onykter så det finns inga våldsamma inslag. Men den gången skämdes han och lovade att det inte skulle upprepas.
Det har för övrigt hänt att han erkänt att han dricker för mycket och att han ska skärpa sej. Det har till och med hänt att han sagt att han är alkoholist men, oftast säjer han emellertid saker som: "Du visste vem jag var när vi blev tillsammans.", när det blir diskussion. Jag har har alkoholrelaterade tråkigheter med mej från barndomen och är oerhört noga med att vår flicka ska slippa känna den osäkerhet och ängslan som kommer av att föräldrar är "konstiga". Min sambo brukar säja att jag är överkänslig just för mina tråkiga minnen och att jag ställer orimliga krav.

Min sambo arbetar heltid. Lägg där till två sena kvällar med onykterhet i veckorna och en i helgen. Han säjer att han blir trött av sitt jobb, själv skulle jag varit död om jag körde på som han. Han röker mycket och motionerar inte alls. Hans matvanor är dåliga. På helger är han trött och seg och svår att få igång. Så klart! Det känns ledsamt för mej att alltid behöva tjata på att vi ska göra saker med familjen, även om han lika ofta följer med på vad jag hittar på så är det ofta uppenbart motvilligt.

Nu har det kommit dit hän att jag inte står ut mer. Jag tycker dumdrygheten som hör fylla till börjar uppträda även i nyktert tillstånd, han är spydig mot mej och lättstött. Jag håller oftast inne med vad jag tycker då han brukar säja att jag pratar för mycket.
Jag måste säja att han oftast är en snäll människa och mycket fin med sin dotter. Jag oroar mej bara för hur han ska sköta det jag betraktar som missbruk när han har henne, för nu ska vi separera.
Det är så sorgligt för familjen har varit så viktig för oss och jag drabbas hela tiden av misstanken att jag faktiskt ÄR överkänslig! Är jag det?

eva
2011-07-19 00:01

Hej

Vi har valt att redigera ditt inlägg något för att skydda din anonymitet.

Vi förstår din oro och det är bra att du är uppmärksam på de tendenser till missbruk som din sambo uppvisar. I ditt inlägg framgår det att du har kämpat länge och hoppats att situationen skulle förändras men kommit till en punkt när du inte längre orkar eller vill längre. Det är också uppenbart att du verkligen håller av din sambo och att du anser att han är en bra pappa.

Det är inte alls konstigt att du reagerar på din sambos drickande och beteende, detta är fullt normalt! Det du beskriver är en person som står dig nära som beter sig på ett sätt som ger negativa konsekvenser för såväl honom själv som för dig och ert gemensamma barn. Det vore snarare märkligt om du inte reagerade.

Som vi uppfattar det så har du vid upprepade tillfällen försökt att ifrågasätta hans drickande men att han då avfärdat dig och menar att det är du som överdriver. Det verkar nästan som att din sambo inte fullt ut är medveten om de konsekvenser som hans drickande får samtidigt som han ändå skäms över sitt beteende. Du skriver att han vid ett tillfälle var onykter när er dotter var vaken och att han då mådde dåligt av detta. Kanske vet han inte själv hur han ska kunna dra ner på sitt drickande. Att han emellanåt erkänner att han dricker för mycket tyder på att han inte själv tycker det är ok och att han kanske egentligen skulle vilja dricka mindre.

Den som är medberoende åsidosätter sina egna behov och lägger all sin kraft och energi på missbrukaren. Man kan säga att den medberoende glömmer sig själv och lever ofta med skuldkänslor och ångest. Ju mer medberoende en person blir desto mer manipulerad blir han/hon och missbrukaren kan då fortsätta sitt missbruk. Att din sambo säger saker som att ”Du visste vem jag var…” blir en ursäkt att kunna fortsätta som tidigare utan att själv behöva ta ansvar och istället lägger han ansvaret på dig. Eftersom du har erfarenhet sedan tidigare av att vara medberoende så känner du igen mönstret men när man väl är inne i det så är det svårt att tolka dessa signaler.

Det är bra att du undersöker vilka möjligheter till stöd som finns och det finns hjälp att få. Kanske finns det några områden som ni kan enas kring, exempelvis att er dotters bästa och välmående är i fokus. Du har verkligen varit öppen för att människor kan förändras och det märks att du är mån om att din dotter ska ha kontakt med sin pappa trots din oro. Du har säkert redan försökt förklara för din sambo att du tycker att hela situationen känns olustig och att du tänker på hur er dotter påverkas av att hennes pappa är berusad. Kanske behöver han få förklarat för sig att du ifrågasätter hans drickande för att du tycker att det känns olustigt och inte för att du vill anklaga honom. Och för att du önskar att ni skulle kunna ha en framtid tillsammans men att detta i nuläget inte är möjligt.

Det framgår vidare att du är orolig för hur din sambo kommer att sköta umgänget med er dotter. Båda föräldrar bär ansvar för att umgänge med barnet ska fungera. Föräldrar har en skyldighet att skydda sina barn. Om en förälder gör bedömningen att umgänget med den andre föräldern på något sätt inte är bra för barnet så är man skyldig att vidta åtgärder. Denna bedömning får vårdnadshavaren göra utifrån sin kännedom om barnet samt den andre förälderns situation.

Om det är så att du känner oro för att din dotter skulle fara illa hos sin pappa så kan du kontakta de som arbetar med Barn och Familj inom socialtjänsten i din stadsdel och rådfråga dem om vad du kan göra. Väljer du att vara anonym så ska du inte uppge ditt namn när du ringer. Om du efter ett samtal med en socialsekreterare väljer att gå vidare, så kan du göra en öppen eller anonym anmälan om oro för barnet. För att komma i kontakt med Enheten Barn och Familj så kan du ringa Malmö Stads växel på telefonnummer 040- 34 10 00 och be dem koppla dig rätt.

Vi vill gärna tipsa om familjerådgivningen i Malmö stad. Hit kan man vända sig när man i ett förhållande hamnar i konflikt med varandra och har svårt för att hitta utvägar. Om man har bestämt sig för att separera kan familjerådgivningen hjälpa till att föra samtal om hur man kan separera på ett bra sätt för att såväl ni som er gemensamma dotter ska kunna må så bra som möjligt. För att läsa mer om verksamheten och hur man kommer i kontakt med dem så kan du gå in på nedanstående länk:

https://www.malmo.se/...dgivningen.html

Att vara nära anhörig till någon som missbrukar är oerhört påfrestande. I Malmö stad finns Öppenvårdhuset Gustav som riktar sig till missbrukare över 18 år samt deras anhöriga. Hit kan såväl din sambo som du vända dig. Det är kostnadsfritt och man kan få behandling såväl enskilt som i grupp. Nedan kan du läsa mer om Öppenvårdhuset Gustav, deras verksamhet och hur man kommer i kontakt med dem:

https://www.malmo.se/oppenvardshuset

Nedan hittar du även mer information om anhörigstöd:

https://www.malmo.se/...narstaende.html

https://www.malmo.se/anhorig

För att komma i kontakt med anhöriga i samma situation som du kan du gå in på nedanstående länk och läsa mer:

www.gapet.se

Du kan också vända dig till någon självhjälpsgrupp för anhöriga. Exempelvis kan du vända dig till Al-anon som har möten i Malmö regelbundet. Al-anon vänder sig till anhöriga till personer med alkoholmissbruk. Mer information om dem och deras möten kan du hitta på:

https://www.al-anon.se

Man kan också vända sig till Uppsökande teamet för rådgivning. De är till för alla personer över 18 år som har problem med alkohol eller narkotika. De vänder sig även till dig som är orolig för någon annan som har dessa problem. Kontakten med dem är frivillig och man kan vara anonym om man vill. För att läsa mer om dem eller kontakta dem, se deras hemsida:

https://www.malmo.se/uppsokandeteamet

Om din sambo skulle vilja ha råd och information om fler behandlingsalternativ så tar man kontakt med socialtjänsten i den stadsdel där han bor. För att göra detta så kan man ringa Malmö stads växel och be dem att koppla vidare till de som arbetar med missbruksfrågor i stadsdelen.

Det är bra att du har reagerat på situationen och att du säger ifrån när du tycker att det inte känns bra. Det är såklart viktigt att du kan lita på din dotters pappa för att du ska kunna känna dig trygg med att hon växelvis bor där. Om du har ytterligare frågor eller funderingar så får du mer än gärna skriva till oss igen.

Vänligen

Soctanterna

En annan bra sida för stöd och där man kan vara annonym är www.beroendelinjen.se. Sök på forum, du kan få stöd och svar på frågor (ofta väldigt bra och snabbt) och du kan diskutera med andra i liknande situation. Du hittar också många länkar och andra tips och mycket läsvärt!

Hej

Jättebra att ni läser varandras inlägg och kommer med tips när ni ser att det finns sådant som personen skulle kunna vara hjälpt av.

Vänligen

Soctanterna