Missbrukande Granne

Hej.

I vår trappuppgång bor en tjej och en kille i 25-årsåldern. Mitt intryck är att de båda brukar narkotika i ganska stor omfattning. Leveranser förekommer i vår port eller ute på gatan nästan dagligen, inte särskilt diskret heller.

Vad bör man som granne göra? Kontakta polis eller socialtjänst? Inte lägga näsan i blöt? Det är en knivig fråga både moraliskt och praktiskt. Jag har ingen relation i övrigt till de här människorna. De stör inte mig på något annat sätt mer än att man ser de här transaktionerna och inte gärna bara vill se på när unga människor går under.

Tacksam för råd.

Jorma

Kommentarer

Hej!

Det låter som att du har en god moralisk kompass inom dig och det märks att du bara vill dina grannar väl. Det kan samtidigt vara svårt att veta hur man ska agera för att hjälpa utan att stjälpa en person. Det kan vara skönt att prata med någon för att komma fram till hur man ska agera. Att du vänt dig hit för att få råd är ett sätt och vi ska försöka ge dig lite vägledning kring hur du kan välja att gå vidare.

Du kan läsa mer om de risker som är förenade med ett narkotikamissbruk nedan på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN):

https://www.can.se/sa/node.asp?node=2667

Ett första steg skulle kunna vara att vända sig till Uppsökande teamet i Malmö som bland annat vänder sig till den som är orolig för någon som har problem med alkohol eller narkotika. De arbetar uppsökande i Malmö stad och dit kan du vända dig för att få råd om hur du kan gå vidare. För mer information om dem samt kontaktuppgifter se länken nedan:

https://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Missbruk--beroende...

Malmös sociala jour är verksam efter kontorstid och tar hand om alla akuta sociala ärenden. Till socialjouren kan privatpersoner och myndigheter ringa vid akuta nödsituationer, som inte kan vänta till nästa vardag, när den ordinarie socialtjänsten har öppet. Till socialjouren kan man även vända sig för rådgivning och stödsamtal. Telefonnummer dit är 040-34 56 78 och deras telefontider är vardagar 16:00-03:00, lördagar 16:00-03:00 samt söndagar 16:00-24:00.

Eftersom du skriver att det förekommer handel av narkotika i eller utanför er trappuppgång så finns det en risk att paret kan komma att vräkas om även hyresvärden eller andra grannar har uppmärksammat detta. Konsekvenserna av såväl handel som användning av narkotika kan bli långtgående och inte sällan riskerar de att bli väldigt destruktiva. Genom att i ett så tidigt skede som möjligt uppmärksamma ett missbruk så kan man även förebygga de konsekvenser som missbruket kan leda till.

Du kan naturligtvis tipsa polisen eller bara ringa dem och rådfråga om vad som händer när de får in ett tips eller en anmälan om misstänkt narkotikabrott. Du når dem på 114 14 eller via deras hemsida:

https://www.polisen.se/

Det är bra att du uppmärksammar vad som sker i din närhet och tar reda på vad just du kan göra för att hjälpa och vi hoppas att du fått några tips. Om du undrar något mer så får du gärna vända dig hit igen.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter