Anhöriges Tankar Och Undran

Idag skall jag besöka min barn. Jag behöver inte åka flera timmar för att besöket, jätteroligt. Min anhörige har suttit på låst avdelning i flera månader, bra tycker jag = ingen oro. Det var tills jag fick veta att en som var där hade dött av en överdos INNE på låst avdelning. Som anhörig är du alltid steget efter, vill tro att de skall klara sig, denna gången går det.

Ännu värre är att de börjar fråga vill du ta med dig detta brevet till dem, oskyldigt tyckte jag men det är det inte. Idag var frågan kan du hämta pengar och ett cigarett paket hos vännen. Nu har jag blivit mer misstänksam och sa nej. Jag är tacksam för att vi fortfarande står så nära att hon har svårt att ljuga, men hur länge? Ibland skulle jag vilja tala med någon få svar på frågan hur gör jag? Gör jag rätt? Egentligen vet man men varför börjar man vackla i något som man vet är rätt?

Staden som jag bor i är lite, allt för lite att gå på AA/NA möten. Tänk om något kommer fram och de flyttar på barnet som är placerat här?

Bara en mamma

Mamma

Kommentarer

Hej!

Av det du skriver så förstår vi det som att det inte är första gången som din dotter har återfallit i någon form av missbruk och att du känner dig orolig för din dotters liv och hälsa. Vi tycker oss också kunna utläsa att du trots allt är hoppfull samtidigt som oron och rädslan ibland tar överhanden. Att vara nära anhörig, och som i ditt fall mamma, till en person som missbrukar kan vara oerhört tungt och många gånger kan man känna att man inte orkar längre. Men det är tydligt att du älskar din dotter väldigt högt och att du fortsätter att kämpa.

Vi förstår att du många gånger känner dig ensam och att du kanske skulle behöva stöd av någon som kan vara där för dig som du är för din dotter. Du skriver att du inte kan gå på AA/NA möten av rädsla för de konsekvenser som kan uppstå. Det finns dock andra kanaler dit man kan söka sig för att få hjälp och stöd och där du kan vara öppen med hur du känner. Det finns exempelvis möjlighet att vända sig till vårdcentralen och boka en tid hos kurator om man behöver prata av sig. Man kan då även få råd och tips på strategier som kan vara användbara för att orka fortsätta kämpa.

Ibland kan det också kännas skönt att få prata med andra som befinner sig i liknande situation som en själv. Om du känner att du skulle vilja komma i kontakt med anhöriga i samma situation som du kan du gå in på Gapets hemsida. Gapet är ett nationellt nätverk som finns till för dig som vårdar, hjälper och stödjer en närstående oavsett personens ålder och diagnos, se länken nedan:

www.gapet.se

Vi vet inte vad din dotter har för typ av missbruk men exempelvis så vänder sig Al-anon till anhöriga till personer med alkoholmissbruk. Mer information om dem och deras möten kan du hitta på:

https://www.al-anon.se/

Vi hoppas att du fått någon vägledning i vart du kan vända dig och du ska veta att du inte är ensam. Om du undrar över något mer eller har andra funderingar så får du mer än gärna återkomma.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter

Det blev inget möte. Innan vi hinner köra ringer dottern, mycket ledsen, svårt att höra vad hon säger. De har fått vända åter och åka tillbaka igen. Väl framme får hon reda på att pojkvännen har gått bort på morgonen inne på ett behandlingshem av en överdos. Tack för tipset på sida. mvh mamma

Hej!

Det är oerhört tråkigt att höra att din dotters pojkvän gått bort och att du och din dotter fick detta sorgliga besked. Hon behöver säkerligen sin mamma nu och än mer stöd och det är viktigt att du tar hand om dig för att orka finnas där för henne. Vi hoppas att du söker och finner det stöd som du behöver för att orka med och tar hand om dig.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter