Stöd Till Anhöriga

Undrar vad det finns för stöd till anhöriga, både fd partner och barn i yngre tonåren och skolåldern.

Barnen är hos den missbrukande föräldern vissa helger men mår inte riktigt bra, kan väl uttrycka det som om den föräldern är försummlig, känns inte tryggt för mig. Barnen uttrycker det som om de inte är trygga där, känner oro måste hela tiden kolla om den föräldern dricker, vad den gör och den äldsta upplever sig måste ha koll på småsyskonet.

Barnen har helt nyligen förstått att det finns ett missbruk och den yngsta skyddar fortfarande den missbrukande föräldern.

Vi skulle behöva prata med någon som kan se hur detta påverkar hela familjen, jag är sjukskriven för ett utmattningstillstånd pga. den tidigare relation med den missbrukande, så familjen är starkt påverkad av missbruket även om vi inte träffar missbrukaren dagligen så påverkar det hela vår vardag. Jag är orolig för barnens mående.

Att anmäla missbrukaren leder ingenstans eftersom missbruket sker i det dolda och även ni skulle med största sannolikhet bli lurade av en fin fasad.

Vad göra? Maktlös?

Gäst

Kommentarer

Hej!

Vi förstår att du lever nära missbruket och du är bekymrad över hur det påverkar barnens mående. Du skriver att en anmälan om missbruk troligtvis inte skulle lösa något då missbruket sker i det dolda. Ett missbruk påverkar alla i närheten på ett eller annat sätt. Du ger en bra beskrivning på hur barn ofta påverkas med kontroll och oro kring den missbrukande föräldern. I Malmö finns olika stöd till anhöriga och det finns även stöd som riktar sig direkt till barnen till missbrukare. För att få hjälp med att komma vidare kan du vända dig till Öppenvårdshuset Gustav adress och ytterligare information om andra stödinsatser kan du få på nedanstående länk.

https://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/For-anhoriga--nars...

Hoppas att du hittar det som du anser kan ge stöd för dig och barnen i att leva i en missbrukares närhet. Förhoppningsvis kan ni alla bli stärkta och kanske hitta former för att bemöta missbruket och hantera livet som anhörig till missbrukare.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter

För barn finns (iaf i Varbergs kommun men säkert i alla kommuner, möjligen under andra benämningar) BIM (barn i missbruk) för barn som lever eller har levt i familj där någon missbrukar alkohol och/eller droger. Jag gick på det när jag var barn när min mamma nyss hade blivit nykter för första gången och hennes dåvarande kille (min halv brors pappa) fortfarande drack eller så hade vi nyss rymt från honom, har lite dåligt minne av min barndom generellt känns det som. Men det jag vill komma till är att det var oerhört givande och viktigt att gå i en sån grupp tillsammans med andra barn. Jag såg att jag var inte ensam. Det var inte bara jag som hade levt med alkohol i familjen. Det var verkligen något som öppnade mina ögon och jag blev en helt annan person efter den kursen. Sen finns det även för dig som är vuxen en grupp som heter alanon i de flesta städer. Det fungerar som en slags grupp terapi. Du kan prata om vad du vill och allt stannar i gruppen och det är väldigt skönt att gå någonstans och prata med människor som man inte känner men som ändå har liknande erfarenheter och där stöttar man varandra och bara lyssnar på varandra. Bara två konkreta tips som jag kan bidra med som hjälpt mig mycket. Som barn lägger man ofta mycket skuld på sig själv och det är bra att veta att det är aldrig ens egna fel om någon annan i ens närhet dricker. Önskar er lycka till.

Hej!

Tack för att du vill dela med dig av din erfarenhet. Vi tror att det är en viktig information som du

förmedlar och många som är eller har varit i en liknaden situation kan ha mycket nytta av.

Vänligen.

Soctanterna.

Soctanter