Alkohol- Och Drogmissbruk

Hej! Jag går rakt på sak: min svärmor är alkoholist och min svåger (dvs hennes son) djup drogmissbrukare. I februari tog han en överdos och svävade mellan liv och död på flera dygn. Han hade änglavakt, och överlevde. På sjukhuset och vakade satt hans syskon, hans flickvän, jag, och hans märkbart alkohol- och/eller drogpåverkade mor. Precis efter uppvaknandet var han villig att avgiftas, men ju längre tiden har gått, utan några drastiska åtgärder från socialtjänsten, är han nu tillbaka i knarket och ännu värre däran än någonsin. Modern har helt tappat verklighetsuppfattningen och hjälper i princip honom att få tag på knark. Det är så svart. Min fråga är: Vad ska behöva hända för att han ska tvångsintas? Sist sattes det igång utredningar men efter flera veckor och månader har fortfarande absolut ingenting hänt. Vad ska vi göra? Detta knäcker oss. Tacksam för svar. /C

Charlotta
2014-05-08 23:12

Hej.

Vi förstår din oro över att din svärmor och svåger far illa av sitt missbruk. Som nära anhörig och kanske den som känner personen bäst och är angelägen om att han/hon inte ska fara illa, så kan det kännas märkligt att man inte får tal del av någon information från myndigheterna. Men åtgärder och utredningar enligt Socialtjänstlagen omges av an stark sekretess.

Nu till dina frågor.

Det är inte helt enkelt att svara konkret på din fråga då det är en individuell bedömning som görs i varje ärende.

Om domstolen ska ta beslutet att tvångsvårda en missbrukare så sker det på grund av ett mycket allvarligt missbruk eller att hon eller han riskerar att råka i en nödsituation som allvarligt hotar hans eller hennes hälsa och välfärd. Förutsättningen är att vårdbehovet inte kan tillgodoses på annat sätt det vill säga frivilligt. Oftast finns det ett läkarintyg som ligger till grund vid ett beslut om tvångsomhändertagande.

Med den oro som du beskriver att ni har kan ni ringa till socialtjänsten och framföra att svågern är i behov av vård och att ni är oroliga för att han i värsta falla kan avlida av sitt missbruk.

Om missbruket fortsätter och du är orolig för att socialtjänsten inte agerarar i ärendet kan du göra nya LVM anmälningar.

Ibland kan det vara bra att ha kontakt med en frivilligorganisation för anhöriga till missbrukare. Det kan vara bra att kunna dela sina erfarenheter med andra anhöriga som är eller har varit i samma situation.

I Malmö finns öppenvårdshuset Gustav där både klienter och anhöriga erbjuds information, rådgivning och stödsamtal.

Öppenvårdshuset Gustav finns på Stora Nygatan 55. Malmö Tel 040-34 91 90
oppenvardshuset@malmo.se

Vänligen

Soctanterna