Spelmissbruk

Har en bekant som har spelat bort hus stuga,firma, o alla pengar.Bilvit av med bostaden tack vare att han inte betalt hyran.
Nu bor han hos oss t.v.får mat o husrum men så kan inte vi ha det i längden.
Han ska nu till Social kontoret nu vilka rättigheter kan han fodra?
Är dom skyllde att ordna bostad?
Kan dom inte se till att han inte spelar bort allt,o ser till att han betalar hyra o.s.v.

Bekant

Kommentarer

Hej!

Det finns hjälp att få för din bekant om han är spelberoende.

I Malmö finns öppenvårdshuset Gustav som har öppenvårdsbehandling för spelberoende. Öppenvårdshuset Gustav Stora Nygatan 55 Tel 040-34 91 90
Öppettider måndag - fredag 08.00 - 16.00 lunchstängt 12.00–13.00

Det finns även behandlingshem som tar emot personer med spelproblem. Man kan också kontakta någon av de kamratstödjande självhjälpsgrupper som finns på olika platser i landet. Du hittar dom på nätet. I Sverige finns även behandling via nätet, s.k. "interaktiv" behandling.

Han kan alltså kontakta spelberoendeteamet i Malmö eller någon av de kamratstödjande föreningarna som finns runt om i landet. Han kan också ringa 020-81 91 00, Folkhälsoinstitutets nationella stödlinje för spelare och anhöriga.

När det gäller din fråga om vilken hjälp din bekant kan få av socialtjänsten så är det svårt att kunna ge ett entydigt svar då all hjälp är individuellt behovsprövad. Det gäller även för vilken hjälp han kan få med boende.

Vid en akut situation kan det handla om att få hjälp med tak överhuvudet t.ex. på ett härberge. Vi tror att på sikt så måste han själv hitta en lösning för sitt boende. Kanske kan han hyra ett rum eller en lägenhet i andra hand. Det finns ofta bra pendlingsmöjligheter till Malmö och möjligheten att hitta någon form av boende blir självklart större om han även söker i kringliggande kommuner.

Vänligen.

Soctanterna.

Soctanter