Riksnormen?

Postat: 2010-06-21 10:05

Hur exakt bestäms riksnormen för vad som är socialbidrag? Eller förlåt... Ekonomiskt bistånd. Alltså inte i första hand hur mycket, utan mer VAD som räknas som skäligt att få bidrag för. Och om jag inte vill ha bistånd till t.ex. dagstidning och Tv-licens, kan jag få pengar till annat då istället? Typ mer pengar till kläder eller skivor?

Mr Lee

Kommentarer

Postat: 2010-06-21 12:49

Hej

Riksnormen bestäms varje år av regeringen och beloppen för de olika posterna som ingår i riksnormen grundar sig på aktuella pris- och konsumtionsundersökningar.

Försörjningsstödet är ett sista skyddsnät som används när alla andra utvägar till försörjning är prövade och de kostnadsberäkningarna som ligger till grund för riksnormen ska spegla en skälig konsumtionsnivå, det vill säga varken minimi- eller lyxnivå. Beloppet ska täcka kostnaderna för vad som bör finnas i ett hushåll för att man ska klara av vardagen.

Det som innefattas av denna summa är bland annat livsmedel, kläder och skor, fritid hygien, dagstidning, telefon och TV-licens. Självfallet är det sedan upp till den enskilde att avväga hur man själv vill fördela sina pengar. Beloppet är dock det samma oavsett hur man väljer att spendera pengarna. Det är dock viktigt att poängtera att man bör hushålla med pengarna så att de räcker så länge som det är tänkt.

Hoppas att du fått svar på din fråga och välkommen åter.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter