Pank.

Postat: 2009-01-12 14:50

Hej soctanter.

Jag sitter just nu i en rävsax. Jag är arbetslös och håller som bäst på att bråka med Alfa-kassan.
Efter en lång och utdragen process fick jag idag reda på att jag måste komplettera mina uppgifter och återigen vänta... Jag är aktiv i mitt arbetssökande och vill inget hellre än att jobba. Just nu hankar vi oss fram på min sambos A-kassa men det går bara inte ihop. Finns det möjlighet til socbidrag tills Alfa har gett besked? En sak som jag tror kan ställa till problem är att en vän till oss är skriven på vår adress pga frilansjobb och vill ha någon som ser efter posten.
Vad göra? Tack på förhand.

Byggar-bob

Kommentarer

Postat: 2009-01-13 10:37
Hej

Du beskriver att er ekonomiska situation är så pass ansträngd att ni har svårt att klara er ekonomiskt och då kan ni ansöka om försörjningsstöd i den stadsdel som ni tillhör. Socialförvaltningen öppnar en utredning som bland annat innebär en beräkning av hushållets totala inkomster, tillgångar och utgifter. De fattar sedan ett beslut som bygger på den information som kommit fram under utredningen.

Om det i utredningen kan ställas utan tvivel att vännen som är folkbokförd hos er inte bor på adressen, bör han inte heller medräknas i beräkningen. Om den sökande inte kan styrka att personen som är folkbokförd på adressen bor någon annanstans, kan det innebära att han räknas som inneboende. Som inneboende kan personen anses kunna bidra till sin del av hyran, elräkningar samt sin del av gemensamma förbrukningsartiklar. Därmed kan det totala hyresbeloppet samt elräkningen inte godkännas som utgift fullt ut.

Du och din sambo måste också som sökande redovisa era ansträngningar att finna arbete samt vara inskrivna på Arbetsförmedlingen.

Ni har rätt att få er ansökan prövad, om beslutet skulle uppfattas vara till nackdel för er kan beslutet överklagas till Länsrätten.

Lycka till!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter