Varför Är Det Så Orättvist?

Postat: 2009-01-27 23:43

Hejsan!

Ringde till soc angående bidrag. Det är så att jag har flyttat hemifrån och är aktivt jobbsökande. Jag är inneboende hos min kille (alltså inte sambo). Jag har ingen inkomst pga att jag inte har jobb men jag behöver pengar till att dela på hyran/mat o allmänt att klara av att leva. Men kvinnan jag ringde till sa att vi skulle söka tillsammans då jag skulle vara sambo med honom jag bor med, vilket jag inte är. Han har ju egentligen inget med mig att göra då vi inte skrivit på något papper om samboskap eller liknande. Sen så var det ju "mitt problem" att jag inte fick soc eftersom jag hade "valt att bo lyckligt med honom". Det tyckte jag var otroligt elakt sagt då hon inte alls känner till min situation. Sen har jag en kompis som får bidrag, men hon bor hemma och söker inte alls jobb, hon bara leker upp sina pengar o glider på en riktig räkmacka medans andra får vara oroliga för hur man ska klara nästa månads hyra. Hur kan det vara så orättvist? Ska inte jag som aktivt söker jobb vara berättigad till bidrag tills jag hittar jobb/utbildning? Telefonsamtalet med denna kvinna kändes kränkande mot mig som verkligen försöker. Hur ska jag göra?

Lina

Kommentarer

Postat: 2009-01-30 16:55

Hej

Det var mycket tråkigt att höra att du upplevde samtalet med socialsekreteraren som kränkande. Vi tycker att du kan framföra det till socialsekreteraren som du var i kontakt med.

När det gäller din ansökan, gör socialsekreteraren en korrekt bedömning. Vi förstår att ni inte har för avsikt att leva som sambos men ni är ett par och räknas då som ett gemensamt hushåll som stadigvarande bor under samma tak. För att vara sambos behöver man inte skriva samboavtal. Du kan läsa om samboförhållande och vad som gäller i sambolagen, se vidare länk: https://www.regeringen.se/content/1/c6/10/45/64/0e5a89ca.pdf

Vid en ansökan om ekonomiskt bistånd ska samtliga inkomster, utgifter och tillgångar redovisas som sedan ingår i en beräkning av hushållets ekonomi. Grundläggande är att det gemensamma hushållet ska ligga under normen för skälig levnadsnivå. Du kan själv göra en provberäkning via socialstyrelsens hemsida, du hittar en direkt länk under ”Länkar” till vänster. Vidare måste sökande vara inskriven på arbetsförmedlingen, vara aktivt arbetssökande och kunna redovisa sökta arbeten. Utifrån beräkningen och informationen som du gett, fattas sedan ett beslut. Alla beslut bygger på en individuell bedömning. Du har rätt till ett skriftligt beslut som du sedan kan överklaga.

Hoppas att vi besvarat dina funderingar, du är alltid välkommen åter med fler frågor.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter