Får Han Hjälp?

Postat: 2009-03-09 19:08

Är gift med 2 små barn.Min make och jag måste tyvärr flytta isär.Har han rätt till hjälp från det sociala då han bara har en låg a-kassa?Kan han få hjälp till lite möbler och sånt?Barnen ska vara boende hos mig men han ska naturligtvis få hämta dom när han vill..
Vi har varit ihop så länge att vi inte kan sånt här..Råd, tack!

Lelle

Kommentarer

Postat: 2009-03-11 15:15

Hej

Det verkar vara ett väl övervägt beslut att du och din make ska flytta isär. I en sådan situation som ni befinner er i är det många tankar och frågor som kommer längs med vägen. Det gläder oss att ni hittat en samsyn kring barnen.

Vid ansökan om ekonomisk hjälp från socialtjänsten görs alltid en individuell ekonomiskprövning där man tittar på den enskildes inkomster och utgifter samt dennes situation i övrigt. Om din man, med sin a-kassa, inte når upptill ”skälig levnadsnivå” kan han vara berättigad till kompletterande försörjningsstöd. Med ”skälig levnadsnivå” innebär ”vad en låginkomsttagare på orten kan kosta på sig”. Det finns normer som fungerar som riktmärke kring existensminimum.

Utöver försörjningsstöd kan man hos socialtjänsten ansöka om möbelbidrag. Vid ansökan om ekonomisk hjälp till möbelbidrag tas även i beaktande på vilket sätt ni gjort bodelning då ni separerat.

Om ni ansökt om skilsmässa bör ni även vara medvetna om att ni enligt äktenskapsbalken anses vara försörjningsskyldiga gentemot varandra tills det att skilsmässan gått igenom, dvs även under betänketiden som man har när man har barn. Under denna period så kommer er gemensamma ekonomi beaktas vid ansökan om ekonomisk hjälp.

På följande sida kan man även på egen hand göra en provberäkning för att på ett ungefärligt sätt ta reda på om man kan vara berättigad till försörjningsstöd
https://app.socialstyrelsen.se/sacalc/DefaultJS.aspx

Din make ska kontakta den stadsdelförvaltning som han tillhör och berätta om sin ekonomiska situation. Han kommer då att få vägledning i hur han ska gå tillväga för att ansöka om försörjningsstöd. Man tillhör stadsdelsförvaltning efter vilken adress man är folkbokförd på. Malmö stads växel tel: 040-341000 kan hjälpa en om man är osäker på vilken stadsdelförvaltning som man ska vända sig till.

Vi önskar lycka till!

Vänligen Soctanterna

Soctanter

Postat: 2009-03-11 17:54

Tack för ert svar ang om min make får hjälp.
Det är ju inte så att jag vill skiljas bums, måste vi lägga inom skilsmässa för att han ska få hjälp??Det är inte klokt isåfall..Vi behöver andrum från varandra, förhoppningen är att vi ska bo ihop igen..Hur gör vi??

Postat: 2009-03-13 10:51

Hej

Vi förstår att du är orolig över din och din makes situation. Vi ska försöka att ge dig ett så tydligt svar som möjligt.

Du skriver att ni tänker er att bo isär ett tag men målet är att flytta ihop igen så småningom. Under denna period kommer ni från socialtjänstens sida att betraktas som försörjningsskyldiga gentemot varandra och er gemensamma ekonomi kommer att beaktas vid en eventuell ansökan om försörjningsstöd. Socialtjänsten utgår här från äktenskapsbalken.

Att lägga in om skilsmässa betyder inte per automatik att socialtjänsten bortser ifrån försörjningsskyldigheten vid en eventuell bedömning av din mans rätt till bistånd.

Hoppas att det ordnar sig för dig och din man.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter