Orolig Gymnasieelev

Postat: 2009-03-31 09:36

Hej. Jag går nu sista terminen på gymnasiet i Göteborg, till hösten vill jag inte studera mera utan min önskan är att redan i sommar få jobb och flytta hem ifrån. Men mina föräldrar har inga kontakter ute på arbetsmarknaden, inte heller personer i min närhet. Jag har sökt jobb efter jobb men utan något napp och nu framförallt med tanke på finanskrisen är jag mycket oroad. Mina föräldrar har inte råd att ha mig boende hemma längre, jag vill också skapa mitt egna liv och stå på egna fötter. Men utan jobb och inkomst känns detta svårt. Jag har chans att få ett andrahands kontrakt på en etta i biskopsgården, hyran på denna är 3000 då ingår vatten. Men utöver de kommer jag ha telefonräkning, elräkning, benisn osv. Alltså mycket utgifter men saknad av en inkomst. För mig känns detta som ett mycket depressivt läge då mina framtidsplaner känns mörka. Mina frågor är:
- Vad har mina föräldrar för ansvar?
- Kan samhället hjälpa mig?
- Skiljer det sig mellan olika kommuner?
- Hur skall jag klara mig ekonomiskt?
Tacksam för svar.

Madeleine

Kommentarer

Postat: 2009-04-02 14:27

Hej

Vi förstår din oro inför din kommande situation och det är många som delar den med dig i dessa finanskristider. Vi förstår också din önskan att lämna ”boet” och skapa dig ett eget liv med egen bostad och ett arbete.

Vi tycker att det är jätte bra att du redan nu söker arbete, ju tidigare man är ute desto större chans är det att finna ett arbete. Det viktigaste är att inte ge upp utan att fortsätta att söka, tillslut kommer du säkert få napp då du verkar vara en drivande ung kvinna!

Så länge du fortfarande går på gymnasiet är dina föräldrar försörjningsskyldiga för dig. Om du därefter inte kan tänka dig att bo kvar hemma och inte kan försörja dig kan du ansöka om försörjningsstöd och hyreskostnad hos den stadsdelsförvaltning som du tillhör. Vid en inkommen ansökan ser en handläggare över dina utgifter, inkomster och avgifter och gör en bedömning utifrån detta. Bedömning om försörjningsstöd kan skilja sig från olika kommuner.

Tänk på att du är ung med hela livet framför dig!

Vänligen Soctanterna

Soctanter