Snart Blir Jag Pensionär...

Postat: 2009-08-09 01:52

Jo, och jag undrar om hur mina sista dagar ska bli. Pensionen i mitt fall kommer inte att bli mer än den allmänna pensionen, jag menar att jag inte kunnat samla mycket poäng att få mer än det som är grunden för en pension för jag är invandrare, kom till Sverige redan ganska gammal och har inte haft så många chanser att få jobb.

Jag vet inte hur stort är beloppet för en sådan pension, men det jag undrar är då om man som pensionär kan få ekonomiskt bistånd ifall det grundbeloppet pensionen avser, är mindre än det man får som socialbidrag i vanliga fall, det ni där på ert kontor kallar för normen.

Vilka regler gäller i sådana fall?

Kan man som pensionär söka socialbidrag om ens inkomster är mindre än normen? Eller är pensionärerna uteslutna från att få socialbidrag? Kan man som pensionär få hjälp att betala hyran, el-räkning, etc?

Jag är bara lite orolig...

Vänligen

AH

AH

Kommentarer

Postat: 2009-08-11 11:36

Hej AH

Pensionen ska vara utformad så att den i normala fall tillsammans med bostadstillägget gör att man som pensionär kommer upp i en skälig levnadsnivå även om man endast har den allmänna pensionen. Om man invandrat och inte arbetat i Sverige kallas pensionen äldreförsörjningsstöd.

Vid beräkning av äldreförsörjningsstöd godkänns en hyra för ensamstående upp till 6200 kr. Överlag bör man därmed inte ha behov av ekonomiskt bistånd/försörjningsstöd när man uppnår pensionsåldern, 65 år.

Det kan dock finnas tillfällen då man hamnat i någon situation som gör att det blir särskilt svårt att få det att gå ihop tex i samband med en ovanligt hög elräkning. Det kan då vara så att man beviljas försörjningsstöd för detta.

Du är alltid välkommen att höra av dig till din stadsdelsförvaltning och den avdelning som arbetar med försörjningsstöd och ansöka och få din sak prövad.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter

Postat: 2009-08-11 12:11

Tack för svaret. Nu känner jag mig lugnare.

Tack.

Vänligen

AH