Ang Ekonomin

Postat: 2009-10-05 11:00

Hej! är gift och vi har ett gemensamt barn. Jag har sedan tidigare äktenskap 2 barn. Min man jobbar(vikarie). Vi väntar på plats på dagis januari månad. Ifall det går bra, så får jag min a-kassa. Min man betalar sin del av hyran efter bostadsbidraget avdraget, köper sin egen mat samt halva elräkning. Internet,kabel tv betalar jag. Jag är orolig för att inte få dagis..då min man anser att han har inte försörjningsplikt gemtemot mig eller mina barn. Jag har ca 100 a-kassa dagar kvar. Är orolig ifall jag inte hittar jobb, hur ska jag med barnbidraget+underhåll betala både hyra,mat och kläder till 3 barn? jag försökt resonera med min man men det går inte. Har man rätt att söka socialbidrag fast min man jobbar? han anser ju att det räcker att han betalar sin del av hyran och mat till sig själv.

Maria

Kommentarer

Postat: 2009-10-06 08:31

Hej

När man ingår äktenskap är man enligt lag försörjningsskyldig gentemot varandra, vilket innebär att din man har lika stort ansvar för hushållets ekonomi som du. Om du skulle söka socialbidrag den dag då dina dagar tar slut, skulle socialtjänsten göra en beräkning utifrån hushållets totala inkomster, tillgångar och godkända utgifter. Om din mans inkomst översteg normen för socialbidrag, skulle socialtjänsten avslå en sådan ansökan eftersom familjen skulle förväntades klara sig på egen hand.

Ibland är det svårt att komma överens om ekonomin och då kan det vara bra att be någon utomstående vara behjälplig. Ni kanske ska göra en ekonomisk uppställning av inkomster, tillgångar och vilka utgifter ni har, där även underhållsbidrag för de andra två barnen ingår. Återigen, ni har lika stort ansvar för hushållets ekonomi där samtliga inkomster och utgifter ingår.

Hoppas att du har fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter