Föräldrar Som Orsakat Skulder, Förfalskat Namnteckning Osv

Postat: 2009-10-29 14:23

Hej,

jag har under de senaste tio åren varit utsatt för regelbundna bedrägeri från min fars sida. Han har beställt abonnemang i mitt namn och sedan inte betalat räkningarna. Jag är 25 nu och kände inte till något om alla skulder som fanns i mitt namn förrän jag flyttade hemifrån för ett antal år sedan och själv fick kravbreven från inkassobolagen som min far tidigare slängt innan jag fick se dem. Jag har nu skulder på cirka 10000 hos Lindorff, 3000 hos Sergel och flera andra. Jag och min far har haft muntliga överenskommelser om att han ska betala tillbaka detta men fortfarande dyker det upp nya kravbrev på saker som jag aldrig har köpt. Detta har bland annat gjort att jag inte själv kan skaffa egna telefonabonnemang och att jag länge inte kunde få tag på en egen bostad eftersom jag hade skulder. Dessa skulder fortsätter att ställa till det för mig och eftersom jag får inkassokrav varje vecka orkar jag helt enkelt inte med det här längre. Går det att göra någonting åt detta? Helst av allt skulle jag vilja få allting överskrivet på min far så att det inte orsakar problem för mig i framtiden. Jag har försökt kontakta Inkassobolagen men de går inte att få tag på och Kronofogden hänvisar mig bara till inkassobolagen eller till polisen.

Jag har hört att man ska kunna få gratis juridisk hjälp på något sätt, jag har ju inte precis råd att anlita en advokat, och jag tänkte att ni kanske har tips på det? Ibland ska det räcka med att man hör av sig till inkassobolagen med hjälp av en jurist och förklarar läget och en del skulder är från 1998 (då min far fick pengar av mig för att betala räkningar åt mig men helt sonika struntade i det). Det var fakturor från skivor för runt 100-lappen som idag är uppe i 10000 trots att jag betalat av vid olika tillfällen. Jag var alltså bara 14 år gammal 1998.

Erbjuder kommunen någon slags juridisk rådgivning och kan hjälpa mig med detta? Jag vet att man kan polisanmäla men jag vet inte riktigt hur det går till eller var jag får tag på alla papper som behövs och så vidare.

Mvh

E

Kommentarer

Postat: 2009-10-30 11:34

Hej

Det låter fruktansvärt att bli skuldsatt utan skuld. Du bör göra en polisanmälan.

Kommunen erbjuder ingen juridisk rådgivning av det slag som du önskar. Däremot ber vi dig att undersöka om det ingår rättskydd i din hemförsäkring och/eller andra försäkringar som du tecknat med ett försäkringsbolag. Om det ingår rättskydd kan din försäkring täcka stora delar av kostnaderna för ett juridiskt ombud i samband med rådgivning och tvister som rör privatlivet. För att rättskyddet ska träda in måste tvisten ha uppstått med en annan part och inte omfattas av offentlig rätt. För att veta mer om din försäkring, ring ditt Försäkringsbolag.

Om du varken har försäkringsskydd eller råd att täcka kostnaderna för ett ombud finns det i Sverige något som heter rättshjälp och innebär ett stöd till dig som inte själv har möjlighet att betala för ett juridiskt ombud. Observera att rättshjälp inte automatiskt innebär att alla dina kostnader för juridisk ombud betalas av staten. Tanken är att du själv ska betala så mycket som du kan. Du kan få rättshjälp för hela eller delar av kostnaderna upp till 100 arbetstimmar.

Eftersom alla tvister inte omfattas av rättshjälpen eller rättskyddet bör du i första hand kontakta en advokatbyrå för att rådgöra med dem. En del advokatbyråer i Malmö regionen erbjuder gratis rådgivning per telefon som dock är tidsbegränsad. Via Google.se finner du även andra juridiska ombud som via internet kan hjälpa dig gratis för att avgöra om din tvist omfattas av rättshjälp eller inte.

Om du önskar mer rådgivning krävs att du bokar tid för juridisk rådgivning enligt rättshjälpslagen. Rådgivningen betalar du själv och ligger på ca 1300kr för en timme. Rådgivningen är ett möte där du får möjlighet att berätta om tvisten och din situation. Det juridiska ombudet gör sedan en bedömning om ärendet kan tänkas omfattas av rättshjälpen. Om ni fattar beslut om att gå vidare ansöker du om rättshjälp. Rättshjälpsmyndigheten fattar beslut om du har rätt till rättshjälp eller ej. När tvisten är avgjord fattas beslut om hur mycket av kostnaderna du ska betala.

Vill du veta mer om rättshjälp ska du ringa Rättshjälpsmyndigheten på telefon 060-13 46 10, mån – fre kl.9,12.

Du kan också hitta mer information om rättshjälp via Rättshjälpsmyndigheten på följande länk:
https://www.domstol.se/default____3370.aspx

Budget och hyresrådgivningen kan inte erbjuda dig juridisk rådgivning men de kan hjälpa dig med rådgivning kring skulder och skuldsanering. Du når dem på telefon 34 20 83 och säkrast måndag - torsdag kl 09.00-12.00, 13.00-15.00. Varje helgfri onsdag är öppen besöksdag. Du kan komma utan föranmälan, besökstid från 09.00-12.00, 13.00-16.30. Du finner kommunens budgetrådgivare i Miljöförvaltningens lokaler. Fråga i receptionen, entréplanet, Bergsgatan 17. Rådgivningen är gratis.

Vi hoppas att du fått svar på dina frågor och önskar dig all lycka på vägen!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter