Ang Studiebidrag Och Underhållstöd

Postat: 2010-02-04 23:39

Hej! Jag har barn som är i tonåren. Deras far är umgängesförälder. Han har sagt till vårt äldsta barn att när hon fyller 16 år så får hon sitt eget bankkort och både studiebidraget och underhållstödet blir insatt på hennes konto. Just nu får jag både barnbidraget och underhållet utbetalat via försäkringskassan pga han missköter betalningarna. Min exman säger till vår dotter att alla dessa pengar får hon när hon fyller 16 år och pengarna är hennes och enbart hennes. Och han oxå försökt övertala henne att han kan betala underhållet direkt till henne. Har han rätt att göra ett sådant avtal med henne? Kan jag begära någon summa av min dotter för matkostnader? har min dotter rätt att vägra ge mig någon summa för mat ? Min exman sagt till vår dotter att hon ska behålla pengarna för eget bruk och inte bidra med något till maten här hemma

sara

Kommentarer

Postat: 2010-02-05 09:13

Hej

Den förälder som barnet inte stadigvarande bor hos ska betala underhållsbidrag. Detta gäller såväl då ni har gemensam vårdnad som när en av er har ensam vårdnad. Det är barnet som har rätt till underhållsbidrag. Men det är den föräldern som barnet bor hos som tar emot pengarna för barnets räkning och företräder barnet i frågor som rör underhåll. När barnet blir 18 år ska bidraget istället betalas till barnet.

Du får underhållstöd till och med den månad som barnet fyller 18 år. Om barnet sedan får förlängt underhållsstöd, betalas det ut direkt till honom eller henne. Då är det också barnet som lämnar in ansökan. För att ha rätt till förlängt underhållsstöd måste barnet gå heltid i skolan på grundskolenivå, gymnasienivå eller motsvarande.

Har du ytterligare frågor angående underhållsstöd och underhållsbidrag kan du kontakta försäkringskassan 0771-52 45 24.
Hoppas att du fått svar på dina frågor.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter